Annonce
Indland

Organisationer vil have Folketinget til at anerkende ensomhed

Op mod 400.000 danskere følte sig ensomme inden coronakrisen, og ifølge Ældre Sagen og Dansk Røde Kors er problemet nu endnu større. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Stigende ensomhed forsvinder ikke af sig selv, advarer organisationer, der kræver en national strategi.

Inden coronakrisen følte næsten 400.000 danskere sig ensomme, og siden er antallet kun vokset ifølge Dansk Røde Kors og Ældre Sagen.

På den baggrund har 77 danske organisationer lørdag henvendt sig til Folketinget og social- og ældreminister Astrid Krag (S) med et krav om, at der laves en politisk strategi mod ensomhed, som organisationerne kalder "en af de alvorligste sociale udfordringer i det danske samfund".

En strategi for at bekæmpe ensomhed nationalt bør ligge klar i 2023, siger organisationerne bag. Ud over Røde Kors og Ældre Sagen er blandt andet Danske Patienter, Børns Vilkår og Danske Regioner medunderskrivere på det oplæg, som Folketingets politikere modtager mandag.

Annonce

Først og fremmest vil organisationerne have Folketinget til at anerkende ensomhed som en udfordring for både samfund og folkesundhed.

Det fortæller generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl.

- Vi foreslår, at Folketinget nedsætter et udvalg, som kigger på, hvordan man laver en strategi. Det er blandt andet, hvordan lovgivningen bliver bedre på området, og hvordan de civile organisationer og kommuner kan engagere sig, siger han.

- Det handler om, hvordan vi indretter vores byggerier, hvordan vi tager hånd om hinanden og rækker ud. Og det handler om, at når man laver lovgivning, skal man række særligt ud til de mennesker, som ikke selv melder sig på banen. Det handler om at tænke ensomhed ind i mange flere elementer.

- Det er både et samfundsproblem og et individuelt problem, siger Anders Ladekarl.

Fritidsaktiviteter og sociale fællesskaber skal tilrettelægges med mere brobygning og være mere inkluderende. Og der skal oprettes et nationalt videnscenter for ensomhed. Det er nogle af de andre tiltag, som foreslås.

Anders Ladekarl siger, at målet er at stoppe den stigende ensomhed, og han kalder ensomhed et "kæmpestort problem".

Ud over de menneskelige konsekvenser ved ensomhed, koster det også samfundet otte milliarder kroner om året i blandt andet sundhedsomkostninger og tabt arbejdsfortjeneste, vurderer Røde Kors og Ældre Sagen.

Organisationerne har fundet inspiration hos en række andre lande.

Storbritannien, Norge og Japan har ifølge organisationerne større fokus på ensomhed som et samfundsproblem. Japan og England har eksempelvis en minister for ensomhed, og England har vedtaget en national strategi for at bekæmpe problemet.

/ritzau/

Annonce
Aarhus For abonnenter

Endelig var der ro på Aarhus Ø: Men så skar kommunen ned på vagtordningen

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Motivationen var væk, skaderne var mange: Lørdag hopper Aarhus-svømmer i det olympiske bassin og lægger et mareridt bag sig

Sport For abonnenter

Stiftens bud: Så mange medaljer får århusianerne med hjem fra OL

Alarm 112

Sigtet for bedrageri: Mand løb fra regningen på Åboulevarden

Aarhus

Mads og Britta kæmper for katastroferamte tyskere: - Det er simpelthen en krigszone hernede

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En fransk turistfælde midt i Aarhus

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Indland

Gravide og ammende kan nu vaccineres imod corona

Aarhus

Så skulle den vist være hjemme: Smittetal i lukningstruede sogne styrtdykker

Byudvikling

Vigtigt for projekt Kongelunden: Aarhus Cyklebane har en stor værdi, men skal ikke fredes

AGF

Skandaløs indsats og nederlag i Nordirland: Pinligt, AGF

AGF For abonnenter

Bagkanten: En målmand skal ikke kun være god med handskerne. Han skal også have stærke fødder - og det har Hansen

Sport

Uden en medicinsk behandling ville OL-drømmen være i problemer: Århusianske Anna er gået hele vejen for at komme til Tokyo

Annonce