Annonce
Aarhus

Oskar og Bertram deler hovedrollen i 'Charlie og Chokoladefabrikken'

De elsker at spille teater. Bertram Jarkilde (til venstre) og Oskar Mehlby. Foto: Flemming Krogh
Alle elsker "Charlie og Chokoladefabrikken". To drenge på 12 år har den eftertragtede hovedrolle i musicalen på Aarhus Teater. De tager fri fra skolen for at øve, og begge er med i Ramasjang.

AARHUS: Nu går de to drenge for alvor i gang med at udnytte deres chance, og de skifter Ramasjang ud med Aarhus Teater i en periode.

Bertram Lyng Engelsted Jarkilde fra Kongsgård på Helgenæs og Oskar Duvier Mehlbye fra Aalborg, begge 12 år, har scoret rollen - på skift -som Charlie i Aarhus Teaters musical "Charlie og Chokoladefabrikken". Den er ikke mest kendt i den amerikanske filmversion med Johnny Depp.

Der bliver mange forestillinger fra 6. maj til 13. juni, så de skal skiftes til at spille den meget krævende rolle. De skal både kunne spille skuespil, synge og bevæge sig med elegance.

Det er længe siden, de blev udvalgt i en flok på flere end 20, og de har siden fået lidt undervisning i sang, skuespil og dans, men nu spidser det til op mod premieren.

Annonce

Kostumer og dans

Fredag skulle kostumerne på plads i det gamle teaterhus på Bispetorvet i Aarhus, og undervisningen i dans blev intensiveret med Marianne Eihilt og Mirja Kennedy som instruktører.

Kostumerne er naturligvis næsten ens hos de to. Deres hue er orange, og den farve er gennemgående i alle skuespillernes kostumer.

Så skal der rettes til. Karin Gille (til venstre) og Lone Frikke hjælper Bertram Jarkilde (til venstre) og Oskar Mehlby. Foto: Flemming Krogh

- Med kostumerne på ligner vi hinanden af udseende, men vi skal ikke ligne hinanden på scenen, selv om vi spiller den samme rolle. Vi skal bruge vores personligheder, har vi fået at vide, siger Oskar Mehlbye, mens der bliver klædt om. Det foregår i skræddersalen oppe under taget på arkitekt Hack Kampmanns mere end 100 år gamle Aarhus Teater.


Med kostumerne på ligner vi hinanden af udseende, men vi skal ikke ligne hinanden på scenen, selv om vi spiller den samme rolle. Vi skal bruge vores personligheder, har vi fået at vide.

Oskar Mehlbye


Annonce

Tøjet fundet ude i byen

Skrædderne Lone Frikke og Signe Junker Ladegaard retter til, efter at drengene har fået tøjet på, og kostumedesigner Karin Gille holder øje med, om det ene bukseben er kort nok og om tøjet passer med personen.

- Vi har været ude for at lede efter tøjet og har fundet noget, som både passer til de to, og de er næsten ens. Nogle gange syr vi selv, andre gange går vi ud i byen og finder noget, siger Karin Gille.

Tøjet må ikke se for godt ud. Charlie kommer fra fattige kår. Lone Frikke klipper til. Foto: Flemming Krogh

Hun forklarer, at tøjet skal være lidt for stort, for Charlie kommer fra en fattig familie.

- Trøjen har måske været farens, og skjorten er voksenstørrelse, for den er købt til at vokse i. Støvlerne er godt slidte. Der ligger en fortælling i tøjet, og vi leger lidt med farverne, siger hun og forklarer, at hovedpersonen Willy Wonka har et orange tørklæde og orange på sine sko, så der går den farve igen.

- Charlie kommer fra en grå verden, men hans fantasi holder ham levende. De bor i en skraldespand og henter mad i skraldespande, og i stykket, der er en politisk ukorrekte hyldest til fantasien, tager vi Charlies situation til det yderste, siger Karin Gille.

Annonce

Fri fra skole

Drengene har en skuespiller indeni. Da de begge har fået kostumen på, stiller de sig straks i positur.

- Vi glæder os og er klar til at øve. Det bliver fedt, og så har vi fri fra skole, siger de med et stort smil.

Senere står den på dans med instruktørerne Marianne Eihilt, ikke mindst kendt fra TV2's "Vild med dans", og Mirja Kennedy.

Annonce

Ramasjang

Men lige inden vi ser på dansen, så er der historien om DR1's Ramasjang. Her er begge med, så hvis de ser bekendte ud på billederne her ved artiklen, er det måske forklaringen.

Bertram spiller hovedrollen i Ramasjangs “Vennerne og det grønne lys”, nu sæson 2.

- Det er en serie om en ring, og jeg spiller hovedrollen som Anders, der er skiftevis god og ond, siger han.

Huen skal sidde lidt strammere. Den er blevet vasket for varmt, og de skal ud for at finde en ny. Foto: Flemming Krogh

Den er optaget i Rønde og på DR1 i Aarhus.

Oskar er aktuel i Ramasjangs nye serie ”Venner og uvenner” i seks afsnit.

Den handler om at redde dyr, her en frø. Den hopper på hans Ipad, og der kan den ikke bo, så Oskar vil finde et vandhul eller en muddergrøft, men fra Ipad'en hjælper den ham med at spille Mindcraft, og de bliver venner.

Annonce

Valgt fra

Bertram har desuden medvirket på Aarhus Teater i "Dancer in the Dark" og Oskar på Aalborg Teater i "Et juleeventyr" og "The Sound of Music".

Oskar søgte også ind til "Vennerne og det grønne lys", men kom ikke med, så han ved, hvordan det er ikke at blive optaget til noget, man gerne vil være med i. Men det tager han ikke tungt.

Begge vil også gerne være skuespillere, når de bliver voksne. Bertram har haft det ønske, siden han var tre år og er meget insisterende. Oskar tager det lettere.

- Jeg vil gerne ind, men det er svært, og lykkes det ikke, finder jeg noget andet, siger han.

Annonce

Alle har en chance

De synes, der er en god pointe i "Charlie og Chokoladefabrikken".

- Det vigtige budskab er, at alle har en chance i livet, uanset hvor du kommer fra. Du skal aldrig give op, siger de som med en mund.

Vi kommer i god tid til undervisningen i dans, som foregår i et af Aarhus Teaters lokaler i Skolegade, så Bertram sætter sig til klaveret og spiller.

Glade drenge glæder sig til rollen som Charlie. Bertram Jarkilde (øverst) og Oskar Mehlby. Foto: Flemming Krogh

- Har du fået undervisning, eller spiller nogen i din familie?

- Nej, ingen af delene. Det har jeg lært mig selv, siger han.

Annonce

Har lært sig selv at spille

Mirja Kennedy og Marianne Eihilt springer ud på gulvet, viser hvordan der skal danses og giver kommandoer. Og drengene følger med.

- Vi har arbejdet med dem før, og de er bare dygtige og nemme at lære noget, siger Mirja Kennedy, mens dansen går videre.

Charlie har fået sin mulighed i livet, og nu er han i gang med at udnytte den.

Simon Mathew spiller hovedpersonen Willy Wonka i stykket, og instruktør er Rune David Grue.

Musicalen er lavet sammen med Østre Gasværk Teater i København, og når den spiller der i 2022, bliver nye drenge fundet til rollen. Premieren i København er 5. februar 2022.

"Charlie og Chokoladefabrikken"

"Charlie og chokoladefabrikken" er en amerikansk film fra 2005 baseret på børnebogen af samme navn fra 1964 af forfatteren Roald Dahl. Johnny Depp spiller hovedrollen som Willy Wonka.

Musicalen er lavet af Aarhus Teater og Østre Gasværk Teater.

Der er premiere i Aarhus 6. maj 2021 og i København 5. februar 2022. I Aarhus spiller den til 13. juni.

Rollen som Charlie deles i Aarhus af Bertram Lyng Engelsted Jarkilde, der bor i Kongsgård på Helgenæs og går på Syddjurs Friskole, og Oskar Duvier Mehlbye, der bor i Aalborg og går på Vester Mariendal skole.

Så øver de i dans. Fra venstre Mirja Kennedy, Oskar Duvier Mehlby, Bertram Jarkilde og Marianne Eihilt. Foto: Hans Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt plejehjem for demensramte borgere åbner i Aarhus

Aarhus

Livet i en fredet bygning: - Vi lever på husets præmisser

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce