Annonce
Erhverv

Overblik: Forstå Danske Banks hvidvaskundersøgelse

Danske Bank fortalte onsdag om konklusionerne fra bankens egen undersøgelse af hvidvasksagen. Her er, hvad vi lærte:

Annonce

1. Banken aner ikke, hvor stor sagen er

Foto: Ints Kalnins / Ritzau Scanpix

Danske Bank erkender, at banken ikke har været dygtig nok til at forhindre, at filialen i Estland i perioden fra 2007 til 2015 kunne bruges til hvidvask. Men selv efter en langtrukket advokatundersøgelse kan banken ikke fortælle, hvor stort omfanget af hvidvask af penge har været.

2. Mistænkelige kunder måles i tusinder

Undersøgelsen har omfattet over 6000 kunder, og hovedparten er fundet mistænkelige. Kun en del af disse er tidligere blevet indberettet til myndighederne, som reglerne ellers foreskriver.

3. Topledelsen har ikke fejlet - juridisk

Der er begået klokkeklare fejl i ledelsen i Danske Bank. Topledelsen blev flere gange advaret om, at filialen i Estland blev brugt til hvidvask, men handlede ikke hurtigt nok på oplysningerne. Banken konkluderer selv, at hverken bestyrelsen, bestyrelsesformanden eller den administrerende direktør har misligholdt deres juridiske forpligtelser over for banken.

4. Thomas Borgen er færdig i Danske Bank

Bankens succesrige topchef siden 2013 Thomas Borgen stopper som en konsekvens af hvidvasksagen. Han bliver dog på posten, indtil en afløser er fundet.

5. Overskuddet overføres til en fond

Danske Bank kender ikke sin gevinst på at tillade et milliardbeløb at blive hvidvasket gennem filialen i Estland. Men bestyrelsen har besluttet at oprette en fond med bruttoindtægterne fra de mistænkelige kunder, og det svarer til ca. 1,5 milliarder kroner. Fonden skal støtte tiltag til bekæmpelse af international økonomisk kriminalitet som hvidvask. Men pengene sendes kun ind i fonden, hvis myndighederne ikke konfiskerer beløbet.

6. Danske Bank nedjusterer

Sagen koster dyrt for bankens aktionærer. Sammen med advokatundersøgelsen fulgte en nedjustering, der er udløst af de 1,5 milliarder kroner i hvidvaskprofit, der skal overføres til en fond. Dermed forventer Danske Bank nu et overskud for 2018 på 16-17 milliarder kroner.

7. Banken er kommet videre

Danske Bank mener at have gjort en masse for at undgå nye hvidvasksager. Antallet af medarbejdere, der arbejder med dette, er firedoblet og omfatter nu 1.200 fuldtidsansatte.

8. Sagen er langt fra slut

Nu har Danske Bank præsenteret sin egen undersøgelse. Men Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet, også kendt som bagmandspolitiet, efterforsker fortsat hvidvasksagen. Det samme gør de estiske myndigheder, lige som Danske Bank er i søgelyset i en fransk politisag om hvidvask. Finansavisen Wall Street Journal har tidligere skrevet, at både det amerikanske børstilsyn og andre myndigheder i USA efterforsker Danske Bank for medvirken til hvidvask.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Frederik Tingager efter AGFs sejr over FCK: - Det giver genlyd at slå de store hold

Annonce