Annonce
Kultur

Otte meter høj dukke med i fest for udsatte

Frøken Vartegn kan også bevæge sig. Foto: Kim Haugaard

Fire års arbejde kulminerer på VIA i Ceresbyen.

AARHUS: Fire års arbejde kulminerer, når VIA med adresse i Ceresbyen i Aarhus holder fest for de skrøbelige mennesker i samfundet. En otte meter høj selvskabt figur er vartegn for fire dages arrangement.

"Vartegn" er netop navnet på kultur- og kunstprojektet, og italienske Studio Gilbert Lebrige arbejder sammen med undervisere og studerende fra VIA samt grupper af udsatte mennesker om det.

De vil give en anderledes stemme til socialt udsatte ved at arbejde med kunst og kultur. Projektet handler også om at udvikle de studerende som kulturelle iværksættere.

- Den italienske kunstner Corinne Roger og hendes ensemble har bygget den store figur sammen med VIAs studerende og udsatte, skrøbelige mennesker. Der har deltaget udviklingshæmmede, psykiske syge, grønlændere og 12 piger fra Gøglerskolen. For alle er det vigtigt at finde ud af, hvilken styrke de har, siger Klaus Rubin, der leder projektet.

Annonce

Fire dages fest

Der er fire dages fest på VIAs område i Ceresbyen mandag 19.-torsdag 22. juni. Frøken Vartegn er otte meter høj og står som vartegn for mennesker på kanten. Studerende fra VIA og elever fra AarhusTech har skabt figuren sammen med teater- og musikgruppen TIMP, Gøglerskolen i Aarhus Campus C, Det Grønlandske Hus samt de fem italienske kunstnere Gilbert Lebigre, Corinne Roger, Elodie Lebigre, Sebastian Lebigre og Andrea Passaglia. Se det omfattende program på www.via2017.via.dk/vartegn

Projektet er støttet af Europiæsk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Den italienske kunstner Corinne Roger og Klaus Rubin fra VIA foran den otte meter høje figur. Foto: Kim Haugaard

God læring

Over fire dage med start på mandag holder deltagerne forskellige fester på VIA i Ceresbyen. Onsdag fejres den grønlandske nationaldag.

- Også udsatte mennesker har kreative sider, som kommer frem, når de har rum til at udvikle dem, siger Klaus Rubin.

For eleverne på VIA er det såkaldt virkelighedsnær læring, fordi de er i direkte kontakt med de udsatte.

Næsten 200 deltagere heriblandt 60 studerende fra forskellige lande har været med i projektet. Den store dukke skal bruges i Holstebro til august.

- Dukken er en marionet som symbol på, at vi alle kan være marionetter, når vi bliver ført rundt af andre, siger Klaus Rubin.

Det har været et kæmpe arbejde at bygge den høje figur. Foto: Kim Haugaard
Sammenlign menneskene med figuren. Den er otte meter høj. Foto: Kim Haugaard
Når man er stor, må man også sidde ned engang imellem. Foto: Kim Haugaard
Benene skal lige sættes fast. Foto: Kim Haugaard
Så er hun ved at være der, Frøken Vartegn. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-hollænder klar til at gribe chancen: Jeg ønsker at give noget tilbage til klubben

Annonce