Annonce
Debat

Ordentlige arbejdsforhold nu: Vi har ikke råd til at lade være

Illustration: Jens Nex
Annonce

LÆSERBREV: Jeg får kuldegysninger på mine arme. Min veninde sidder og fortæller om en arbejdsdag på sygehuset. Igen har der været overbelægning og færre sygeplejesker på arbejde end planlagt. Hun fortæller om en oplevelse, hvor hun kommer ind i personalestuen. En kollega er brudt fuldstændig sammen af gråd. Hun kan ikke mere: "Jeg kan ikke løbe stærkere. Vi kan ikke lave vores job ordenligt".

Min veninde er færdig med fortællingen. Hun er selv presset, for nu er endnu en kollega langtidssygemeldt. Det betyder mere arbejde og færre hænder til at udføre det. Jeg er som lærer desværre i en tilsvarende situation, hvor yderligere forringelser af arbejdsvilkår også gør flere af mine kollegaer syge.

Fra 2009 til 2017 er antal af lærere i folkeskolen faldet med 15 procent. Samtidig er elevtallet kun faldet med 5 procent. Anders Bondo Christensen (formand for Danmarks Lærerforening red.) udtaler i en artikel på folkeskolen.dk: "Utroligt at ingen politikere vil tage ansvar, før det er for sent".

En anden side af forringelserne i det offentlige system er det årlige krav om 2 procent produktivitetsstigninger på sygehusene. Det har ekstreme konsekvenser som eksempelvis overbelægning, hvilket er en af de ting, som er en stor belastning for personale og patienter.

Jeg mener, at yderligere forringelser gør det umuligt at have et arbejdsliv i det offentlige uden at blive syg, og jeg er som offentlig ansat, forælder og lærer bekymret. Vi bliver syge af vores arbejde. Derfor har jeg en klump i halsen og ondt i maven over OK18. Nu risikerer vi, at der ruller en sygdomslavine ned over hele det offentlige system.

Kommunernes Landsforening ønsker overenskomster og aftaler, som skal fornyes på et samfundsøkonomisk forsvarligt niveau. Forhandlingsfællesskabet ønsker et holdbart arbejdsliv, hvor der sker forbedringer af arbejdsmiljøet. Ved at sikre ordentlige arbejdsvilkår, er der mange penge at spare, idet sygefravær i det offentlige og private årligt koster samfundet 37 milliarder kroner.

Find en løsning der forbedrer arbejdsvilkårene, så vi undgår et boom i sygemeldinger. Løs det ved forhandlinger mellem de kommunale forhandlingsparter, hvor I, KL og forhandlingsfællesskabet tænker på de mennesker, der dagligt arbejder i det offentlige system, og som ønsker at gøre deres bedste.

For vi må ikke blive syge af at arbejde. Det er nu, vi har råd til forbedrede arbejdsvilkår. Vi har ikke råd til at lade være.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Mindeord: En underfundig og nidkær ener

AGF

AGF-træner inden topbrag: Endelig får vi lov til at mærke suset igen

Aarhus For abonnenter

Hætteklædte tyveknægte på båd skaber utryghed på Aarhus Ø

Annonce