Annonce
Aarhus

Overdækket banegrav: Delte meninger og konstruktiv diskussion på Stiftens debatmøde

Debatører og politikere var samlet. Tilhørerne kunne følge debatten og se visualiserings-videoer på stiften.dk Foto: Axel Schütt
Illustrative visualiseringsfilm og masser af god debat på Frederiksbjerg Fællesråd og Stiftens møde om overdækning og bebyggelse af Banegraven.

AARHUS: Masser af debat. Konstruktive oplæg. Og øjenåbnende visualiserings-videoer.

Stiftens og Fællesrådet for Frederiksbjerg og Langenæs' debatmøde om planerne om en overdækning af Banegraven havde det hele.

Mødet - der kunne følges online på stiften.dk og på Stiftens facebookside - tog udgangspunkt i den plan for et nyt bykvarter på den overdækkede banegrav mellem Bruuns Bro og Frederiks Bro, som arkitekfirmaet C.F. Møller har lavet for et konsortium bestående af DSB Ejendomme, Pension Danmark, MT Højgaard og Aarhus Kommune.

Annonce

For tæt, for højt, ikke grønt og bæredygtigt nok, lyder nogle af indvendingerne mod projektet, der indebærer, at der skal bygges 110.000 etagekvadratmeter i helt op til 20 etager, hvis økonomien i projektet skal kunne hænge sammen.

For lidt af det grønne

Andre mener slet ikke, at Banegraven skal overdækkes og vil hellere bevare den "grønne lunge" ind i byen og den "vilde natur" på baneskråningen.

Stiftes chefredaktør Jan Schouby sammen med to repræsentanter for konsortiet bag planerne om en overdækning af banegraven, arkitekt Michael Kruse, C.F. Møller, og Søren Beck-Heede, DSB Ejendomme. Foto: Axel Schütt

Byrådet skal snart tage stilling til, at det vil gå videre med projektet. Og om det skal være så højt og tæt, som det er skitseret i planerne.

Og det behøver det måske ikke.


Grønne tage skaber ikke i sig selv en grøn bydel.

Torben Nielsen, rektor, Arkitektskolen


- Aarhus kommune ejer 20 procent af området. Dem kan vi jo bruge til at skalere bebyggelsen ned i det samlede område, lød det fra teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V).

Planerne er ledsaget af mange ord om grøn og bæredygtig bydel.

Tirsdag kom også DSB Ejendomme og arkitektfirmaet C.F. Møller med en 3D-video af, hvordan overdækningen af Banegraven med tilhørende bebyggelse kan komme til at tage sig ud. Visualiseringen er taget derfra. Illustration: C.F. Møller

Dem gav en af oplægsholderne, Arkitektskolens rektor, Torben Nielsen, ikke så meget for:

- Hvordan skal få og små pletter græs og træer hæve biodiversiteten i området? Grønne tage skaber ikke i sig selv en grøn bydel, lød det fra rektoren, der på arkitektskolens vegne efterlyste en ægte grøn strategi.

Annonce

Brug for flere boliger

I den anden ende af skalaen havde direktøren for Erhverv Aarhus, Marc P. Christensen, ikke problemer med at se perspektiverne i en overdækning af Banegraven. For der bliver brug for flere boliger - også til helt almindelige mennesker - i byen de kommende år.

- Måske skal bebyggelsen ikke være helt så tæt, men selve idéen om en overdækning er rigtig, sagde han.

En række politikere fra byrådet deltog på mødet, hvor et af deres budskaber var, at en ny bydel over banegraven ikke behøver at blive helt så tæt, som det er skitseret i det foreløbige projekt. Foto: Axel Schütt

Da projektet tidligere i år var i en offentlig høring, indkom der 144 høringssvar. Langt de fleste var alt andet end begejstrede for planerne. Men planerne er altså heller ikke endelige. Der er kun tale om skitser, blev det understreget flere gange på mødet.

Annonce

Skal/skal ikke

Og det er langt fra første gang, en overdækning af Banegraven spøger. byrådsmedlem Ango Winther (S) erindrede, at han første gang var med til at diskutere en overdækning i 1986.

- Det er ikke en opgave, Aarhus Kommune kan løse alene. Det vil vi aldrig kunne. Muligheden er der nu i forbindelse med elektrificeringen af Aarhus H. Derfor er det nu, vi skal tage stilling til, om det er noget vi vil eller ikke vil, sagde Ango Winther, der ikke umiddelbart kunne sige, om han er for eller imod.

Måske lidt overraskende, var formanden for teknisk udvalg, Peter Bonfils (Enhedslisten), relativt positiv overfor en overdækning.

- Projektet her er klart i den voldsomme ende, men jeg tror ikke, at det er klogt at afskrive muligheden for en overdækning og en ny bydel.

- Vi skal indstille os på, at vi skal bo flere på mindre plads. Vi kan ikke bare udvide byen med nye parcelhuskvarterer. Det er en bunden opgave. Vi skal så sørge for, at det også bliver en god by, sagde Peter Bonfils.

Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Kom så, Sara Slott! - Mandag venter karrierens sidste OL-semifinale

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Sport

Genlæs livebloggen: AGF gør en skidt uge værre med nederlag til Randers

Annonce