Annonce
Navne

Overlægen blev hjernens redningsplanke

Grethe Andersen og Apopleksicentret på Aarhus Universitetshospital er landets førende, når det drejer sig om behandling af blodprop i hjernen, både med trombolyse og andre akutte behandlinger. Foto: Axel Schütt

Professor dr. med. Grethe Andersen og hendes team på Aarhus Universitets-hospital har i ti år reddet liv og førlighed for mange, der er ramt af en blodprop i hjerne.

Annonce
dagens portræt: Grethe Andersen lå søvnløs i sin seng. Nervøs og anspændt. Selv om det er mange år siden (helt præcist 10 år i dag), husker hun endnu natten, hvor hun ikke kunne holde tankerne fra den mand, som netop nu modtog en helt ny behandling mod blodprop i hjernen. En behandling hun gennem flere år havde kæmpet for skulle indføres på Aarhus Universitetshospital, og som var blevet indført samme dag, som den midaldrende mand blev indlagt, ramt af en livstruende blodprop i hjernen.
I dag 1. april er det 10 år siden, hospitalet som det første i landet indførte behandlingen, men overlægen husker tydeligt lettelsen, da det viste sig, at hun havde set rigtigt. Trombolyse, hvor man sprøjter medicin ind i blodårerne og ad den vej opløser blodproppen i hjernen, redder ikke alene liv, men giver også langt flere førligheden tilbage.
»Var manden blevet indlagt dagen før, havde vi kun kunnet tilbyde ham en hjertemagnyl og en skanning for at se, hvor slemt det stod til. Men det var nogle nervepirrende timer,« husker Grethe Andersen.
Annonce

Tidspres

Trombolysen skal gennemføres inden fire-en-halv time efter blodproppen. Overskrides tidsfristen, risikerer patienten at få en hjerneblødning af behandlingen. Det var blandt andet denne bivirkning, der gjorde, at den 57-årige overlæge mødte stor skepsis fra Sundhedsstyrelsen.
I dag er ingen i tvivl om, at Grethe Andersen og Apopleksicentret på Aarhus Universitetshospital er landets førende, når det drejer sig om behandling af blodprop i hjernen, både med trombolyse og andre akutte behandlinger.
»Samarbejde, systematik og målbevidsthed«, giver Grethe Andersen som begrundelse for succesen, der blandt andet er belønnet med Sundhedsvæsenets Initiativpris »Den gyldne skalpel«, ligesom hun har modtaget Lægeforeningens Ærespris for sin store indsats for patienter, der er ramt af et slagtilfælde.
»Men man må ikke glemme, at selv om vi har leveret varen, så har vi også haft nogle modige og ambitiøse planlæggere og politikere,« roser Grethe Andersen de rammer og den teknologi, der gør, at lægerne hurtigt, sikkert og effektivt kan afgøre, hvilke patienter der kan have glæde af trombolyse. Aarhus Universitetshospital behandler hvert år 300 patienter med trombolyse. Af dem vil hver tredje få færre men, og nogle slipper både med livet i behold og uden men.
»Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at vi ville nå så langt, for der var megen modstand undervejs.«
Annonce

Stærk og sej

»Modstand må være det lod, jeg har trukket,« mener Grethe Andersen, når hun tænker tilbage på sit liv som læge. Med lige dele kampånd og stædighed, som hun tilskriver sin opvækst i Himmerland, fik hun skrevet sin doktordisputats og er i dag overlæge og professor i neurologi.
»Jeg er nummer fire ud af en søskendeflok på fem, så jeg er vant til at skulle klare mig selv,« fortæller Grethe Andersen, der efter studentereksamen tog et år til USA, før hun begyndte på lægestudiet.
»Jeg har altid gerne villet vide, hvordan menneskekroppen fungerer, og så havde jeg en idé om, at jeg ville gøre noget for de svageste,« husker Grethe Andersen, der som ung læge blev ansat på på Aalborg Sygehus.
»Som yngste læge skulle jeg tage mig af de ældre, der var indlagt efter en blodprop i hjernen. Dengang var der ingen behandling, og de følte sig dårlig behandlet,« fortæller Grethe Andersen.
En dygtig overlæge inspirerede hende til at arbejde med neuropsykologi, og hun fattede interesse for at finde ud af, hvorfor folk, der var ramt af et slagtilfælde, tilsyneladende manglede motivation til genoptræning.
Grethe Andersen fulgte flere hundrede patienter og fandt ud af, at hver tredje var ramt af en depression, som kunne behandles medicinsk.
Den tanke faldt ikke i god jord, og både hos plejepersonale og terapeuter læger og sygeplejersker var der megen modstand mod at give medicin mod den krise, man mente patienterne var ramt af.
»Men det viste sig, at medicinen havde en enorm positiv virkning på folk, og i dag får hver tredje antidepressiv medicin, så de kommer sig hurtigere og får bedre livskvalitet efter en blodprop i hjernen,« siger Grethe Andersen.
Selv om hendes arbejde blev internationalt anerkendt, og hun holdt et utal af foredrag i både Danmark og udlandet, var hun stadig reservelæge.
»Jeg havde ikke nogen, der kunne bane vejen for mig,« siger professoren, der var langt over 40 år, før hun fik sin første faste stilling i hospitalsvæsenet.
Så gik det til gengæld stærkt, og Grethe Andersen har siden fået store bevillinger til at udvikle sin forskning. Senest har Lundbeckfonden givet to millioner kroner til et projekt, der skal undersøge, om en ny organisation af behandling af blodpropper i hjernen kan sikre, at behandlingen sker i tide og kan starte allerede i ambulancen.
Annonce

Aktiv fritid

Når Grethe Andersen forlader sit arbejde, kan hun fortsætte den faglige snak med ægtemanden Poul Revsbech, der er lungemedicinsk overlæge på Regionshospitalet i Silkeborg.
Til forældrenes ærgrelse er der ingen af de to voksne børn, Esben og Iben, der er fulgt i forældrenes fodspor, men i stedet har kastet sig over henholdsvis matematik og økonomi.
Til gengæld kan forældrene glæde sig over, at de har selskab af børnene, når de bestiger Kilimanjaro, vandrer i Pyrenæerne eller står på ski i Norge.
Når Grethe Andersens tanker en sjælden gang forlader arbejdet og den hvide verden, dyrker hun orkidéer og glæder sig over at få dem til at blomstre.
»Jeg elsker farver. Nogle bliver stimuleret af musik, jeg bliver stimuleret af farver,« siger overlægen, der kan glæde sig over, at netop hendes afdeling på hospitalet er mere farverig end de fleste.
»Dørene har forskellig farve. Det skal minde os om, at der bag døren ligger mennesker, der hver især er unikke og forskellige.«
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Kulturrådmand overlever kampvalg: Det Radikale bagland peger fortsat på Rabih Azad-Ahmad

Danmark

Se Danmark: Med misk mask maske på

Annonce