Annonce
Aarhus

Overvejer demonstrationer: Gellerup-beboere på randen af oprør

Afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken føler sig i flere tilfælde forbigået af Brabrand Boligforening i beslutningsprocesserne bag de mange, store forandringer. Arkivfoto: Jens Thaysen

Beboerne i Gellerup får ikke den indflydelse på områdets forandringer, som de er blevet lovet. Det mener afdelingsbestyrelsen i Gellerupparken. Den overvejer at gribe til demonstrationer og truer med at trække sin støtte til den boligsociale indsats.

GELLERUP: Et rindende vandløb gennem en ny bypark er ved at tage form. Et kommunalt kontorhus skyder op. Stregerne til et verdensbad tegnes på papir, og snart brydes der hul i en boligblok.

Der er masser af jern i ilden i Gellerup, men alt imens de mange fysiske forandringer skrider frem, ser det ud til, at afdelingsbestyrelsen, der repræsenterer beboerne i Gellerupparken, føler sig hægtet af udviklingen.

Ved det seneste møde i afdelingsbestyrelsen 14. september besluttede bestyrelsen at iværksætte forarbejdet til en række demonstrationer. Samtidig truer afdelingsbestyrelsen med at trække sin opbakning til den boligsociale indsats i området.

Et af stridspunkterne er samskabelse, én af helhedsplanens centrale forudsætninger for at lykkes; At forandringerne og udviklingen til en vis grad bæres af beboerne.

Afdelingsbestyrelsen har ikke fået indfriet sine forventninger til, hvor stor en grad af indflydelse, der tilfalder beboerne.

- Da vi i 2014 gik ind i helhedsplanen, fik vi at vide, at forandringerne også skulle ske indefra. Og vi, der bor i Gellerupparken, ønsker kun at arbejde for, at det bliver en attraktiv bydel. Men de handlinger, vi efterfølgende har set, viser ikke samskabelse og vilje til at samarbejde. Vi oplever, at administrationen i boligforeningen lytter til os, nikker, og bagefter smider alt, vi har sagt, i skraldespanden. Vi bliver gjort til syndebukke, og til dem, der ikke kan noget, siger Abdinasir Jama Mohamed, næstformand i afdelingsbestyrelsen for Brabrand Boligforenings afdeling 4, Gellerupparken.

Han oplever, at for mange projekter skal løftes af folk, der hentes udefra, og efterlyser, at de kræfter, der i forvejen er i området, i højere grad kommer i spil.

- Vi vil ikke have, at folk kommer til vores område og taler om at lave beskæftigelse til andre, mens man i virkeligheden forsøger at skabe beskæftigelse til sig selv, forklarer han.

Venter på invitation

En del af utilfredsheden knytter sig til Instant City og iværksætter-fællesskabet omkring det nyåbnede Gazellefarmen.

- Vi har sagt, at vi gerne vil være med i styregruppen for Instant City. Nu står det færdigt, men vi har intet hørt. Til gengæld kan vi se, at der allerede i 2015 blev oprettet 'Foreningen Instant City', men vi har aldrig fået en invitation. Det viser, at de gerne vil holde det for sig selv, mener Abdinasir Jama Mohamed.

Utilfredsheden med den manglende indflydelse på Instant City-projektet var dét, der på det seneste møde fik afdelingsbestyrelsen til at iværksætte og involvere beboerne i at forberede demonstrationer.

- Vi vil demonstrere, fordi der ikke er nogen samskabelse, siger Abdinasir Jama Mohamed.

Administrerende direktør i Brabrand Boligforening Keld Laursen ønsker ikke at kommentere det konkrete ønske om en plads i Instant Citys styregruppe.

- Det må vi drøfte internt, siger han.

Keld Laursen medgiver, at boligforeningen og afdelingsbestyrelsen ikke ser helt ens på vægtningen af interne og eksterne ressourcer.

- Forandringer kan ikke kun komme indefra. De skal også komme udefra. Og der ligger nok en holdningsforskel, idet den linje, jeg kraftigt advokerer for, er at få byen ind i Gellerup, siger Keld Laursen.

- Instant City er et forsøg på at skabe et miljø, hvor der genereres rigtige arbejdspladser i samarbejde med det lokale erhvervsliv. Det har de stærke kræfter fra det lokale erhvervsliv meget bedre forudsætninger for at skabe, set i forhold til det, som beboerdemokratiet selv kan aktivere. Det er der ikke ret meget erfaring, der modsiger, siger Keld Laursen.

Han mener ikke, at beboernes muligheder for indflydelse er helt så miserable, som afdelingsbestyrelsen fremstiller det.

- Jeg synes, vi har en høj grad af involvering. Der er en lang række fora, hvor beboerne er med. Blandt andet i byggeudvalg og forskellige styregrupper. Når det er sagt, så ligger det formelle ansvar ved boligforeningens bestyrelse, siger Keld Laursen.

Annonce

Nej til flere projekter

Afdelingsbestyrelsen har på flere andre områder slået sig i tøjret i forhold til den linje, som Brabrand Boligforening lægger ud.

Boligforeningen ønsker at fortætte Gellerupparken ved at frasælge jord mellem blokkene. Det mener afdelingsbestyrelsen ikke bør ske, før beboerne har godkendt det.

Afdelingsbestyrelsen har desuden sagt nej til det store projekt at skabe et sports- og kulturcampus midt i Gellerup, fordi projektet forudsætter, at endnu en boligblok rives ned.

Sideløbende har et flertal af beboerne i Gellerupparken ved det seneste afdelingsmøde stemt nej til boligforeningens budgetforslag for 2018. Og samtidig truer afdelingsbestyrelsen med at trække sin støtte til den kommende boligsociale helhedsplan.

Den nuværende boligsociale helhedsplan udløber 31. december, og hvis ikke afdelingsbestyrelsen inden 9. november ser en plan, der imødekommer afdelingsbestyrelsens ønsker, har den besluttet at trække sin opbakning.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Rebecca Matthews er et godt valg

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Debat

Det popsmarte fodgængerfelt i Mejlgade er blevet til bargæsternes dansegulv: Kommunen svigter både os og trafiksikkerheden

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Debat

På jagt efter en p-plads i timevis: Vi forbedrer klimaet, hvis vi lukker byen for biler

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Kultur For abonnenter

Ny stor dansk filmsatsning smider Karen og Robert ud af deres villa - de bor nemlig i en kopi af kendt dansk sangers barndomshjem

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Aarhus

Stor Aarhus-event i økonomisk krise: Classic Race tager en timeout i 2022

Annonce