Annonce
Byudvikling

Overdækningen af Banegraven i Aarhus skrinlægges

Der har været heftige diskussioner om en overdækning af banegraven i Aarhus. Men det står nu klart, at projektet ikke bliver til noget. Foto: Axel Schütt
Den omdiskuterede overdækning af banegraven i Aarhus bliver ikke til noget. Folketinget dropper projektet, der risikerer at forsinke elektrificeringen af jernbanen i Aarhus. Borgmester Jacob Bundsgaard og rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, indstiller yderligere undersøgelser af mulighederne for at skabe en ny bydel.

AARHUS: Der bliver ingen overdækning af banegraven i Aarhus.

Folketinget vurderer, at projektet vedrørende en overdækning af banegraven i for stort omfang kan komplicere og forsinke en planlagt elektrificering af jernbanen samt en udbygning af Aarhus H.

Derfor skal der heller ikke arbejdes yderligere med et projekt for en helt ny bydel over banegraven i Aarhus. Siden det tidlige forår 2020 har planen skabt heftig debat Aarhus.

Annonce

- Idéen om at lave en overdækning var god, men kompleksiteten, snitfladerne og de deraf afledte økonomiske risici er blevet for store til at kunne løses tilfredsstillende inden for projektets meget faste tidsmæssige rammer, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Delte meninger

I marts 2020 satte Folketingets forligskredse bag Togfonden og Aftale om Grøn Transportpolitik gang i arbejdet med en mulig overdækning af banegraven.

Banedanmark fik til opgave at undersøge, om det er muligt at overdække banegraven samtidig med, at en helhedsløsning med elektrificering og udbygning af Aarhus H. bliver udført.

Der har været en række forslag til en ny bydel over banegraven i Aarhus. Men projektet afhang af, at Folketinget ville inkludere en overdækning af banearealet i en ny helhedsplan. Det siger politikerne på Christiansborg nu nej til. Illustration: arkitektgruppen LOCØ

Facit er, at der findes en række markante risici ved at inkludere en overdækning i projektet. De kan i sidste ende betyde, at det ikke planmæssigt bliver muligt at indsætte el-tog til Aarhus og Aalborg i slutningen af 2026. Den risiko tør Folketinget ikke løbe.

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) er ærgerlig over, at Banegravsprojektet er løbet tør for tid.

- Jeg har respekt for, at både Banedanmark og Folketinget konkluderer, at der ikke er tid til at overkomme de mange usikkerheder, der er ved projektet. Jeg synes, at det er ærgerligt, for der var mange styrker ved at bygge ny bydel så tæt på Aarhus H. Vi må bare erkende, at tiden ikke tillader yderligere arbejde med det, siger Bünyamin Simsek.

Annonce

Lettelse hos modstandere

I SF er der glæde over, at transportministeren har skrinlagt overdækningen af banegraven.


Forsøget på at etablere en betonjungle henover Banegraven har fra starten er været en både dyr og dårlig løsning. Der var lagt op til alt for tæt og højt byggeri, der ville betyde enormt meget ekstra forurening og trafik i Aarhus Midtby og derfor er det glædeligt at hele grundlaget for at overdække Banegraven nu er væk.

Thomas Medom (SF), politisk leder


SF har fra begyndelsen været modstander af kommunens plan om en overdækning af banegraven med henvisning til, at den ville blive for dyr, høj og tæt. Partiet er lettet over, at hele grundlaget for projektet nu er væk.

- Forsøget på at etablere en betonjungle henover banegraven har fra starten er været en både dyr og dårlig løsning. Der var lagt op til alt for tæt og højt byggeri, der ville betyde enormt meget ekstra forurening og trafik i Aarhus Midtby. Derfor er det glædeligt, at hele grundlaget for at overdække banegraven nu er væk, understreger Thomas Medom, politisk leder af SF.

Ifølge SF giver det ingen mening at bruge aarhusianernes skattekroner på projekter som overdækning af banegraven og flytning af lufthavnen.

- Der er brug for, at vi fokuserer på en udvikling af Aarhus, der imødekommer borgernes ønsker om lys, luft og mulighederne for at være sammen, understreger Thomas Medom.

Annonce

Flere planer i spil

Aarhus Kommune har indgået i et konsortium om byudviklingen over banegraven sammen med PensionDanmark, DSB Ejendomme og MT Højgaard.

I november sidste år var Århus Stiftstidende blandt arrangørerne af et møde om planerne for en overdækning af banegraven. Deltagerne bidrog med masser af meninger om det projekt, som Folketinget nu har valgt at skrinlægge. Foto: Axel Schütt

Konsortiet har arbejdet med en ny bilfri, bæredygtig bydel for kontorer, butikker, boliger, caféer og hotel samt nye gang- og cykelforbindelser, der skulle binde den nye bydel sammen med de eksisterende bykvarterer mellem Bruuns Bro og Frederiks Bro.

De seneste måneder er der lanceret flere mulige planer for udformningen af en ny bydel over banegraven. Det gjaldt eksempelvis grøn overdækning af det centrale baneareal i Aarhus.

Den første idé om en overdækning af banegraven blev luftet offentligt allerede i 1915 i forbindelse med en udvidelse af området.

Forslaget i Århus Stiftstidende sigtede på at skabe et nyt "centrum for Frederiksbjerg-handel" ved at overdække banegraven mellem Bruuns Bro og Frederiksbro.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kvinde forsvandt fra demensplejehjem og døde: - Afdækning af forløbet viser, at der er begået en fejl undervejs

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Udsigt til motorvejsramper splitter lokalområde: Nu kommer grundejerforening med et mere spiseligt forslag

Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

AGF

Jon Dagur er en hemmelighedsfuld AGF'er: - Jeg har ikke besluttet mig for noget som helst

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Østjylland

Her vil vi bygge og her vil vi bo: Katrine og Daniel vil lave grønt bofællesskab for børnefamilier

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Alarm 112

Raserianfald i bus og tog: Passagerer flippede ud da de blev snuppet i at 'køre på røven'

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Kultur

Museernes Oscar: Aarhus-museum er nomineret til fornem pris efter to års knoklen med ny udstilling

Annonce