Annonce
Kultur

Original jysk landevejsthriller

Debutroman skrevet af hjemløse David Rickerby er lige dele veldrejet spændingsroman og samfundssatire, mener Stiftens anmelder.

»Bloody Fields« er en overraskende bogudgivelse. Den er udgivet af Fundamentet, som er en organisation for socialt udsatte i Aarhus og er skrevet af David Rickerby, som de seneste år har levet på gaden.

Romanen, som er skrevet på engelsk, begynder som en selvbiografisk beretning.

Rickerby kom til Danmark efter at have afsonet en straf på fem år for bankrøveri i hjemlandet England. I Danmark har han ernæret sig som gårdarbejder i Jylland, som jordbærplukker på Samsø og, i dag, som flaskesamler i Aarhus - eller pantjæger, som han selv foretrækker at kalde det. Men romanen, som er den første i en planlagt trilogi, tager hurtigt en uventet drejning og byder på både mord, sex og intrikate intriger.

Annonce

»Bloody Fields« er ikke en typisk kriminalroman. Her er det forbryderen, som fører ordet, og Rickerby ved, hvad han snakker om. Fortælleren er gennemført usympatisk. Han er ikke kun samvittighedsløs over for samfundet, men også over for sine venner og de kvinder - »I won't mention their names, not because I'm a gentleman, but because I don't remember« (Jeg vil ikke nævne deres navne, ikke fordi jeg er en gentleman, men fordi jeg ikke husker dem) - som han møder på sin vej. Han er, som én af hans veninder konsekvent kalder ham, »Grumpy Dave« (gnavne Dave).

Samtidig er det en kulturelt velbevandret fortællerstemme - »a pretentious autodidact« (en pretentiøs selvlært) - som tager os med rundt i de jyske afkroge.

Rickerby er en skarp iagttager, og romanen tegner et billede af det danske samfund set med udefrakommende øjne. Det er ikke altid flatterende, men med garanti underholdende, når alt fra Janteloven til J-dag granskes af det kyniske blik.

Desværre er »Bloody Fields« ualmindelig dårligt redigeret. Teksten, som er sat op med en font, der ligner maskinskrift, er oversået med grammatiske fejl, stavefejl og gemene slåfejl. Det er ingen overdrivelse at sige, at der er fejl på hver eneste side i bogen.

For at øge forvirringen er der alt for mange karakterer i spil, som læseren skal holde styr på. Det er en skam. Til gengæld er dialogen så velskrevet og plottet så originalt, at man affinder sig med at læse hen over de tilfældigt strøede kommaer og forstyrrende sammenblandinger af »their«, »they're« og »there« ('deres', 'de er' og 'der').

»Bloody Fields« er skæmmet af mange skønhedsfejl, men når romanen alligevel får fem stjerner, er det, fordi Rickerbys misantropiske landevejsthriller er en helt igennem vellykket læseoplevelse. Der er tale om en vaskeægte roadnovel, hvor landet er det mørke Jylland, og hvor rejsen foregår til fods. Titlen er på én gang en hentydning til de fandens marker og til romanens blodige plottvist.

David Rickerby: »Bloody Fields«

Fundamentets forlag. 400 sider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Alarm 112

Nye redningsstiger i østjyske havne skal forebygge drukneulykker: Skrig-orange og kan ses fra vandet i mørke

Annonce