Annonce
Aarhus

Overtossen tager til udlandet: Ovartacis kunst skal udstilles i Sydkorea

Halvt menneske, halvt dyr. Dette værk er med i Seoul. Foto: Museum Ovartaci
22 værker af Psykiatrisk Hospitals overtosse Ovartaci bliver vist i Seoul. Senere er han med i Schweiz.

AARHUS: Selv om han døde i 1985, er den århusianske kunstner Louis Marcussen - bedre kendt som Ovartaci - i stadigt højere kurs. Udlandet har for alvor fået øje på værdien i hans kunst, og snart skal 22 værker vises i Sydkorea. Senere kalder Schweiz.

Bag udstillingen i Sydkorea står Jacob Fabricius, der er kunstnerisk direktør for Kunsthal Aarhus i J.M. Mørks Gade. I landets største by Seoul er Fabricius udpeget til kunstnerisk leder af udstillingen med det særprægede navn "iwillmedievalfutureyou1" på Art Sonje Center, der er en kunsthal. Ovartacis værker er en del af den.

22 værker er på vej fra Museum Ovartaci på Katrinebjergvej i Aarhus til Seoul. Og hvorfor det?

- Ovartaci er unik og meget undervurderet, svarer Jacob Fabricius og fortsætter:

- Det er kun på tide, at han vises mere i udlandet. Det er en forholdsvis gemt skat i Aarhus. Alle burde se og kende til den. Samlingen på Ovartaci Museet er et tidligt bevis på engagement og fremsynethed inden for psykiatrien på hospitalet i Risskov. Den er noget helt, helt specielt og burde få meget mere lokal, national og international støtte.

Annonce

Udstillingen og Ovartaci

Udstillingen "iwillmedievalfutureyou1" i Seoul åbner 17. september og slutter 17. november 2019. Der bliver vist 22 værker af Ovartaci på udstillingen

Ovartaci var uddannet malersvend og rejste som 29-årig til Argentina, hvor han opholdt sig i tre år. Under opholdet dér blev han psykisk syg. Kort efter hjemkomsten i 1929 blev han indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov, hvor han opholdt sig indtil sin død i 1985.

Ovartaci levede og arbejdede med sin kunst i 56 år, og på denne måde inkarnerer han den psykiatriske institution. Samtidig rækker han, gennem spændvidden af sin kunst, langt ud over institutionens snærende rammer.

Ovartaci er et ikon for den marginaliseredes ret til at bidrage til verden på egne præmisser.

Interesse for Asien

Ovartaci blev 91 år og var indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov i 56 år fra 1929 til 1985.

- Ovartaci arbejdede blandt andet med køn, identitet, fremmedgørelse og tidsrejser. Værkerne er vilde, fabulerende, drømmende og meget i tråd med udstillingens tema. Derudover var Ovartaci fascineret af asiatisk sprog og kultur, selv om han aldrig har været der fysisk, så det er på tide at vise Ovartacis værker i Asien. Jeg er helt høj af tanken om, at jeg har fået lov til at samarbejde med museet og vælge værker fra museets samling til udstillingen, siger Jacob Fabricius.

Han tilføjer, at Ovartaci interesserede sig meget for Asiens sprog og kultur, men han har aldrig selv været i de asiatiske lande – kun i drømme, fantasier og tidligere liv.

Både på for- og bagside

- Vi har netop sendt billederne af sted. Det er en blanding, flest mindre værker, siger Mia Lejsted, der er leder af Ovartaci Museet.

Hun fortæller, at nogle af værkerne er malet både på for- og bagsiden, så de skal udstilles på en særlig måde, måske ved at lave hul i en væg.

- Der er et godt forløb i de udvalgte værker, så man kan se en udvikling. Blandt andet er der værker med figurer, der er halvt dyr, halvt menneske, siger Mia Lejsted.

Museets leder fortæller, at en samling af Ovartacis værker skal til St. Gallen i Schweiz, hvor de skal udstilles i efteråret fra 30. september.

- Ovartaci har været udstillet i en del lande, for eksempel Tyskland, Holland og Belgien, og forespørgslerne kommer af sig selv. Vi spørger ikke udlandet.

- En større udstilling på Charlottenborg i København sidste år skabte også røre om Ovartaci, og der har været omtale i en del magasiner i udlandet, og det øger interessen for ham, siger Mia Lejsted.

Ovartaci blev 91 år og arbejdede med sin kunst i 56 år på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Foto: Museum Ovartaci
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce