Annonce
Aarhus

Ordkløveri i byrådet gjorde handicappede børn til kastebolde

De handicappede børn ankommer hver dag til Stensagerskolen med taxer. Der er trange forhold og det er en af grundene til at rådmanden vil flyttte skolen. Foto Jens Thaysen

Stensagerskolen og Ellekærskolen aner ikke, om de er købt eller solgt efter langstrakt politisk ordkløveri i byrådet onsdag aften.

VIBY/AARHUS V: Jyllands største specialskole for handicappede børn aner ikke, om den er købt eller solgt. Det samme dilemma står folkeskolen Ellekærskolen i med sine både almindelige skoleklasser og specialklasser.

For en længere debat i Aarhus Byråd onsdag aften kastede ikke mere lys over, hvad der skal ske med de to skoler. Snarere tværtimod.

Politikerne brugte mere tid på at kritisere rådmandens forslag end at komme med egne ideer. Og flere bevægede sig bl.a. ind i et ordkløveri om hvem, der havde sagt hvad og hvornår på lukkede udvalgsmøder. Dermed rykkede de sig hastigt længere væk fra hinanden og mulige løsninger på et presserende problem.

Stensagerskolen

Stensagerskolen er en specialskole i Aarhus for elever med generelle indlæringsvanskeligheder, gennemgribende udviklingsforstyrrelser, autisme-spektrum-forstyrrelser og multible funktionsnedsættelser (tidligere kaldet multihandicappede).

Stensagerskolen underviser 224 elever i hele skoleforløbet fra 0.-10. skoleår og har desuden en SFO.

Stensagerskolen har cirka 200 ansatte. Foruden lærere en række specialister i form af bl.a. fysioterapeuter, talepædagoger, musikterapeuter og læsevejledere.

Stensagerskolen blev opført i barakker i 1969 med en forventet levetid på 10 år. Men skolen blev i lokalerne, som løbende blev udvidet og som blev totalrenoveret i 1995.

Rådmanden for Børn og Unge, Bünyamin Simsek, foreslår at flytte hele skolen til Ellekærskolens matrikel og sælge grunden i Viby.

224 handicappede

Stensagerskolen i Viby er specialskole for 224 handicappede børn, autister og børn med generelle indlæringsvanskeligheder. Men skolen har ikke længere plads nok og kæmper med et ringe arbejdsmiljø. Derfor har byrådet tidligere afsat 34 mio. kr. til at renovere skolen for. Men der er tale om gamle og udtjente barakker, og rådmanden for Børn og Unge, Bünyamin Simsek (V) forslår derfor i stedet at flytte Stenagerskolen ind på Ellekærskolen, hvor han mener, der er god plads og fine rammer.

Det er Stensagerskolen for så vidt interesseret i på visse betingelser, mens Ellekærskolen siger nej tak, fordi man frygter, det er første skridt mod at blive skubbet ud af egen rede, og dermed nedlagt som skole.

Annonce

EL, R og SF: Nej

Såvel Enhedslistens Maria Sloth og Anne Nygaard (R) afviste flytteforslaget.

- Vi kan godt se problemet, men løsningen holder ikke vand, sagde Maria Sloth.

- Og forslaget kortslutter hele projektet med at gentænke Gellerup-Toveshøj, supplerede Anne Nygaard.

Jan Ravn Christensen (SF) var enig i, at der i høringen er peget på så mange problemer, at man må spørge sig selv, om det er en holdbar løsning at integrere de to skoler.

- Så lad os tage den i udvalg og komme i dybden og undersøge alternative muligheder. Vi bør afvente "Gentænk Gellerup-Toveshøj", inden vi beslutter os, sagde Jan Ravn Christensen.

Annonce

K roste rådmand

Marc Perera Christensen (K) roste rådmand Bünyamin Simsek for at stille forslaget og gøre det med en åben debat.

- Vi synes placeringen ved Ellekærskolen er langt mere optimal. Der er langt lettere at komme til og fra. Og det er vi nødt til at have med i debatten om Stensagerskolens fremtid, mente han.

Politikerne hørte om forslaget første gang 31. maj og Lars Boje Mathiesen (NB) efterlyste derfor, at politikerne havde taget stilling til det for længst.

- Nu bliver den sparket til hjørne og begravet i to-tre år. Og taberne bliver børnene, frygtede han.

Annonce

Mudderkastning

Hans Skou (V) medgav, at politikerne nok havde stukket hovedet i busken lidt for lang tid. Og Peder Udengaard (S) konkluderede, at der er gået lidt mudder i den her sag.

- Den kunne være håndteret mere hensigtsmæssigt, sagde han og kritiserede rådmanden for ikke at have inddraget udvalget flere gange.

Bünyamin Simsek forsvarede sig:

- Intet er kommet ind ad bagdøren. Det er foregået tidligt og åbent, mente rådmanden.

- Jeg kunne også bede om 60 mio. kroner mere til at renovere Stensagerskolen for. Men det er ikke sund fornuft, og det er ikke økonomisk ansvarligt. Det er derimod ansvarligt at inddrage en skole med ledig kapacitet og gode rammer. Arbejdstilsynet har været inde og kritisere forholdene på Stensagerskolen, og det bør vi handle på, mente rådmanden.

Peder Udengaard:

- Jeg må indrømme, jeg er en lille smule skuffet over, at rådmanden bruger tiden på proces frem for indhold. Derfor vi bakker op om en udvalgsbehandling. Det handler om at skabe de bedst mulige rammer for de her børn. Det fokus vil jeg opfordre rådmanden til at have, sagde socialdemokraten.

Bünyamin Simsek: - Min holdning om både indhold og økonomi står i det papir, Peder Udengaard har foran sig.

- Mit forslag tager hånd om de udfordringer, en skole har. Det handler om at udnytte kapaciteten bedre og sikre bedre transportforhold. Men vigtigst af alt at skabe bedre pædagogiske rammer for vores medarbejdere og børnene, svarede rådmanden.

Annonce

Skoleledere i vildrede

Sagen forblev dermed uafklaret og røg til debat i børn og ungeudvalget.

Dermed kunne to forvirrede skoleledere også forlade byrådets tilhørerrækker.

- Det gode er, at de er enige om at anerkende vores problem. Men løsningen står hen i det uvisse, og jeg er bange for hvad tidsperspektivet er, konstaterede skoleleder Susanne Hjermitslev, Stensagerskolen.

Fra Ellekærskolen var skoleleder Morten Dam Madsen heller ikke blevet klogere:

- Jeg aner ikke, om vi har vundet tid eller tabt tid. Sagen er lige så uafklaret for os som før mødet. Men jeg er fortrøstningsfuld over, at de nu vil drøfte sagen grundigt i udvalget, sagde han.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Gammel kending vender tilbage til Aarhus: Her er Aros' nye direktør

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Kultur

Kæmpe internationalt navn vender tilbage: Northside præsenterer omsider navne til første festival i Eskelunden

Alarm 112

Luk døre og vinduer: Politiet opfordrer borgere til at passe på giftig røg fra storbrand - kommer til at brænde i flere dage

Alarm 112

50 brandfolk efterslukker stadig storbrand på kranfabrik: Kan give trafikale udfordringer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Debat

I et stille vejr tænker jeg på kernekraft: Klimakrisen er falsk alarm, men manglen på el er virkelig

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Slut med lejeaftale: AGF køber tysk profil

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Aarhus

Stiften på plakatpatrulje: Partierne bryder både regler og interne aftaler

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Sport

Han kan samle en professorterning hurtigere end du kan tage dine sko på: Bakken-anfører med cirka ti mesterskaber sætter rekord

Annonce