Annonce
Danmark

Få overblikket: Fem ting du skal vide om coronapasset

Det er appen MinSundhed, der fra slutningen af marts vil fungere som et midlertidigt og simpelt coronapas, indtil der er udviklet en mere brugervenlig løsning. Det vil også være muligt at få coronapasset i en analog udgave. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Genåbningen af Danmark afhænger af brugen af et kommende vaccinepas, der skal vise, om man er vaccineret, har været smittet eller er testet negativ inden for de seneste 72 timer. Avisen Danmark fortæller, hvad vi indtil videre ved om coronapasset.

Coronapas: Sent mandag aften kunne regeringen med et flertal af Folketingets partier bag sig præsentere en faseinddelt genåbningsplan.


Men hvordan får man fat i et coronapas? Hvor skal man bruge det? Og hvor længe? Det giver Avisen Danmark dig svar på her.

Fra artiklen


Annonce

En væsentlig del af aftalen og en forudsætning for genåbningen er brugen af et coronapas, der skal vises frem, hvis man for eksempel vil en tur forbi frisøren eller ud at spise på restaurant.

Men hvordan får man fat i et coronapas? Hvor skal man bruge det? Og hvor længe? Det giver Avisen Danmark dig svar på her.

1 Hvordan får man et coronapas?

Fra udgangen af marts vil appen MinSundhed, der kan hentes til mobiltelefonen, fungere som en simpel udgave af coronapasset, indtil der er udviklet en mere brugervenlig app, formentlig i slutningen af maj.

Partierne er dog også blevet enige om, at borgere, der ikke benytter sig af den slags digitale løsninger, vil kunne få tilsendt et coronapas, når de har fået sidste vaccinestik. For samme gruppe borgere skal det også være muligt at fremvise fysisk dokumentation for en negativ test.

Børn under 15 år vil være undtaget fra reglerne om coronapas.

2 Hvor skal man bruge coronapasset?

Hvis man for eksempel skal til frisør, når de liberale erhverv genåbner 6. april, skal man kunne bevise med et coronapas, at man er vaccineret, har overstået en infektion eller er testet negativ i enten PCR- eller lyntest inden for de sidste 72 timer.

Skal man så have sig en kop kaffe eller en fadøl på en fortovscafé, når restaurationerne må åbne 21. april, skal man også kunne fremvise et coronapas. Det samme gør sig gældende, hvis man vil på museum, der også står til at åbne 21. april.

Fra 6. maj åbnes der for indendørs servering på restauranter og caféer, ligesom det bliver muligt at gå i teatret eller biografen eller dyrke idræt indendørs, hvis man er over 18 år gammel. I alle tilfælde kræver det dog, at man kan fremvise et gyldigt coronapas.

3 Hvad med rejser til udlandet?

Det fremgår af aftaleteksten mellem partierne, at regeringen arbejder efter, at der kan åbnes for rejser til udlandet med coronapas og smitteforebyggende tiltag.

EU-Kommissionen har fremlagt et udspil til, hvordan et fælleseuropæisk coronapas kan komme til at se ud.

Det skal ligesom den danske model kunne bevise, at en person enten er vaccineret, har modtaget negative testsvar eller har overstået coronasygdom. Det skal også indeholde information om navn, fødselsdato, en QR-kode og skal være gyldigt og kunne verificeres i alle EU-lande, så borgere fra andre EU-lande eller tredjelande i besiddelse af certifikatet kan nyde samme undtagelse fra eventuelle restriktioner som landets egne borgere, skriver Ritzau.

De fælleseuropæiske standarder skal den mere brugervenlige version af vcoronapas-appen, der ventes at blive lanceret i maj, tage højde for, står der i aftaleteksten fra mandag aften.

4 Hvor længe skal vi bruge det?

Det er uvist, hvor længe ordningen med coronapasset skal gælde. Der er dog indarbejdet en såkaldt solnedgangsklausul for coronapasset til andre aktiviteter end udlandsrejser og turisme.

Det betyder, at Folketinget løbende skal diskutere den videre brug af coronapasset som adgangsbillet til aktiviteter herhjemme. Det sker efter aftalen i maj og juni 2021.

Når samtlige danskere er blevet tilbudt vaccination, vil politikerne også mødes til drøftelser om passets fremtid. Det sker efter planen i august.

5 Hvad bliver der sagt om coronapasset?

I restaurationsbranchen forudser man et logistisk mareridt i at skulle kontrollere gæsters coronapas.

- Vi kommer til at få en kontrolfunktion, der er så væsentlig anderledes end den servicefunktion, vi normalt repræsenterer, siger Katia Østergaard, direktør i Horesta, som repræsenterer hotel-, restaurations- og turisterhvervet, til Ritzau.

I Dansk Erhverv havde man håbet, at coronapas ikke var forudsætning for genåbning af restauranter og caféer.

- Vi bliver derfor nødt til at følge situationen tæt for at se, om caféerne og restauranter får det nødvendige kundegrundlag til at drive deres forretning, siger direktør Brian Mikkelsen til Ritzau.

På Bornholm, hvor der siden 1. marts har været krav om at kunne fremvise en negativ coronatest, der ikke er mere end 72 timer gammel, eller dokumentation for, at man er færdigvaccineret, er erfaringerne dog gode, hvis man spørger formanden i Bornholms Frisørlaug, Henriette Bell.

- Det har fungeret rigtig fint. Der har ikke været nogen problemer. Jeg har måttet afvise én person i løbet af de tre uger, der er gået. Det var, fordi testen var en time for gammel, fortæller hun til Ritzau.

Annonce
Annonce
AGF

AGFs matchvinder er snart kontraktfri: - Jeg vil ikke tale om min fremtid

Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3-4000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Alarm 112

Spritny Volvo komplet udbrændt: - Så voldsom en brand bryder jo ikke bare ud af sig selv

AGF

Med fart skal land bygges: Mustapha Bundu gør AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Ung bilist uden kørekort standset for fjerde gang i år: Nu er hans bil beslaglagt

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Debat

Debat: Støj har alt for længe været et overset problem

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Kvinde sigtet for vold mod 9-årig dreng: Hev fat i hans hår og arm, fordi han råbte ind i en udluftningskanal

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Alarm 112

Hjort skudt med bedøvelsespil i dyrehaven: Politiet søger vidner

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Aarhus

Sympatisk men urealistisk: Forslag om at flytte udsalg bliver skudt ned

Annonce