Annonce
Udland

Over en halv million er på gaden i Barcelona

Lluis Gene/Ritzau Scanpix
Demonstranter kaster sten mod politiet og stikker ild til containere i vrede over domme til catalanske ledere.

Over en halv million mennesker deltager fredag i en demonstration i Barcelona, oplyser politiet i den catalanske hovedby.

Hele ugen har demonstranter ladet vreden over fængselsdomme til catalanske separatistledere komme til udtryk i byens gader.

Sidst på eftermiddagen fredag er flere hundrede maskerede demonstranter stødt sammen med politi i Barcelona.

En gruppe demonstranter kaster sten og andet skyts mod de kampklædte politifolk, der svarer igen med tåregas, viser tv-billeder.

Demonstranterne har væltet store affaldscontainere ud over gaderne og har sat ild til dem, mens politiet forsøger at presse demonstranter tilbage. Urolighederne fik forbipasserende til at flygte ind i forretninger eller søge ud af området.

Urolighederne har fået det spanske indenrigsministerium til at åbne op for at indsætte forstærkninger i form af flere kampklædte politifolk.

- I hele denne uge har der, som I ved, været voldelige episoder i Catalonien. De har været organiseret af grupper, som er et mindretal, men som er meget organiserede, siger indenrigsminister Fernando Grande-Marlaska.

- Deres handlinger vil, som vi også tidligere har sagt, ikke forblive ustraffede, siger ministeren på en pressekonference i hovedstaden Madrid.

Langt de fleste steder i Barcelona er protesterne imidlertid forløbet fredeligt.

Demonstranter fra fem byer omkring Barcelona har marcheret mod storbyen siden onsdag og har sluttet sig til fredagens omfattende protester.

Indbyggere i Barcelona klappede, mens demonstranterne kom marcherende under kampråbet "frihed for de politiske fanger".

Vreden er brudt ud, efter at Spaniens højesteret mandag idømte ni catalanske separatistledere fængselsstraffe på op til 13 år.

- Vi har altid været et fredeligt folk, men man kommer til et punkt, hvor man bliver behandlet på en måde, så folk bliver vrede, siger en af demonstranterne, den 19-årige Carlota Llacuna fra Maresca-regionen uden for Barcelona.

- De sætter vores ledere i fængsel.

De omfattende demonstrationer har - foruden urolighederne i gaderne - haft konsekvenser, der kan mærkes af både indbyggere og turister.

Store dele af det offentlige transportsystem er lukket ned, og det samme er Barcelonas mest kendte vartegn og seværdighed, Sagrada Familia-katedralen.

Fodboldbraget "Clasico", hvor FC Barcelona tørner sammen med Real Madrid, skulle egentlig have fundet sted 26. oktober, men er udskudt.

Lufthavnen El Prat har aflyst 57 planlagte flyvninger fredag.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce