Annonce
Aarhus

Over 100 gange har tricktyve slået til i år: De bruger især disse tre metoder

Modelfoto: Iris/Ritzau Scanpix

Indtil videre har der i år det været over 100 tricktyverier eller forsøg på tricktyverier i Østjyllands Politikreds.

Annonce

ØSTJYLLAND: Igen i år fylder tricktyverier rigtig, rigtig meget i de døgnrapporter, Østjyllands Politi sender ud. Indtil videre i år har der været over 100 tricktyverier eller forsøg på tricktyveri i Østjylland.

Tricktyvene bruger især tre metoder, viser en gennemgang af tyverierne:

Den første metode går ud på at franarre borgere - især ældre - deres betalingskort.

Tricktyveriet begynder typisk i et supermarked. Mens en kunde indtaster sin pinkode, står en eller to tricktyve et sted i nærheden og aflurer den.

Tricktyvenes næste skridt er at få fat i betalingskortet:

Nogle gange slår de til allerede uden for supermarkedet, typisk på parkeringspladsen. Her tilbyder tricktyven eksempelvis at hjælpe kunden med at løfte de tunge indkøbsposer op i bilens bagagerum. En anden åbner måske bildøren og spørger om vej til det nærmeste hospital. I begge tilfælde ender det gerne med, at kundens pung med betalingskortet forsvinder.

I sjældnere tilfælde følger tricktyvene, som gerne optræder flere sammen, i bil efter kunden til hjemmet. Her ringer de måske på bagdøren og spørger eksempelvis om vej til det nærmeste hospital, og mens kunden forklarer vejen, trænger de medsammensvorne ind gennem fordøren og snupper tegnebog og betalingskort.

Tricktyverier

Antallet af tricktyverier i Østjylland har været nogenlunde stabilt de senere år.

Således har det samlede tal for tricktyverier hvert år fra 2014 til 2017 ligget mellem 130-145 tilfælde i hele politikredsen.

Intet tyder på, at udviklingen i år vil afvige markant. Indtil slutningen af november havde der i år været over 100 tricktyverier.

Tallene gælder både tricktyverier mod borgere i eget hjem og på gaden.

Annonce

Kort skiftes ud

I begge tilfælde har tricktyvene, som nu har både betalingskort og kode, frit spil, indtil kunden opdager tyveriet og får kortet spærret.

Som regel er der i mellemtiden forsvundet adskillige tusinde kroner fra kundens bankkonto.

Den slags tyverier bliver ikke altid opdaget med det samme. Nogle gange skifter tricktyvene kundens betalingskort ud med et andet kort fra samme bank. Og erstatningskortet kan man ikke bruge til noget. Det er typisk stjålet fra en anden kunde.

Den anden metode, som også især går ud over ældre, går ud på at forsøge at franarre borgere kontanter og smykker og andre værdigenstande i deres hjem.

Nogle tricktyve udgiver sig for at være varmemestre, læger og plejepersonale. Andre vil låne ting og sager eller også spørger de efter beboere, som ikke findes. I alle tilfælde går strategien ud på at komme ind i hjemmet og stjæle.

Nogle af den slags tricktyverier har karakter af røveri-lignende overfald, hvor tricktyvene trænger ind, selv om borgeren råber op.

Annonce

Rent mel i posen?

Den tredje metode, som tilsyneladende også rammer yngre borgere, går ud på telefonisk at franarre borgere deres personlige oplysninger. Ofte denne type tricktyve, at de er fra Microsoft.

De får så kunden til at sende cpr-nummer, adgangskode og kortnummer. Hvorefter det næste der sker som regel er, at borgerens bank ringer og fortæller, at der har været "unormal aktivitet" på vedkommendes konto. Den formulering dækker gerne over, at der er købt varer for flere tusinde kroner på kortet.

Det oplevede eksempelvis en 22-årig østjysk kvinde i årets løb. Først efter samtalen opfattede hun mistanke om, at den flinke, engelsktalende dame "fra Microsoft" måske ikke havde rent mel i posen.

Østjyllands Politi opfordrer til, at borgere aldrig udleverer personlige oplysninger til personer, de ikke kender.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Aarhus

Skulptur af testikler vækker vrede, halvandet år efter at den kom op

Annonce