Annonce
Aarhus

Overlæge rådgav om offentligt medicinkøb - og rejste for lægemiddelindustriens penge

<p>Arkivfoto: Henning Bagger</p>

Ikke bare én men flere gange oplyste overlæge fra Aarhus Universitetshospital ikke om sine økonomiske bånd til lægemiddelindustrien.

Der er sået tvivl om ledende overlæge Ulrik Tarps habilitet, ikke bare én men flere gange. Århus Stiftstidende har tidligere kunnet fortælle, at Ulrik Tarp ikke oplyste Sundhedsstyrelsen om sin tilknytning til lægemiddelvirksomheder som Pfizer, Roche, UCB og MSD.

Annonce

Det var et brud på reglerne, fordi Ulrik Tarp var ansat hos Sundhedsstyrelsen i en stilling som fast sagkyndig rådgiver, der blandt andet bruges til at rådgive ministerier, regioner og kommuner.

Nu er endnu en sag så kommet frem i lyset. Den drejer sig om, at Ulrik Tarp, samtidig med at han som ansat i Rådet for anvendelse af dyr sygehusmedicin (Rads) har rådgivet om, hvilken medicin danske patienter skal behandles med, også har fået økonomisk støtte af medicinalindustrien til en række rejser. Fire gange har Ulrik Tarp modtaget økonomisk støtte til deltagelse i aktiviteter i udlandet i perioden 2015-2016 af virksomhederne Pfizer, Roche og UCB Nordic.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen har Ulrik Tarp i 2015 også modtaget 12.000 kr. fra virksomheden MSD Danmark for at holde foredrag.

Det er ulovligt, fordi der ikke må kunne sås tvivl om habiliteten for fagudvalgenes medlemmer og formænd i Rads, hvor en række af Danmarks mest fremtrædende speciallæger arbejder i en række fagudvalg, som har indflydelse på, hvilke lægemidler de danske patienter skal behandles med.

»Det er meget vigtigt, for der må ikke være omstændigheder, der kan vække tvivl om personens objektive, saglige og upartiske«, skriver chef for sekretariatet hos Rads, Niels Christian Hirsch, i et skriftligt svar til avisen.

Det anerkender og beklager den nu afgåede formand for gigt-fagudvalget hos Rads Ulrik Tarp selv.

Læs her, hvordan Ulrik Tarp selv forklarer sine bånd til lægemiddelindustrien og læs Regionrådsformand Bent Hansens reaktion

(Obs: kræver login)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Annonce