Annonce
Aarhus

Overlæge rådgav om offentligt medicinkøb - og rejste for lægemiddelindustriens penge

<p>Arkivfoto: Henning Bagger</p>

Ikke bare én men flere gange oplyste overlæge fra Aarhus Universitetshospital ikke om sine økonomiske bånd til lægemiddelindustrien.

Der er sået tvivl om ledende overlæge Ulrik Tarps habilitet, ikke bare én men flere gange. Århus Stiftstidende har tidligere kunnet fortælle, at Ulrik Tarp ikke oplyste Sundhedsstyrelsen om sin tilknytning til lægemiddelvirksomheder som Pfizer, Roche, UCB og MSD.

Det var et brud på reglerne, fordi Ulrik Tarp var ansat hos Sundhedsstyrelsen i en stilling som fast sagkyndig rådgiver, der blandt andet bruges til at rådgive ministerier, regioner og kommuner.

Nu er endnu en sag så kommet frem i lyset. Den drejer sig om, at Ulrik Tarp, samtidig med at han som ansat i Rådet for anvendelse af dyr sygehusmedicin (Rads) har rådgivet om, hvilken medicin danske patienter skal behandles med, også har fået økonomisk støtte af medicinalindustrien til en række rejser. Fire gange har Ulrik Tarp modtaget økonomisk støtte til deltagelse i aktiviteter i udlandet i perioden 2015-2016 af virksomhederne Pfizer, Roche og UCB Nordic.

Annonce

Ifølge Lægemiddelstyrelsen har Ulrik Tarp i 2015 også modtaget 12.000 kr. fra virksomheden MSD Danmark for at holde foredrag.

Det er ulovligt, fordi der ikke må kunne sås tvivl om habiliteten for fagudvalgenes medlemmer og formænd i Rads, hvor en række af Danmarks mest fremtrædende speciallæger arbejder i en række fagudvalg, som har indflydelse på, hvilke lægemidler de danske patienter skal behandles med.

»Det er meget vigtigt, for der må ikke være omstændigheder, der kan vække tvivl om personens objektive, saglige og upartiske«, skriver chef for sekretariatet hos Rads, Niels Christian Hirsch, i et skriftligt svar til avisen.

Det anerkender og beklager den nu afgåede formand for gigt-fagudvalget hos Rads Ulrik Tarp selv.

Læs her, hvordan Ulrik Tarp selv forklarer sine bånd til lægemiddelindustrien og læs Regionrådsformand Bent Hansens reaktion

(Obs: kræver login)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce