Annonce
Aarhus

Ovartaci-museet skal flyttes til Journalisthøjskolen

Ovartaci - Overtossen - var indlagt på Psykiatrisk Hospital i mange år og var en stor kunstner. Pr-foto

Omfattende plan for at bevare det værdifulde museum. Stedet skal være en socialøkonomisk virksomhed.

AARHUS: Ovartaci-museet ser endelig ud til at finde et blivende sted.

Det usædvanlige museum, som har navn efter en patient på Psykiatrisk Hospital i Risskov, skal efter planen flyttes fra Psykiatrisk Hospital i Risskov til de bygninger, som Danmarks Journalist- og Mediehøjskole for tiden er i. Adressen er Olof Palmes Allé i det nordlige Aarhus.

Sagen er endnu ikke godkendt af Aarhus Byråd, men behandles af magistraten på mandag. En del af budgetforliget i Aarhus Byråd hjælper flytningen godt på vej. Aarhus Kommune bevilger 1,5 millioner kroner i årligt driftstilskud. Region Midtjylland har allerede givet en bevilling på 600.000 kr. om året i fem år. Mange af de ansatte vil blive førtidspensionister med løntilskud. I øjeblikket er der 23 ansatte.

Flytningen er afhængig af, at folkeoplysningsforbundet FO-Aarhus med hovedsæde i Frederiksgade køber Journalisthøjskolen. Herefter skal lokalerne lejes ud til Ovartaci-museet, som skal være en selvejende institution. FO er også en socialøkonomisk virksomhed med en bred vifte af projekter, aktiviteter, undervisning, debat og events.

Annonce

Ovartaci

Ovartacis borgerlige navn var Louis Marcussen, og han var i 56 år patient på hospitalet i Risskov. Han skabte en stor og varieret produktion på 1000 værker, der i form og indhold er unikke, også internationalt. Ovartacis univers er figurativt og næsten surrealistisk med overgange mellem mand og kvinde, dyr og menneske, landskab og ansigt. Udstillingen i Kunsthal Charlottenborg kan ses til 14. januar 2018.

Ovartaci-museet ligger i Risskov, og Mia Lejsted er leder. Foto: Axel Schütt

Flere formål

Rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, Thomas Medom, er begejstret for planen, der også indebærer formidling om og undervisning i psykisk sygdom for skoleelever og andre dele af befolkningen.

- Det er en rigtig god løsning, fordi den ikke alene betyder, at det højt roste museum bevares, men også at der kommer udviklende aktiviteter og mange i job på stedet, der også skal drive en café, siger Thomas Medom.

- Der har været stærke kræfter med til at finde løsningen, og det har uden tvivl spillet ind, at Ovartaci lige nu får stor opmærksomhed gennem en udstilling på Kunsthal Charlottenborg i København, siger Medom, hvis afdeling har formandskabet for museet.

Udstillingen på Charlottenborg er den største og mest omfangsrige af den unikke kunstner uden for det psykiatriske hospital i Risskov. Charlottenborg betegner Ovartaci som den væsentligste og mest betydningsfulde eksponent for det, man benævner Art Brut eller outsiderkunst i Danmark.

Planen

Det er planen, at FO-Aarhus skal købe hovedbygningen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole på Olof Palmes Allé og omdanne den til en socialøkonomisk virksomhed med blandt andet Ovartaci Museum og café.Bygningen ejes af selskabet Domis, der har store planer for byggeri omkring skolen.

Ovartaci-museet skal forlade Psykiatrisk Hospital i Risskov midt i 2018, men forsøger at få fristen forlænget for ikke at skulle flytte flere gange.

Journalisthøjskolen flytter efter planen til Katrinebjerg midt i 2019.

Museet skal muligvis være en fond med Aarhus Kommune som formand.

Aarhus Kommune - Sociale forhold og beskæftigelse og Kultur- og borgerservice - laver en fire-årig aftale med institutionen, der modtager 1,5 millioner kr. om året i driftstilskud.

Journalisthøjskolens hovedbygning er tegnet af arkitekterne Friis & Moltke og er fredet.

Ny Carlsbergfondet har i foråret 2017 betalt en analyse og en forretningsplan for museet.

Sleth Arkitekter vil bygge høje huse omkring Journalisthøjskolens bygning, der er grå, den laveste og ses i midten. Animation: Sleth Arkitekter

Brug for legekammerater

Torben Dreier, leder af FO-Aarhus, siger, at han forhandler mod ejendomsselskabet Domis om at overtage hovedbygningen på skolen. Meningen er at skabe en socialøkonomisk virksomhed med en mængde aktiviteter og café, et samlingssted for området, der ikke har meget af den slags i forvejen.

Han forestiller sig, at der kan skabes viceværtfunktioner for området, cykelværksted, vedligeholdelse af de grønne områder, udlån af rum til midlertidig opbevaring, loppemarked og salg af genbrugstøj. For caféen nævner han en idé fra USA med et udvalg af forskellige tre retters menuer. Hvis man ikke er i stand til at betale for sit måltid, kan man arbejde frivilligt som betaling. Betalende kunder opfordres i USA til at donere min. 10 dollar (og gerne mere) til dækning dels af udgifterne til måltid og drikkevarer, og dels til at bidrage til restaurantens drift og aktiviteter.

Torben Dreier og FO-Aarhus har skabt den store FO-byen i Frederiksgade.

- Da vi købte handelsskolens bygning med 3600 kvadratmeter mod Christiansgade, vidste jeg heller ikke, hvordan vi skulle få den fyldt op. Men pludselig dukkede Ældresagen og Retshjælpen op som interesserede, og lignende kan vel også ske her. Vi har brug for legekammerater og synergi, siger den energiske FO-leder, der har siddet med i arbejdsgruppen omkring Ovartaci-museet.

Sådan bliver området, set ovenfra. Journalisthøjskolens hovedbygning er den gule. Animation: Sleth Arkitekter

Plan for området

Sleth Arkitekter har udarbejdet en plan for området, hvor Journalisthøjskolen ligger. Når den i 2019 flytter til Katrinebjerg, bliver skolen forvandlet til et kompakt og meget blandet boligkvarter med letbanen lige uden for døren. Ejendomsselskabet Domis har købt skolen og arbejder sammen med Sleth Arkitekter og kommunen på en helhedsplan for at omdanne området til et bykvarter med boliger til omkring 1000 mennesker.Journalisthøjskolens karakteristiske hovedbygning mod Olof Palmes Allé bliver bevaret, mens der bag den bliver bygget boliger i fra to til ti etager.

På en ubebygget grund mellem skolen og Christiansbjerg IFs boldbaner åbner de foreløbige planer for, at der kan bygges et hus i 20 etager ud mod Halmstadgade/Olof Palmes Allé med boliger, lidt erhverv og en dagligvarebutik i stueplan.

- Stedet bliver et knudepunkt med letbanestop lige uden for døren og nem adgang til en supercykelsti. Lige bag ved ligger Vestereng, der vil få en ny status. I stedet for bar mark bliver den til en bymæssig rekreativ lunge for beboerne i hele området, har Søren Leth fortalt til Århus Stiftstidende. Foruden 300 ungdomsboliger og storbylandsbyen er det planen at opføre boliger også til familier og seniorer i en karrébebyggelse og i rækkehuse ind mod Vestereng. Også i det op til 20 etager høje hus er det planen, at der for en stor del skal være boliger.

Ud over selve hovedbygningen er det planen at bevare nogle af de fire "fingre" bag den.

Sådan ligger Journalisthøjskolen nu. Hovedbygningen ligger under de skrå tage til højre. Foto: Axel Schütt
Her kan blive indgang til Ovartaci-museet. Foto: Axel Schütt
Journalisthøjskolen set indefra. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce