Annonce
Østjylland

Over Randlev er øverst på listen over kulturmiljøer

Steen Steensen Blicher boede som ung i Præstegården i Randlev. Den lille landsby omkring Over Randlev er unik, og selv om kirke og præstegård er fredet, er resten af landsbyen det ikke. Men hvordan skal man sikre, at vigtige kulturmiljøer ikke går tabt eller ændres ved nybyggeri?

Byrådet har holdt en temadag 17. november 2014 for at diskutere hvordan, man skal tage fart på arbejdet med at sikre de kulturmiljøer, der blev udpeget i forbindelse med kommunalplanen. Politikerne skulle blandt andet diskutere en prioritering af de ca. 28 kulturmiljøer, man i første omgang har peget på -og her kom Over Randlev øverst på listen, fortæller formand for Miljø- og teknikudvalget, Elvin J. Hansen.

Annonce

Det betyder ikke, at hele området skal fredes - men at der skal udarbejdes en lokalplan, der tager højde for det bevaringsværdige og som sætter rammer for udviklingen af det bestående og evt. nybyggeri.

Bymiljøerne kan sikres via lokalplanlægning og forvaltningen har foreslået dem prioriteret i følgende rækkefølge:

1. Over Randlev - Et landsbymiljø med kirke, præstegård, skole, smedje og forte.

2. Torrild - dele af bondelandsbyen omkring kirken

3. Bovlstrup - landsby og stationsby

4. Falling - området ved stationen

5. Sondrup - skovlandsby

6. Bjerager - landbrugslandsby

Baggrunden for at prioritere Over Randlev først er dels kulturmiljøets karakter med Steen Steensen Blicher miljøet omkring præstegården og kirken, dels at det er besluttet at nedrive den tidligere møbelforretning hvorved et større areal i byen bliver ledigt.

De øvrige kulturmiljøer er det vanskeligt umiddelbart at prioritere, da behovet for at beskytte disse yderligere i høj grad vil afhænge af den konkrete udvikling, herunder ejernes planer. Den bedste beskyttelse af disse vil derfor efter forvaltningens vurdering være formidling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce