Annonce
Danmark

Overblik efter satspuljens død mangler stadig

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Satspuljens erstatning, der gav milliarder til blandt andet sociale projekter, svæver stadig i det uvisse.

Fredag fik en lille gruppe sociale projekter en lille sum penge afsat på finansloven til at fortsætte deres arbejde. Men erstatningen for den milliardstore satspulje, der blev nedlagt i 2018, er fortsat ikke på plads.

Annonce

Faktisk er der ikke engang et overblik over, hvilke sociale projekter, som levede på satspuljemidler, der skal være del af fremtidens ordningen.

- Satspuljen var så omsiggribende og så stor en finansieringskilde, at vi ikke har det fulde overblik over, hvilke projekter, hvis finansiering løber ud i årene der kommer.

- Det ærlige svar er, at vi ved der er et hul efter satspuljen blev lukket, men vi ved ikke, hvor stort det er, siger Enhedslistens politiske leder og socialordfører Pernille Skipper.

Satspuljen blev etableret i 1990 og pengene kom delvist fra ikke at lade overførselsindkomster stige så meget, som de ellers ville. I 2019 blev der udmøntet over 1,1 milliarder kroner og over 800 projekter fik penge fra puljen.

Satspuljesystemet blev dog afskaffet politisk i 2018 uden at en erstatning blev skabt.

I efteråret 2019 blev en række politiske partier enige om at udmønte 849 millioner kroner fra Socialreserven, der skal opveje noget af satspuljen indtil et nyt system er på plads. Men det er det forsat ikke.

- Vi har forpligtet hinanden i Folketinget om, at vi skal lave en egentlig civilsamfundsstrategi. Det arbejde går vi i gang med i dette her halvår, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) fredag.

Hun siger som Pernille Skipper, at "overblikket ikke er fuldstændigt endnu", når det kommer til hvilke projekter, der står til at dø og hvilke, der vil overleve.

- Det er ikke så simpelt, som at have en liste over hvem der på et tidspunkt har fået penge og hvornår de bevillinger udløber.

- Satspuljen har i høj grad også handlet om metodeudvikling, så for nogle projekter har det hele tiden været meningen, at de skulle være midlertidige, siger Astrid Krag og fortsætter:

- Det er en stor politisk diskussion af, hvad der fremover permanent skal være en del af vores velfærdssamfund.

/ritzau/

Fordeling af 25 millioner kroner
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce