Annonce
Debat

Overlæge påpeger: Vi må ikke glemme, at socialrådgivere er vigtige i psykiatrien

"Det skal helst ikke koste flere indlæggelsesdage, at rengøring af bolig, aflastningsplads eller mangel på forsørgelse ikke er på plads, når den øvrige behandling gør patienten klar til udskrivelse, og her er socialrådgiveren en uundværlig medspiller", skriver Peter Møller Andersen. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

DEBAT: Da Venstre-regeringen i 2006-2007 lavede strukturreformen og nedlagde amterne, forsvandt bindeleddet, der bandt behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien sammen. Den socialfaglige udredning i psykiatrien og forløb på tværs mellem kommune og region var under pres, og man gik hver sin vej.

I Aarhus fjernede man næsten socialrådgiverne på Psykiatrisk Hospital i Risskov i nullerne. Der har været flere tiltag efterfølgende med fremskudt sagsbehandling og brobyggere, men intet har kunnet kompensere for at have en socialrådgiver som fastansat i et sengeafsnit.

Jeg kom selv fra Middelfart Psykiatrisk Sygehus i slut-halvfemserne, hvor der var en hel socialrådgiver på hvert sengeafsnit, til Risskov med en halv socialrådgiver til hvert sengeafsnit.

Annonce

I 2002-2003 blev der nedsat en arbejdsgruppe, hvor jeg var medlem som ny overlæge, og vi endte med at anbefale mindst en halv socialrådgiver pr. sengeafsnit. Året efter bestemte hospitalsledelsen, at næsten al socialrådgivning var en kommunal opgave, og indtil 2017 blev der skåret yderligere ned, så fire sengeafsnit delte en socialrådgiver.

Flere socialrådgivere vil betyde støtte til en proces, hvor vi arbejder hen imod, at behandlingspsykiatrien bliver mere socialt orienteret, og socialpsykiatrien bliver mere behandlingsorienteret, hvilket giver de bedste forløb på tværs af region og kommune for patienter og pårørende.

Først inden for de senere år er udviklingen vendt, og mange steder har man prioriteret at have socialrådgivere både i ambulatorier/distriktspsykiatrien og sengeafsnit.

I Psykiatrien kører man under en indlæggelse både et behandlingsspor og et socialt spor. Begge spor skal være synkroniserede og optimerede for, at en patient kan udskrives, og det skal helst ikke koste flere indlæggelsesdage, at rengøring af bolig, aflastningsplads eller mangel på forsørgelse ikke er på plads, når den øvrige behandling gør patienten klar til udskrivelse, og her er socialrådgiveren en uundværlig medspiller.

Dansk Socialrådgiverforening foreslår: Ret til socialfaglig udredning i psykiatrien, og at regionerne forpligtes til at tilbyde patienter under indlæggelse i psykiatrien en socialfaglig udredning og samtidig sikre opfølgende socialfaglig brobygning til øvrige sektorer.

Regionernes forpligtelse skal udformes således, at tilbuddet målrettes både døgn- og ambulantbehandlingen på sygehusafdelinger og i forbindelse med den regionale behandling i psykiatrihuse. Brobygningen kan indeholde udredning af forsørgelsesgrundlag og oplysning om mulighederne for at få tildelt offentlige ydelser, støtte til pårørende, kontakt til patientforeninger, forsikringsselskaber, arbejdspladser, fagforeninger mv.

Det er helt sikkert nogle gode forslag, som jeg både som overlæge og socialdemokratisk kandidat til regionsrådsvalget kan støtte op om.

Flere socialrådgivere vil betyde støtte til en proces, hvor vi arbejder hen imod, at behandlingspsykiatrien bliver mere socialt orienteret, og socialpsykiatrien bliver mere behandlingsorienteret, hvilket giver de bedste forløb på tværs af region og kommune for patienter og pårørende.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

Stiften mener: Bliv ved med at drømme om forandring og fornyelse i Aarhus

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se dig godt for: Elbilsejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

AGF

Stortalent sikrede point for AGF's U19-drenge: Lynede i debut

Annonce