Annonce
Debat

Overvejelse: Er det nu klogt at tage "kvinde" ud af Kvindemuseets navn?

"Der er to ting, jeg især har været optaget af som politiker. Nemlig, at vi politikere skal gå forrest, når det gælder ærlighed, og når det kommer til at tage ansvar, vedkende os fejl og gøre op med nul-fejl-kulturen. Derfor må jeg også helt ærligt spørge: Er det nu klogt og nødvendigt at tage "kvinde" ud af Kvindemuseets navn? Og er man villig til at vedkende sig det, hvis det viser sig at være en fejl", spørger Eva Borchorst Mejnertz. PR-foto

DEBAT: Hvorfor er der så mange statuer af mænd, mor? Og hvorfor er der så mange veje med mandenavne? Hvad mener de, når de siger, at Kvindemuseet ikke skal hedde Kvindemuseet mere? Jeg forstår ikke, hvordan et museum bare kan hedde Køn. Hvad betyder det, mor?

Bum, bum. Hvad skal jeg svare?

Som forkvinde for børn og unge-udvalget i Aarhus Kommune optager det mig meget, hvad børnene og de unge oplever, og hvordan de ser verden. Det er vigtigt, at de har noget at spejle sig i, og at de får kendskab til historien på en forståelig måde i forhold til deres alder og udvikling.

Jeg mener, at navne har stor betydning. Der er f.eks. mange kvinder og piger, der udtrykker stolthed ved min beslutning om at lade mig kalde forkvinde fremfor formand. Det oplever jeg jævnligt, når jeg støder ind i folk i kopirummet eller ude i daginstitutionerne. Og jeg modtager endda opmuntrende beskeder fra folk, jeg ikke kender. Det betyder noget for mig, fordi min naturlige indskydelse som menneske er at passe ind. At være normal. Og derfor kræver det noget af mig at kalde mig selv for forkvinde.


Jeg synes ikke, at det er rimeligt at betegne mig som transfob. I det hele taget skal man passe meget på med at kalde folk navne, som de ikke selv har påberåbt sig.


Mange kan sikkert genkende, at det er vigtigt for dem, hvilken stillingsbetegnelse de har. Også selvom det ikke ændrer ved indholdet. En veninde sagde forleden til mig, at hun ærgrer sig over, at der er så få statuer og malerier af kvinder. At vi kvinder fylder så lidt i bybilledet og historiebøgerne, selvom vi er så mange, der er både stærke og seje. Derfor er der en stor stolthed over, at vi i Aarhus har Kvindemuseet. Og kvindens plads i museets navn har afgørende betydning for mange, herunder mig selv.

Kvindemuseets bestyrelse har nu af to omgange stemt om navnet på museet. I første omgang stemte fire mod tre for, at museets navn skulle ændres. I anden omgang stemte fem mod to for det valgte navn, Køn. Min venindes kommentar var: "Det er da lidt kønsløst, er det ikke? Det signalerer jo, at museet alene handler om de mange forskellige kønsopfattelser, der er i dag. Det interesserer mig ikke. Det er kvindernes historie og kamp, der interesserer mig".

I Stiften kan man da også læse debatindlægget "Kvindemuseet. Vi står bag en massiv afvisning af nyt navn". Heri fremgår det, at 1293 på daværende tidspunkt havde skrevet under på et nej til at ændre navn på Kvindemuseet. Og i indlægget spørges der til bestyrelsesmedlemmers mandat og manglende lydhørhed overfor Kvinderådets og Aarhus Kommunes repræsentant i bestyrelsen.

I Aarhus Byråd skal vi godkende den ændring af vedtægterne, som er nødvendig for navneskiftet. Men samtidig hylder de fleste partier det såkaldte armslængdeprincip, der betyder, at politikerne ikke blander sig i beslutninger, der bliver taget af bestyrelserne der, hvor de kommunale tilskud lander.

Jeg bliver bekymret, når jeg i debatsporet omkring navneændringen læser, at mennesker, der ønsker at fastholde, at "kvinde" skal indgå i museets navn, betegnes som transfobe. Jeg har selv været idémager bag billeder, hvori jeg bytter tøj med andre politikere, for at sætte fokus på mennesket bag kønnet. Og jeg har deltaget aktivt i Priden og arbejdet for etableringen af et LGBT+ hus i Aarhus, ligesom jeg har været optaget af at modvirke hadforbrydelser. Jeg synes ikke, at det er rimeligt at betegne mig som transfob. I det hele taget skal man passe meget på med at kalde folk navne, som de ikke selv har påberåbt sig.

På kulturområdet er jeg, om nogen, meget bevidst om, at kulturen og derfor også museerne ikke skal stå stille. Jeg har ganske ofte udfordret vores kultur på flere områder, fordi jeg ved, at kultur er foranderlig, og jeg mener, at den skal ændre sig bl.a. i takt med, at vi bliver klogere. I en corona-tid ved vi alle, hvad det betyder.

Der er to ting, jeg især har været optaget af som politiker. Nemlig, at vi politikere skal gå forrest, når det gælder ærlighed, og når det kommer til at tage ansvar, vedkende os fejl og gøre op med nul-fejl-kulturen.

Derfor må jeg også helt ærligt spørge: Er det nu klogt og nødvendigt at tage "kvinde" ud af Kvindemuseets navn? Og er man villig til at vedkende sig det, hvis det viser sig at være en fejl?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Så kom AGF på tavlen i mesterskabsspillet: Energien var tilbage, men det rakte kun til 2-2 mod Brøndby

Annonce