Annonce
Aarhus

Ordfører peger på Messerschmidt som ny formand: - Mortens projekt er uselvisk, og det er sådan en formand, vi skal have

Dansk Folkepartis Mette Hjermind Dencker mener, at partiet er helt i knæ. Ifølge hende kan Morten Messerschmidts ønsker for partiet få dem på rette kurs. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Dansk Folkeparti skal bygges op på ny. Flere medlemmer i partiet håber, at Inger Støjberg påtager sig den store opgave. Ordfører Mette Hjermind Dencker mener dog, at Morten Messerschmidt er den rette mand i front for det nye DF.

Frontmand: Selvom flere i Dansk Folkeparti håber på, at løsgænger Inger Støjberg melder sit kandidatur til formandsposten, bakker folketingsmedlem for partiet, Mette Hjermind Dencker, op om Morten Messerschmidt som ny formand. Politikeren meldte i sidste weekend ud, at han ønsker at stå i spidsen for partiet.

Og når Inger Støjberg lader Dansk Folkeparti vente i spænding på sit næste træk, ser Mette Hjermind Dencker modsat flere partifæller kun én mand som den rette til opgaven.

- Jeg er nødt til at forholde mig til den virkelighed, jeg lever i, og i den virkelighed har vi lige nu én formandskandidat, og han hedder Morten Messerschmidt, siger Mette Hjermind Dencker, der er kirke-, forbruger og landdistrikts- og ø-ordfører i Dansk Folkeparti.

Annonce

Morten Messerschmidt vil sammen med Peter Kofod, der stiller op som næstformand, sætte en ny politisk og organisatorisk kurs for partiet, der bl.a. skal være mindre topstyret, de enkelte kredse skal kunne vælge medlemmer direkte til hovedbestyrelsen og politikken skal udvikles i samarbejde med byråd og regionsmedlemmer og ikke blot på Christiansborg - og dén retning tror Mette Hjermind Dencker stærkt på, selvom Morten Messerschmidt har gjort det klart, at han trækker sig, hvis Inger Støjberg melder sig på banen.

Det handler ikke om personer, det handler om, at vi har et parti, vi skal redde. Vi er så meget i knæ nu, at vi virkelig har brug for, at der bliver sat ind på alle leder og kanter for at genskabe Dansk Folkeparti.

Mette Hjermind Dencker

- Mortens projekt er uselvisk, og det er sådan en formand, vi skal have. Det handler om, hvordan vi kan redde partiet som helhed. Det handler ikke om, at Morten død og pine vil gennemtrumfe at være formand. Han siger, at han gerne vil påtage sig opgaven, men vil Inger hellere, er det fint. Jeg står bag, hvordan vi politisk skal rejse vores parti igen. Der skal være synergi med byrådene derude, så vi har et parti, der hænger sammen og er en enhed.

Usikker fremtid

Morten Messerschmidts fremtid i partiet er i øjeblikket usikker grundet dommen for dokumentfalsk og svindel med EU-midler i Meld og Feld-sagen, som i august gav næstformanden seks måneders betinget fængsel.

Østre Landsret tager stilling til ankesagen i februar - måneden efter det ekstraordinære årsmøde i Dansk Folkeparti, hvor den nye formand bliver valgt, og det kan derfor virke som et uholdbart valg at bakke op om en formand, der risikerer at blive erklæret uegnet til at sidde i Folketinget kort tid efter. Mette Hjermind Dencker er dog ikke bekymret.

- Mortens projekt kan videreføres, uanset om det bliver Inger eller Peter. Det vil ikke falde på gulvet, fordi Morten bliver nødt til at trække sig i en periode, derfor kan jeg sagtens bakke op om det, siger hun.

- Det handler ikke om personer, det handler om, at vi har et parti, vi skal redde. Vi er så meget i knæ nu, at vi virkelig har brug for, at der bliver sat ind på alle leder og kanter for at genskabe Dansk Folkeparti.

Hvem bliver ny formand i Dansk Folkeparti?

Dansk Folkeparti afholder ekstraordinært årsmøde 23. januar 2022, hvor den nye formand for partiet bliver fundet

I sidste weekend meldte Morten Messerschmidt ud, at han stiller op som formand med Peter Kofod som næstformand

Flere i DF håber, at Inger Støjberg ønsker at være ny formand for partiet

Inger Støjberg selv melder ikke noget ud, før Rigsretten afsiger dom mod hende den 13. december

Om formand Kristian Thulesens Dahls exit efterlader partiet, der i forvejen er vingeskudt efter det blev mere end halveret ved kommunalvalget, på en uhensigtsmæssig facon, vil Mette Hjermind Dencker ikke kommentere.

- Hvad der er gået galt, og om Kristian har gjort en masse forkert, det er vi nødt til at slå en streg over nu. For nu er det, som det er. Det er ikke gået godt, og vi er alle sammen kede af, at det er gået, som det er. Selvfølgelig er jeg da ked af, at vi er endt så langt nede, men jeg har oplevet Kristian som engageret, siger hun.

Annonce

Bygges op fra bunden

Stormvejret i partiet taget i betragtning kan det se ud som om, at Morten Messerschmidt og den verserende ankesag blot bidrager med unødvendig støj for Dansk Folkeparti. Ifølge Mette Hjermind Dencker skal det ikke stå i vejen for den fremtid, hun ser for partiet.

- Det er et stort projekt, vi har i forhold til at rejse partiet. Der er folk, der kan være bekymrede, hvis Morten bliver dømt, men vi skal i gang med at bygge os op fra bunden. Så snart vi har fået valgt formand, skal vi lægge en helt anden struktur for partiet, siger hun.

Hvis Morten Messerschmidts dom bliver stadfæstet, og han ikke skal være formand, ser du ham så stadig have en rolle?

- Jeg synes, at det er en skam, hvis vi ikke kan drage nytte af alt, Morten kan; alt det talent, han har - både politisk og organisatorisk - for at banke et parti op. På den ene eller anden måde.

Så du er ikke imod, at man har en dømt til at bidrage til partiet?

- Jeg vil have, at de sparringspartnere, man har, er dem, der er de allerdygtigste på området.

Også selvom de er dømt for dokumentfalsk og svindel med EU-midler?

- Det tager vi til den tid, hvis Morten bliver dømt. Morten har et godt projekt med partiet, som jeg bakker 100 procent op om.

Som vedtægterne er nu, kan Peter Kofod ikke vælges som hverken næstformand eller formand, hvis Morten Messerschmidt kendes skyldig i Østre Landsret, fordi han sidder i EU-parlamentet. Da både formand og næstformand vælges blandt folketingsgruppen, kræver det formelt en vedtægtsændring eller dispensation i partiets hovedbestyrelse.

Morten Messerschmidt udtalte tidligere på ugen, at man går efter, at partiets vedtægter bliver opdaterede til årsmødet den 23. januar 2022, hvilket Mette Hjermind Dencker bakker op om.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce