Annonce
Aarhus

Overtossen tager til udlandet: Ovartacis kunst skal udstilles i Sydkorea

Halvt menneske, halvt dyr. Dette værk er med i Seoul. Foto: Museum Ovartaci
22 værker af Psykiatrisk Hospitals overtosse Ovartaci bliver vist i Seoul. Senere er han med i Schweiz.

AARHUS: Selv om han døde i 1985, er den århusianske kunstner Louis Marcussen - bedre kendt som Ovartaci - i stadigt højere kurs. Udlandet har for alvor fået øje på værdien i hans kunst, og snart skal 22 værker vises i Sydkorea. Senere kalder Schweiz.

Bag udstillingen i Sydkorea står Jacob Fabricius, der er kunstnerisk direktør for Kunsthal Aarhus i J.M. Mørks Gade. I landets største by Seoul er Fabricius udpeget til kunstnerisk leder af udstillingen med det særprægede navn "iwillmedievalfutureyou1" på Art Sonje Center, der er en kunsthal. Ovartacis værker er en del af den.

22 værker er på vej fra Museum Ovartaci på Katrinebjergvej i Aarhus til Seoul. Og hvorfor det?

- Ovartaci er unik og meget undervurderet, svarer Jacob Fabricius og fortsætter:

- Det er kun på tide, at han vises mere i udlandet. Det er en forholdsvis gemt skat i Aarhus. Alle burde se og kende til den. Samlingen på Ovartaci Museet er et tidligt bevis på engagement og fremsynethed inden for psykiatrien på hospitalet i Risskov. Den er noget helt, helt specielt og burde få meget mere lokal, national og international støtte.

Udstillingen og Ovartaci

Udstillingen "iwillmedievalfutureyou1" i Seoul åbner 17. september og slutter 17. november 2019. Der bliver vist 22 værker af Ovartaci på udstillingen

Ovartaci var uddannet malersvend og rejste som 29-årig til Argentina, hvor han opholdt sig i tre år. Under opholdet dér blev han psykisk syg. Kort efter hjemkomsten i 1929 blev han indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov, hvor han opholdt sig indtil sin død i 1985.

Ovartaci levede og arbejdede med sin kunst i 56 år, og på denne måde inkarnerer han den psykiatriske institution. Samtidig rækker han, gennem spændvidden af sin kunst, langt ud over institutionens snærende rammer.

Ovartaci er et ikon for den marginaliseredes ret til at bidrage til verden på egne præmisser.

Interesse for Asien

Ovartaci blev 91 år og var indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov i 56 år fra 1929 til 1985.

- Ovartaci arbejdede blandt andet med køn, identitet, fremmedgørelse og tidsrejser. Værkerne er vilde, fabulerende, drømmende og meget i tråd med udstillingens tema. Derudover var Ovartaci fascineret af asiatisk sprog og kultur, selv om han aldrig har været der fysisk, så det er på tide at vise Ovartacis værker i Asien. Jeg er helt høj af tanken om, at jeg har fået lov til at samarbejde med museet og vælge værker fra museets samling til udstillingen, siger Jacob Fabricius.

Han tilføjer, at Ovartaci interesserede sig meget for Asiens sprog og kultur, men han har aldrig selv været i de asiatiske lande – kun i drømme, fantasier og tidligere liv.

Annonce

Både på for- og bagside

- Vi har netop sendt billederne af sted. Det er en blanding, flest mindre værker, siger Mia Lejsted, der er leder af Ovartaci Museet.

Hun fortæller, at nogle af værkerne er malet både på for- og bagsiden, så de skal udstilles på en særlig måde, måske ved at lave hul i en væg.

- Der er et godt forløb i de udvalgte værker, så man kan se en udvikling. Blandt andet er der værker med figurer, der er halvt dyr, halvt menneske, siger Mia Lejsted.

Museets leder fortæller, at en samling af Ovartacis værker skal til St. Gallen i Schweiz, hvor de skal udstilles i efteråret fra 30. september.

- Ovartaci har været udstillet i en del lande, for eksempel Tyskland, Holland og Belgien, og forespørgslerne kommer af sig selv. Vi spørger ikke udlandet.

- En større udstilling på Charlottenborg i København sidste år skabte også røre om Ovartaci, og der har været omtale i en del magasiner i udlandet, og det øger interessen for ham, siger Mia Lejsted.

Ovartaci blev 91 år og arbejdede med sin kunst i 56 år på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Foto: Museum Ovartaci
Annonce
AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Skovfest på trods: Småfest er Smukfests coronavenlige lillesøster

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Sport

Lørdagens OL-program: I nat kan Sara Slott løbe sit sidste professionelle løb

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Vi skal gøre op med de negative renter: Det er uetisk at lade småsparere betale gildet

AGF

Europa-exit får konsekvenser i AGF: Her er fem bud på hvilke

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aarhus

Overvældende modtagelse: Nyt surdejsbageri blæst bagover på Frederiksbjerg

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Alarm 112

El-løbehjul i sammenstød med lastbil: Kvinde hentet i ambulance

Annonce