Annonce
Sport

Otte verdensmesterskaber i træk: Frygten for at tabe gør Anna til en vinder

Anna Livbjerg har vundet VM i europajolle for 8. gang. Foto: Flemming Krogh
Anna Livbjerg sejler til daglig en bådklasse, der ikke er med til OL.
Annonce

SEJLSPORT: Anna Livbjerg var i realiteten slet ikke tæt på at få andet end guld i det netop overståede verdensmesterskab for europajoller.

Mesterskabet bestod af ni sejladser. I den første sejlads blev hun nummer 2. Den anden gav en fjerdeplads. Og resten var lutter førstepladser.

På mange måder var det et suverænt VM-guld.

Og så er der bare lige det med, at det ikke er hendes første VM-sejr. Det er faktisk hendes ottende. I træk.

Hun vandt bronze i 2007 og 2010, sølv i 2011 og derfra har der ikke været andet end det ædleste metal.

- Når man har vundet rigtig meget, gider man ikke være nummer to. Jeg er egentlig en ret god taber, men jeg er selvfølgelig bitter inden i. Og hvis jeg taber, giver jeg den bare lige to procent ekstra til træning. Man kan godt sige, at frygten for at blive nummer to motiverer mig, siger Anna Livbjerg.

Selvom hun har vundet alt, har hun slet ingen problemer med at huske, hvornår hun sidst blev nummer to. I foråret blev hun slået i et ranglistestævne, selvom hun var á point med vinderen.

- OL er naturligvis superfedt, men jeg synes også, der er alt for meget fokus på selve OL. Rejsen dertil skal også være sjov.

Anna Livbjerg, ottedobbelt verdensmester i europajolle

Annonce

Ikke en OL-sport

Til OL er der fem sejlsportsgrene. Anna Livbjergs europa-jolle er dog ikke en af dem. Den var sidst med på programmet i 2004, hvorefter dens plads blev overtaget af laser radial-jollen.

Der er bare et problem med den jolle. Hun er for lille til at sejle den.

Den optimale højde i den klasse er omkring 1,7 meter. Her mangler hun otte centimeter. Og hun kan heller ikke helt være med i vægten, hvor den gennemsnitlige vægt er omkring 66 kilo for kvinder.

- Jeg sejlede laser radial i to år, og det var alt for hårdt for min krop. Og så havde jeg problemer, når vinden var hård og tung, fordi jeg var for lille.

- På en europajolle kan man justere størrelsen på båden alt efter hvor stor man er, og hvor meget man vejer, så alle kan sejle den. Det kan man ikke på laser radial-jollen, så den passer mere til en helt bestemt klasse, siger Anna Livbjerg.

Derfor har hun mere eller mindre vundet alt, hvad der er at vinde. Der er ikke noget større end VM, og der kommer ikke noget større.

- OL er naturligvis superfedt, men jeg synes også, der er alt for meget fokus på selve OL. Rejsen dertil skal også være sjov, når det nu engang er så uendeligt få, der kommer til OL. Og europajollen er en fantastisk båd, som jeg stadig nyder at sejle, siger Anna Livbjerg.

Men med otte verdensmesterskaber i træk ville du vel være selvskrevet til OL?

- Det ved man aldrig. For havde klassen været en OL-klasse, ville der være en del sejlere fra laser radial-klassen i den. Og så ville der have været meget mere modstand.

Annonce

Familiens støtte har givet det sidste skub

Ved siden af sejlsporten er Anna Livbjerg læge, hvor hun netop har afsluttet en introduktionsstilling i almen medicin, hvilket formentlig en dag skal munde ud i, at hun har sin egen praksis.

Med selve sporten har hun ikke nogle mål over, hvor mange verdensmesterskaber, hun skal nå at vinde. Hun vil bare være med så længe det er sjovt. For det bestemt ikke økonomien, der redder hende.

- Jeg har kun vundet præmiepenge en enkelt gang. Da jeg vandt VM var der heller ikke så meget som en krone, siger Anna Livbjerg.

Hun gør dog ikke alt selv. Hendes forældre sponsorerer en smule og hjælper hende, hvor det er nødvendigt. For eksempel står hendes båd for tiden hjemme i forældrenes garage, så hendes far kan reparere skaderne efter VM.

Familien er da også mere end almindeligt sejlsportsinteresseret. Anna Livbjergs tre søskende har alle sejlet på eliteniveau, og storesøsteren Signe Livbjerg har sågar vundet en bronzemedalje i europajolle-klassen ved OL i 2004.

- Mine otte verdensmesterskaber havde været umulige uden min familie. De har hjulpet mig og klaret alt det bagved, så jeg kunne koncentrere mig om sejle.

- Mine søskende har været mine idoler, og ens drømme har føltes lidt mere opnåelige, når det er ens storesøster, der er ens idol i stedet for, at det er en eller anden fodboldspiller i FC Barcelona, siger Anna Livbjerg.

Anna Livbjerg er bedst i medvind på grund af sin størrelse. I modvind forsøger hun ofte bare at hænge på. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt notat: Flere er blevet smittet ved eid-fester og en begravelse

Aarhus

Tre ud af fire århusianske studerende må blive hjemme i år: Det er pisse surt, fortæller de

Annonce