Annonce
Livsstil

OVERBLIK: Her er Michelin-stjernerne i Aarhus

Domestic er ny dreng i Michelin-klassen. Wassim Hallal og Frederikshøj fik ikke en ekstra Michelin-stjerne, men har fortsat en. Fotos: Kim Haugaard/Claus Beck

Onsdag formiddag blev det offentliggjort, hvilke nordiske restauranter der har gjort sig fortjent til international hæder fra Michelin. Domestic i Mejlgade er ny Michelin-spiller i Aarhus.

AARHUS: Domestic i Mejlgade får sin første Michelin-stjerne.

Det blev offentliggjort i Vasateatret i Stockholm onsdag formiddag.

Dermed rykker Domestic op i restaurant-rækken på Michelin-niveau med Gastromé, Frederikshøj og Substans, der alle beholder en Michelin-stjerne.

Aarhus har nu i to år haft tre Michelin-stjerner, men nu er antallet oppe på fire, takket være firkløveret bag Domestic, Morten Frølich Rasted, Christian Neve, Christoffer Norton og Ditte Susgaard.

Læs også: Domestic - en spændende nyskabelse i madgaden

De to kokke Morten Frølich Rasted og Christian Neve modtog prisen på scenen, og var begge meget glade og overraskede.

Annonce

Wassim Hallal fik ikke stjerne nummer to

Det er blevet snakket om, at Wassim Hallal og Frederikshøj skulle få Michelin-stjerne nummer to, men onsdag formiddag måtte Wassim Hallal se sig tilfreds med at fortsætte som en-stjernet Michelin-restaurant.

Selvom han havde håbet på at rykke op i en højere række.

Alle nordiske restauranter, der i forvejen havde én Michelin-stjerne fortsætter med en stjerne. Det gælder altså både Frederikshøj, Substans og Gastromé.

Århus Stiftstidende har som optakt til uddelingen besøgt byens tre Michelin-restauranter, Frederikshøj, Substans og Gastromé, for at høre om forventninger til uddelingen.

I Aarhus fik Frederikshøj, Gastromé og Substans i 2016 hver én Michelin-stjerne, mens Hærværk og Pondus hver fik en Bib Gourmand.

Læs også: Overblik: Her er Michelin-stjernerne i Aarhus

I Michelin-guiden er der desuden omtaler af en række århusianske spisesteder, nemlig Brasserie Belli, Castenskiold, ET, F-høj, Ferdinand, Fru Larsen, Frøken Koch, Kähler Spisesalon, MASH, Miro (lukket), Møf og Nordisk Spisehus.

Frederikshøj, Gastromé og Substans fik hver en Michelin-stjerne i 2015, som de alle beholdt i 2016 og nu igen i 2017.

Fakta: Hæder

Michelin-stjerner bedømmer maden og gives ud fra fem kriterier:


  • Kvaliteten på råvarerne
  • "Håndværket" - dvs. smagen og tilberedningen
  • "Personligheden" - dvs. hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk
  • Noget for pengene
  • Kvalitet over tid - det skal være en lige fantastisk oplevelse, uanset hvornår man besøger restauranten.

Bib Gourmand: Gives til restauranter med god mad til rimelige priser

Bestik: Service, atmosfære mm. Belønnes med 1-5 sæt korslagt bestik. De særlige gode restauranter får rødt bestik.

Jubel hos Gastromé

Hos Gastromé er de glade for at fortsætte som Michelin-restaurant med én stjerne.

- Vi har arbejdet benhårdt for at få stjernen og ikke mindst beholde den, og vi er meget beærede over, at det er lykkedes for os endnu en gang, siger Søren Jakobsen, restaurantchef på Gastromé.

Det er altså tredje år i træk, Gastromé fortsætter med at have én Michelin-stjerne.

- Sidste år var vi ret nervøse og vidste ikke, hvad der ville ske, men sådan er det ikke denne gang. Selvfølgelig kan vi mærke det i maven, men det er en meget mere rolig fornemmelse nu, siger Søren Jakobsen.


Læs også: Michelin-stjerne giver flere gæster og en smule paranoia

Følelsen var lidt anderledes i 2015, da Gastromé modtog Michelin-stjernen første gang.

- Da vi fik stjernen i 2015 eksploderede det hele bare, og på få måneder var den med til at give os en identitet, vi efterhånden hviler i. Så stjernen giver ro, men også en stressfaktor. Den giver flere gæster, men også en smule paranoia, siger William Jørgensen, der er køkkenchef på Gastromé.

Han fortæller i øvrigt, at Michelin-stjernen for tredje år i træk er med til at booste og tilfredsstille personalet og skabe et godt sammenhold på Gastromé.

Michelin-guidens historie

En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori. To stjerner betyder ifølge guiden, at restauranten er "en omvej værd". Tre stjerner i Guide Michelin betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter".

Den første Michelin-guide kom i år 1900 på initiativ af dækfabrikanten Michelin. Dengang blev guiden delt ud gratis til alle, som købte en bil (cirka 3.000 biler i Frankrig på daværende tidspunkt). Formålet var at sælge mere ved at få folk til at rejse ud på landet og slide på dækkene.

I guiden var der oplysninger om, hvor man kunne tanke, og hvor man kunne spise eller overnatte. Systemet med stjernerne blev indført i 1930'erne og siden har guiden spredt sig til det meste af verden.

I Danmark blev den første stjerne i Guide Michelin tildelt i 1983.

LIVE-blog

For overblikkets skyld kan du læse livebloggen fra uddelingen på Vasateatret i Sverige herunder, som du kan scrolle frem og tilbage i nedenfor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce