Annonce
Østjylland

Overblik: Det store corona-kultur-kup i Horsens

Middelaldderfestival, Sting, Bryan Adams, dyrskuejubilæum, Prison Ink, Wall of Sound, udstillinger, krimimesse. Antallet af aflysninger og udsættelser i 2020 er nærmest ikke til at tælle. Collage: Jakob Hedegaard-Høgh

Horsens: Aflyst! Udsat! Aflyst! Udsat! Aflyst! Udsat!

Ordene har genlydt med nærmest messende klang på kulturområdet over hele kloden i 2020, og Horsens er ingen undtagelse.

Indtil marts havde horsensianerne udsigt til et år fuld af oplevelser, der ville samle tusindvis af mennesker i byen. Men - så skete det store corona-kulturkup, og i en hørm af håndsprit blev byen "frarøvet" alt det, mange gik og glædede sig til.

Annonce

Men hvad var det egentlig, vi gik glip af?

Som en - måske smertefuld påmindelse - har vi her samlet et lille udpluk af nogle af de største oplevelser, der blev pillet af plakaten i år.

Horsens & Friends udskød Adams og Sting

Sting skulle have optrådt i Lunden. Arkivfoto: Morten Pape

Horsens & Friends er  garant for kendte, internationale navne på Horsens scener, og i 2020 var der blandt andet udsigt til besøg af to af rockens grand old men, Bryan Adams og Sting.

Bryan Adams skulle have spillet i Forum Horsens både 18. og 19. marts - altså få dage efter regeringen lukkede landet ned.

Dobbeltkoncerten, der var en del af canadierens "Shine A Light"-turné, blev hastigt aflyst, men det lykkedes siden Horsens & Friends-direktør Claus Visbye at flytte Adams-besøget til 27. og 28. april næste år.

Sting var udset som en af sommerens store oplevelser i Lunden. Her skulle Police-legenden have spillet 23. juni foran cirka 5000 publikummer. Han optræder nu i stedet 21. juni.

Ud over de prominente udenlandske rock-navne måtte Horsens & Friends i 2020 blandt andet også aflyse Rock i Lunden, finaleshowet i "Vild Med Dans" samt shows med Hansi Hinterseer, Niels Hausgaard og Ørkenens Sønner i Forum Horsens. Sorgerne kunne end ikke druknes i oktober-ølfestivalen Beers Behind Bars, som også fordampede under corona-ørkenvandringen.

Kommunale flagskibe sænket

Lanse, skjold og rustning værner heller ikke mod corona. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Horsens Kommune bryster sig af at være en stærk kultur-kommune, og i årets løb har den snoet sig med myriader af alternative corona-sikre tilbud til borgerne: kør selv-festival på Fængslet og Horsens Hide Outs for at nævne nogle. 

De kendte flagskibe stødte dog på grund et efter et, og det gik ikke mindst hårdt ud over aktiviteten på Fængslet, hvor mange af de største arrangementer plejer at finde sted.

Som noget af det første faldt den landskendte Krimimessen Horsens, der skulle være løbet af stablen 28.-29. marts med kendte forfattere fra ind- og udland og omkring 7000 publikummer.

Billedskolens Horsens afblæste ligeledes hurtigt årets Tegnefestival samt DM i Tegning på Horsens Kunstmuseum i marts, og da vi kom ind i april, stod det klart, at heller ikke riddere og adelsmænd kunne stå distancen.

Den årlige Horsens Middelalderfestival er kommunens absolut største arrangement, som hvert år i august samler omkring 60.000 mennesker ved Fængslet.

I år var der lagt op til 25-års-jubilæum, men efter lange overvejelser i kommunens kulturafdeling fik festlighederne lansen. Det var i sagens natur ikke ansvarligt at samle så mange mennesker.

Samme melding lød i august om en af nyskabelserne blandt de lokale kulturtilbud, Wall of Sound. 

Musikfestivalen, der skulle finde sted ved Fængslet første weekend i september, havde i sin tredje udgave navne som Hans Philip, Hugorm og Saveus på programmet. Håbet var længe, at festivalen på grund af sin sene placering i kalenderen kunne ende som en af de eneste, der blev til noget i år.

Sådan gik det ikke. Den endte også med et "aflyst"-stempel, og i september blev der skruet yderligere op for det kommunale kultur-covid-drama, da også Horsens Teaterfestival med kun to dage til åbning måtte lægges i graven.

Tragedien blev ikke mindre af, at teaterfestivalen i år havde adopteret størstedelen af den aflyste sjællandske festival April Festival, og derfor stod med et historisk stort program. Cirka 140 forestillinger med teatre fra hele landet blev skrottet.

Mindre blus på det kulturelle fyrtårn

Prison Ink håbede til det sidste at gennemføre, men med mange tusind gæster og besøg af tatovører fra hele verden blev det store event på Fængslet droppet. Foto: Søren E. Alwan

Fængslet i Horsens beskrives ofte som "et kulturelt fyrtårn". I år blev der imidlertid skruet gevaldigt ned for blusset i det forhenværenede statsfængsel på Fussingsvej.

Ud over krimimessen, middelalderfestivalen, Wall of Sound og adskillige markeder og konferencer - blev der blandt andet også sagt stop for tatoverings-festivalen Prison Ink.

Arrangørerne havde igen i år samlet flere hundrede tatovører fra hele verden, og 21-23 maj skulle de have vist deres evner for 4000-5000 besøgende.

Den nystartede ølfestival Beers Behind Bars, som var sat på programmet 3. oktober sammen med Horsens & Friends, druknede også i håndsprit. Samme vej gik også en helt ny streetfood-festival, der skulle have fundet sted 25.-27. september. Aarhus Mad & Marked stod bag tiltaget, som man håbede, at 5-10.000 gæster ville deltage i.

Phoebe blev i New York

Phoebe New York skulle have været i Horsens i år. De forhindrede corona. Foto: Libby Schottle

Horsens Kunstmuseum har heldigvis en solid samling af samtidskunst, som stedet har kunnet trække på i år, og samtidig lykkedes stedet trods alt med adskillige nye soloudstillinger: Lærke Lautas "Dissolve", Lemmerz dialogudstilling med sin afdøde svoger Norbert Tadeusz og senest den retrospektive Lars Nørgård-udstilling "Lars Nørgård".

En af de mest ventede nye oplevelser blev dog parkeret på den anden side af Atlanten.

Den amerikanske street art-kunstner Phoebe New York skulle 16. maj have ferniseret en stor udstilling, der dels skulle foregå på museet, dels ude i Horsens by.

Nogle af værkerne nåede sågar at ankomme, men Elisabeth Schoettle, som er kunstnerens borgerlige navn, måtte blive i USA.

Udstillingen er stadig på tegnebrættet, og angiveligt har Schoettle i år arbejdet med værker, der tager afsæt i covid-19-situationen. Dem får vi måske at se i Horsens næste år.

Blues Alive Festival

Blues Alive Festival måtte trække stikket på forstærkerne. Foto: Morten Pape

Blues Alive Festival har næppe nogensinde været så berettiget som i 2020, hvor den blå tones klang fint kunne have beskrevet den stemning, der har ramt store dele af dansk musikliv.

En klagede corona-blues havde været på sin plads, men festivalen, der skulle have fundet sted i oktober i Håndværkerforeningen, måtte som mange andre festivaler lukke ned.

Danske Thorbjørn Risager og amerikanske Shawn Pittman var blandt de navne, festivalen nåede at offentliggøre.

Dyr og landmænd måtte blive hjemme

Det traditionsrige dyrskue i Horsens skulle have fejret jubilæum i år. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Det er lige til at få lange nosser af, siger man om situationer, der frustrerer. Tyren her, som blev foreviget på Horsens Dyrskue & Madmarked i 2019, tog på den vis forskud på den situation, som det traditionsrige arrangement endte i anno 2020.

Skuet, der hvert år samler mange tusind mennesker på Dyrskuepladsen på Hattingvej, skulle i juni være afviklet for intet mindre end 150. gang. Dyr og landmænd måtte dog blive hjemme i staldene, og markedet blev helt opgivet i år.

Jubilæums-udgaven af mødet mellem land og by afvikles i stedet 19. og 20. juni 2021.

Listen her er ikke udtømmende. Alt fra KulisseLageret og Horsens Ny Teater til museer og mindre gallerier har måttet bøje sig for pandemien.

Heldigvis kom mange igen i gang i en kombination af snilde og påpasselighed. Men at vi blev corona-kuppet og frarøvet store oplevelser i år, er de færreste vist uenige i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce