Annonce
Byudvikling

Overdækning: Det er nu eller aldrig

Denne visualisering viser Banekvarteret, som byggeriet over banegraven er døbt, set fra Hallssti. Visualisering: C.F. Møller
Banedanmarks arbejde med at elektrificere jernbanen gør det muligt at overdække banegraven til en realistisk pris

AARHUS: Grunden til, at det er kommet på tale at overdække Banegraven, er Banedanmarks arbejde med at elektrificere det danske jernbanenet.

For hvis man gennemfører overdækningen i sammenhæng med elektrificeringen, undgår man væsentlige meromkostninger. For første gang står man med et projekt, som det rent økonomisk er muligt at gennemføre.

"Det vil næppe være rentabelt at etablere overdækningen på et senere tidspunkt," skrev underdirektør i DSB Ejendomme, Jan Transbøl, i 2018 i et brev til Aarhus Kommune, hvor han foreslog et samarbejde om overdækningen.

Annonce


Jeg kan godt lide, at der er luft og udsyn. Der er også noget historisk over at have jernbanen som pejlemærke i byen

Keld Hvalsø på byrådsmøde for et år siden


For præcist et år siden besluttede et stort flertal i Aarhus Byråd at indgå i en samarbejdsaftale med DSB, MT Højgaard og PensionDanmark med henblik på at undersøge mulighederne for at overdække banegraven.

Nej fra venstrefløjen

De eneste af byrådets partier, der stemte imod, var SF og Enhedslisten.

- Jeg kan godt lide, at der er luft og udsyn. Der er også noget historisk over at have jernbanen som pejlemærke i byen, sagde Enhedslistens Keld Hvalsø under debatten.

Ud fra det materiale, SF's Jan Ravn Christensen havde set, kunne han konstatere, at byggeriet bliver utroligt tæt.

- Måske det tætteste kvarter i byen. Og det giver ikke en gevinst for byen eller står mål med det tab af omgivelser, man vil opleve, sagde Jan Ravn Christensen.

Vedtager byrådet at overdække banegraven, går arbejdet i gang midt i 2023. Det er nemlig tidspunktet, da Banedanmark vurderer, at arbejdet med at elektrificere jernbanen når frem til banegraven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce