Annonce
Indland

Overlæge til rygere: Put ikke alt muligt skidt i e-cigaretter

Toby Melville/Reuters

Overlæge advarer rygere om at putte uautoriserede ting i e-cigaretter. Fem er døde i USA efter brug af dem.

Nikotinvæske i e-cigaretter er relativt sikkert, men man skal holde sig fra at putte alt muligt andet i.

Det kan være livsfarligt, forklarer overlæge på Giftlinjen Niels Ebbehøj.

I USA opfordrer en af landets sundhedsmyndigheder i øjeblikket alle borgere til at stoppe brugen af e-cigaretter. Det sker som følge af, at fem personer har mistet livet efter brug af dem.

Niels Ebbehøj advarer om at putte ukendte ting i e-cigaretter.

- Nikotinvæske er relativt sikkert at putte i. Men alt muligt andet skidt, man kan finde på at putte i e-cigaretten, er ikke beregnet til at komme ned i lungerne: Saftevand, THC, cannabisolie. Det skal ikke være ret meget forkert, det man putter derned, før man kan dø af det, siger han.

USA's center for sygdomskontrol og forebyggelse (CDC) overvåger i øjeblikket 450 tilfælde af brugere af e-cigaretter, der har været indlagt med alvorlige vejrtrækningsproblemer.

Mange af de syge eller nu afdøde har fortalt til myndighederne, at de er brugere af det psykoaktive stof i cannabis, THC. Blandt de påvirkede er mange teenagere.

Det er endnu ikke et stort problem i Danmark, vurderer Niels Ebbehøj. De opkald Giftlinjen får, er børn, unge og voksne, der ved et uheld har drukket direkte af en nikotionvæske, hvilket kan være yderst skadeligt.

Han mener ikke, at det i Danmark er udbredt at putte ukendte ting i e-cigaretterne, ligesom man endnu ikke ved, om en patients eventuelle lungeproblemer skyldes brugen af dem.

Men man skal være forsigtig med produkterne, da man som forbruger ikke altid ved, hvad der er i.

- Sommetider sker der en ændring i kemien i de her produkter, der pludselig gør dem lungetoksiske. Pointen er, at der skal bare en lille ændring til i kemien, før produkterne bliver lungetoksiske.

- Jeg ser sådan på e-cigaretter, at det er et relativt nyt område, som har sine egne farer, som vi skal lære at omgås. Jeg tror ikke, jeg kan få dem afskaffet, så jeg vil hellere fortælle, at de er farlige, og at faren går på, hvad det er for noget væske, man putter i.

- Man skal gå efter det, der er velafprøvet og veldokumenteret. Man skal lade være med at købe sit væske alle mulige mærkelige steder, og man skal lade være med at eksperimentere, siger han.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) opfordrede i sidste måned danske myndigheder til at følge intensivt med i udviklingen i USA.

- Bekymrende udvikling i USA. Jeg har her til aften bedt Sundhedsstyrelsen gennemgå faglig viden om e-cigaretter med særligt fokus på unges skadevirkninger, skrev han på Twitter.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man holder sig fra e-cigaretter. Det gjorde den også før tilfældene i USA.

Det er usikkerheden om de mulige helbredsmæssige konsekvenser af e-cigaretter både med og uden nikotin, der ligger bag vurderingen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Aarhus får et nyt galleri

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

Stor eftersøgning efter 4-årige der forsvandt fra børnehaven - men de skulle bare hjem at lege

Annonce