Annonce
Byudvikling

Overdækningen af Banegraven i Aarhus skrinlægges

Der har været heftige diskussioner om en overdækning af banegraven i Aarhus. Men det står nu klart, at projektet ikke bliver til noget. Foto: Axel Schütt
Den omdiskuterede overdækning af banegraven i Aarhus bliver ikke til noget. Folketinget dropper projektet, der risikerer at forsinke elektrificeringen af jernbanen i Aarhus. Borgmester Jacob Bundsgaard og rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, indstiller yderligere undersøgelser af mulighederne for at skabe en ny bydel.

AARHUS: Der bliver ingen overdækning af banegraven i Aarhus.

Folketinget vurderer, at projektet vedrørende en overdækning af banegraven i for stort omfang kan komplicere og forsinke en planlagt elektrificering af jernbanen samt en udbygning af Aarhus H.

Derfor skal der heller ikke arbejdes yderligere med et projekt for en helt ny bydel over banegraven i Aarhus. Siden det tidlige forår 2020 har planen skabt heftig debat Aarhus.

Annonce

- Idéen om at lave en overdækning var god, men kompleksiteten, snitfladerne og de deraf afledte økonomiske risici er blevet for store til at kunne løses tilfredsstillende inden for projektets meget faste tidsmæssige rammer, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Delte meninger

I marts 2020 satte Folketingets forligskredse bag Togfonden og Aftale om Grøn Transportpolitik gang i arbejdet med en mulig overdækning af banegraven.

Banedanmark fik til opgave at undersøge, om det er muligt at overdække banegraven samtidig med, at en helhedsløsning med elektrificering og udbygning af Aarhus H. bliver udført.

Der har været en række forslag til en ny bydel over banegraven i Aarhus. Men projektet afhang af, at Folketinget ville inkludere en overdækning af banearealet i en ny helhedsplan. Det siger politikerne på Christiansborg nu nej til. Illustration: arkitektgruppen LOCØ

Facit er, at der findes en række markante risici ved at inkludere en overdækning i projektet. De kan i sidste ende betyde, at det ikke planmæssigt bliver muligt at indsætte el-tog til Aarhus og Aalborg i slutningen af 2026. Den risiko tør Folketinget ikke løbe.

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) er ærgerlig over, at Banegravsprojektet er løbet tør for tid.

- Jeg har respekt for, at både Banedanmark og Folketinget konkluderer, at der ikke er tid til at overkomme de mange usikkerheder, der er ved projektet. Jeg synes, at det er ærgerligt, for der var mange styrker ved at bygge ny bydel så tæt på Aarhus H. Vi må bare erkende, at tiden ikke tillader yderligere arbejde med det, siger Bünyamin Simsek.

Annonce

Lettelse hos modstandere

I SF er der glæde over, at transportministeren har skrinlagt overdækningen af banegraven.


Forsøget på at etablere en betonjungle henover Banegraven har fra starten er været en både dyr og dårlig løsning. Der var lagt op til alt for tæt og højt byggeri, der ville betyde enormt meget ekstra forurening og trafik i Aarhus Midtby og derfor er det glædeligt at hele grundlaget for at overdække Banegraven nu er væk.

Thomas Medom (SF), politisk leder


SF har fra begyndelsen været modstander af kommunens plan om en overdækning af banegraven med henvisning til, at den ville blive for dyr, høj og tæt. Partiet er lettet over, at hele grundlaget for projektet nu er væk.

- Forsøget på at etablere en betonjungle henover banegraven har fra starten er været en både dyr og dårlig løsning. Der var lagt op til alt for tæt og højt byggeri, der ville betyde enormt meget ekstra forurening og trafik i Aarhus Midtby. Derfor er det glædeligt, at hele grundlaget for at overdække banegraven nu er væk, understreger Thomas Medom, politisk leder af SF.

Ifølge SF giver det ingen mening at bruge aarhusianernes skattekroner på projekter som overdækning af banegraven og flytning af lufthavnen.

- Der er brug for, at vi fokuserer på en udvikling af Aarhus, der imødekommer borgernes ønsker om lys, luft og mulighederne for at være sammen, understreger Thomas Medom.

Annonce

Flere planer i spil

Aarhus Kommune har indgået i et konsortium om byudviklingen over banegraven sammen med PensionDanmark, DSB Ejendomme og MT Højgaard.

I november sidste år var Århus Stiftstidende blandt arrangørerne af et møde om planerne for en overdækning af banegraven. Deltagerne bidrog med masser af meninger om det projekt, som Folketinget nu har valgt at skrinlægge. Foto: Axel Schütt

Konsortiet har arbejdet med en ny bilfri, bæredygtig bydel for kontorer, butikker, boliger, caféer og hotel samt nye gang- og cykelforbindelser, der skulle binde den nye bydel sammen med de eksisterende bykvarterer mellem Bruuns Bro og Frederiks Bro.

De seneste måneder er der lanceret flere mulige planer for udformningen af en ny bydel over banegraven. Det gjaldt eksempelvis grøn overdækning af det centrale baneareal i Aarhus.

Den første idé om en overdækning af banegraven blev luftet offentligt allerede i 1915 i forbindelse med en udvidelse af området.

Forslaget i Århus Stiftstidende sigtede på at skabe et nyt "centrum for Frederiksbjerg-handel" ved at overdække banegraven mellem Bruuns Bro og Frederiksbro.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lakserytteren tog en pause fra 'Vild med dans': Hyggede med sine fans i Salling

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

AGF

Forsvarsspiller imponerede i offensiven i pokalkamp: Er det Oliver Lund, der i fremtiden skal skabe målene i AGF?

Debat

Forbitrelse i Stavtrup: Det ville klæde byrådet at leve op til sine egne idealer

Sport

Bakken Bears åbnede ligaen mod sidste sæsons finalister: Kulissen gjorde en verden til forskel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Erhverv

600 elever på én adresse: Erhvervsfolk vil styrke byens internationale skole med markant ombygning

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Annonce