Annonce
Østjylland

Overskudscafé må lukke - butikkerne er blevet bedre til madspild

Overskudscafeen har været baseret på frivilligt arbejde, hvor de frivillige har hentet varerne i de fire butikker, sorteret dem og solgt dem samt været med til at lave de arrangementer, som pengene fra projektet er gået til. Foto: Overskudscafeen/Bo Trivsel
Det seneste stykke tid har der ikke været nok overskydende frugt og grønt i de fire butikker, der har leveret varer til Overskudscafeen. Projektet lukker derfor ned.

Horsens: Det er slut med billigt frugt og grønt til beboerne i Axelborg og på Hybenvej i Horsens.

Bo Trivsels projekt Overskudscafeen, der siden 2016 har indsamlet usolgte varer fra butikker og solgt det billigt videre til borgerne, har set sig nødsaget til at lukke. Men faktisk ligger der en lille succeshistorie bag.

- Overskudscafeen har været mit hjertebarn, så jeg er ked af, at det må lukke, men jeg trøster mig ved, at det er, fordi butikkerne i dag selv tager sig af at stoppe madspildet, siger Bettina Bach fra Bo Trivsel.

Hun har i store dele af tiden har stået i spidsen for projektet - noget, som kollegaen Søren Callsen dog gjorde det sidste stykke tid.

Annonce
Når det uspiselige frugt og grønt var blevet sorteret fra, kunne brugerne af Overskudscafeen købe en pose med madvarer, der bestemt ikke fejlede noget. Foto: Overskudscafeen/Bo Trivsel

Over 100 om ugen

Frivillige fra Overskudscafeen har flere gange om ugen hentet frugt og grønt i fire butikker i og omkring Horsens. Det gælder SuperBrugsen i Stensballe, Dagli'Brugsen i Lund og de to Rema 1000'er ved Bygholm og Sundparken. Men her er de altså blevet så gode til at lade være med at have overskudsvarer, at der til sidst var for lidt at hente for de frivillige, til at det kunne betale sig.

- Det er et kæmpe logistisk arbejde, der i perioder har krævet over 30 frivillige om ugen til at hente mad, sortere det, sælge det og så videre. Når så leverancen af mad er blevet mindre, og vi kun kan tilbyde kunderne en halv pose - og i dårligere kvalitet - så kan vi ikke fortsætte, siger Bettina Bach.

De lidt mere end tre år med projektet har dog ifølge hende været en stor succes.

- Det må man sige. I de gode perioder med meget mad har vi haft over 100 brugere om ugen, og der har været et behov for at have Overskudscafeen, fordi det både er et godt og sundt supplement i hverdagen til de mennesker, der har det økonomisk svært, siger hun.

Madspild blev sideeffekt

Muleposerne med frugt og grønt har man kunnet købe for 20 kroner, og der har været rigeligt i dem til pengene. Og at det nu er manglende madspild fra butikkerne, der har fået Bo Trivsel til at lukke projektet ned, er en smule pudsigt, da madspild egentlig ikke var i tankerne tilbage ved starten i 2016.

- Projektet startede med tanke på, at folk på grund af kontanthjælpsloftet blev fattigere, og vi kunne så hjælpe med noget basalt som frugt og grønt. Det sjove er så, at der med tiden er sket en mentalitetsændring, så folk for det første er begyndt at spise mere sundt, men de har også fået en bæredygtighedstanke og synes, at det er vigtigt at hjælpe klimaet og stoppe madspild. Det er jo en god sideeffekt, siger Bettina Bach.

Pengene, som projektet har genereret, er gået til drift og indkøb af muleposer samt til diverse arrangementer såsom smagsprøvninger og fællesspisninger. Det er også blevet til en opskriftsbog og til dage, hvor de frivillige har lavet smoothies til børnene i de to boligområder.

Overskudscafeen nåede i sin levetid at levere mere end fire ton frugt og grønt ud til beboerne i Axelborg og på Hybenvej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Røver slap af sted med to halve 200-kronesedler: Nu er han efterlyst af politiet

Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Annonce