Annonce
Debat

På besøg i det lokale fællesråd: Vi gør klogt i at lytte til dem, for de er eksperter i deres egen by

"Som kommunens øvrige fællesråd er disse mennesker eksperter. Ikke i økonomiske analyser eller fremskrivningsmodeller, men i, hvordan et lokalt bysamfund fungerer, og hvad der skal til for at gøre det bedre. Ikke på basis af fornemme universitetspapirer, men på basis af nysgerrighed og lydhørhed for deres samfunds udfordringer", skriver Henrik Ræder Clausen og Claus Vildrik. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

DEBAT: Forleden havde vi fornøjelsen at holde møde med Kolt-Hasselager Fællesråd. Rådet ser med bekymring på de kommunale planer for deres bys udvikling og har meget på hjerte. Som gode borgere ønsker de, at deres by skal være et trygt og velstående samfund med en mærkbar følelse af fællesskab.

Som kommunens øvrige fællesråd er disse mennesker eksperter. Ikke i økonomiske analyser eller fremskrivningsmodeller, men i, hvordan et lokalt bysamfund fungerer, og hvad der skal til for at gøre det bedre. Ikke på basis af fornemme universitetspapirer, men på basis af nysgerrighed og lydhørhed for deres samfunds udfordringer.

Fællesrådets største bekymring er, at Aarhus Kommune i sin udstykningsiver helt har glemt, at Kolt-Hasselager er en by i sig selv, med egen identitet, mange hundrede års historie og et ønske om at forblive et aktivt, selvberoende bysamfund. Dårlige erfaringer med kommunens lydhørhed har kun gjort denne bekymring større. Dertil kommer en snigende mistanke om, at kommunen udstykker og sælger for at fylde kommunekassen.

Annonce

Et konkret eksempel på det er ændring af lokalplaner. For uanset, at Aarhus Byråd har den juridiske ret til at ændre lokalplaner, er der andre etiske forhold at tage i betragtning: En lokalplan er et løfte til et områdes nuværende og fremtidige beboere og bør ikke uden videre ændres. Opstår der et ønske om at ændre en lokalplan, vil en lokal folkeafstemning og den tilhørende debat være god borgerinddragelse.

Fællesråd er ikke byråd og har ingen direkte beslutningsmagt. Men Aarhus Kommune gør klogt i at bruge fællesrådene til konkret forbedring af borgerinddragelsen. For ordet "kommune" betyder "fællesskab".

Fællesrådets største ønske for byudviklingen i Kolt-Hasselager er etablering af et egentligt bycentrum. Et bytorv med plads til et bredt udvalg af butikker, der kan fungere som naturligt samlingspunkt i byen. Det handler om at have supermarked, tøjbutikker, cykelhandler, café/restaurant, bager, lægeklinikker med mere. Lokalt, så der kan bruges mindre tid på transport og mere i egen by.

Der ligger også et aktivt socialt aspekt i disse ønsker. Som vi også kan opleve i Aarhus by, kan problemer med narkotikahandel og anden uro komme snigende, når nybyggeriet bliver for koldt og anonymt. Det er vores overbevisning, at lykken i familie og fællesskab er den bedste forebyggende indsats mod stoffernes fristelser. Værdier, der ikke kan måles i penge, fordi de er rent menneskelige.

Det er bemærkelsesværdigt, at Kolt-Hasselager Fællesråd ikke beder Aarhus Kommune om penge, de ønsker blot bedre planlægning af deres bys fremtid. Det handler om bedre aktiviteter for unge og passende beskyttede boliger for ældre, der ikke ønsker at flytte fra byen. Det handler om at have brugbare grønne områder – ikke bare på et kort, men ude i virkeligheden. Det handler om, at byen allerede har taget sin del af befolkningstilvæksten over de sidste tyve år og har brug for at bremse op.

Det er vores indtryk, at Kolt-Hasselager Fællesråd har gjort et eksemplarisk arbejde for at sikre sin bys fremtid.

Fællesråd er ikke byråd og har ingen direkte beslutningsmagt. Men Aarhus Kommune gør klogt i at bruge fællesrådene til konkret forbedring af borgerinddragelsen. For ordet "kommune" betyder "fællesskab". Kommunens vigtigste opgave er at sikre de bedst mulige rammer for borgernes liv og udfoldelse. Og det kan kommunens fællesråd bidrage meget til.

Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Aarhus

Markant fald i antallet af nye corona-tilfælde i Aarhus: Men der er desværre ingen grund til at juble

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Debat

En vælger har talt politikernes svar op: Hvis vi kan stole på kandidattesten, skal vi ikke have mere letbane i Aarhus

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Annonce