Annonce
Debat

Overskyet

Asger Nakskov Laursen, IT Arkitekt, Novicell

Det har været en mærkelig uge. Minderne og følelserne har væltet frem. Et fortidstæppe vævet af et utal af små hukommelsestråde har formet sig. I et hav af funklende farvenuancer har fortidstæppet blafret et omrids af min barndom og ungdom frem.

Jeg har ikke før set disse minder samlet på den her måde. Fra tid til anden har små brudstykker af fortid været poppet op. Men aldrig før dem alle på én gang. Faktisk har jeg aldrig overvejet, at der kunne være en sammenhæng mellem brudstykkerne - at de i sammenhæng kunne tegne et nyt billede af mit oplevede liv.

Men nu er de her alle sammen; minderne. De følger mig rundt i alle værelserne i lejligheden. Rytmisk danser de efter mig. Selv på badeværelset - og især i badet - maner de sig nynnende frem foran mig. Selv når jeg har forladt min lejlighed, har de fulgt efter mig. På arbejdet, hos vennerne og sammen med familien.

Og jeg er ikke alene om det. For de andre oplever det også! Det er, som om vi alle sammen er blevet indhyllet i en sky af følelser, stemninger, og sindelag. En oxymoronisk sky som både er tidsløs og nostalgisk på samme tid. Skyens pulserende fortællinger er mine, men ikke kun mine - men også mine. Fortællingerne i skyen er nærmest mytiske: Det er, som om de altid har været der. Og de fungerer som en struktur, hvor vi hver især, mellem fortællingernes linjer, har indsat vores egne, personlige livsdetaljer.

Men den kollektive bevidsthed om vores individuelle historier er på magisk vis ikke kun bundet til fortiden. Jeg kan se, at min dreng også er påvirket af skyen. I samstemmighed med os andre mumler han dagen lang de mantraer, skyen har med til os. Mange af mantraerne har jeg kendt og sunget, siden jeg selv var barn. De var nærmest forankret ind i min daværende samtid. Nu står min genetiske arving og synger med på dem - med samme nærvær og forankring. Nærmest som om mine oplevelser og minder i kobling med mantraerne har snoet sig sammen med mine gener og er fulgt med over i ham.

Det er efterhånden mange år siden, jeg sidst har sunget med på viserne fra skyen. Jeg må indrømme, at jeg faktisk lidt havde glemt dem. De var gledet i baggrunden for et moderne og til tider fortravlet voksenliv. Havde du spurgt mig, inden skyen kom, om mit forhold til skyens sange, ville jeg nok have slået det hen som mindre vigtige og mindre relevante.

Men nu hvor det hele er væltet frem, sætter jeg pris på det i en grad, jeg aldrig havde troet jeg ville. Den kronologisk fortælling i skyens sange gør mig i stand at se nogle spor i min livsbane, som jeg ikke har reflekteret over i sammenhæng. De drømme jeg havde dengang, da jeg var lille, hvad er de blevet til? Hvem blev kvinden-min? Er jeg stadig en af dem, de andre ikke må lege med? Fik jeg min strandpromenade på Haveje (Hawaii)? Har jeg fået set det jeg ville, og får Vor Herre mon også en prop, når mit liv en dag skal gøres op?

Jeg tror, mange har oplevet det samme som mig disse forgangne dage. Og selvom skyen vil lette igen, tror jeg aldrig den vil forsvinde helt.

Tak for sangene du gav, mens du levede, Kim, og for at du i din død indhyllede os alle i dine - og vores - fortællinger.

Dine sange har sat sig i os, både i arv og miljø.

De drømme jeg havde dengang, da jeg var lille, hvad er de blevet til? Hvem blev kvinden-min? Er jeg stadig en af dem, de andre ikke må lege med? Fik jeg min strandpromenade på Haveje (Hawaii)? Har jeg fået set det jeg ville, og får Vor Herre mon også en prop, når mit liv en dag skal gøres op? Jeg tror, mange har oplevet det samme som mig disse forgangne dage.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Leder For abonnenter

De offentlige toiletter fungerer aldrig: Hvornår træder kommunen i karakter?

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kæledyr bliver smidt ud i naturen: Stigning i dumping af dyr efter corona

Annonce