Annonce
Kultur

På Dagmarsminde får demente beboere kram, kærlighed og kage i stedet for medicin

Grethe kommer til Dagmarsminde fra et andet plejehjem, som hendes børn har været stærkt utilfredse med. Hun er tidligere psykolog og sexolog. Da hun ankommer, er hun stærkt medicineret med smertestillende, anti-depressiv- og alzheimermedicin. Gradvist nedtrappes hendes lange medicinliste. I stedet får hun masser af omsorg. Foto: Per Fredrik Skiöld

Der lugtede af tis, væggene var grå, beboere råbte, og personalet kunne ikke lide at være der.

May Bjerre Eiby brød sig ikke om det, hun oplevede, da hendes far kom på plejehjem. Syv år senere - i 2016 - grundlagde hun derfor et privat demensplejehjem for sine sparepenge i et gammelt værksted. Hjemmet hedder Dagmarsminde, ligger i Græsted på Nordsjælland, og torsdag aften, 23. september, er vi inviteret indenfor i dokumentarfilmen "Det er ikke slut endnu", som vises på på TV2 og kan streames på TV2/Play.

Se den og bliv glad! Og skulle den lange version af filmen dukke op i din lokale biograf, så se også den og bliv endnu gladere.

Annonce

Mødet med Dagmarsminde er som at få en kop dampende, varm kaffe med en lille snaps i efter en iskold vinterdag ude. Velværet og hjertevarmen breder sig, og ikke mindst en god portion lettelse, for det er vidunderligt at blive forvisset om, at det kan lade sig gøre at blive gammel og dement og stadig leve et værdigt liv med plads til glæde.

Vi trænger så meget til det gode eksempel, og det giver Dagmarsminde og filmen om stedet os.

Nogle af os har personlige og ubehagelige plejehjemserindringer i livets bagage, og mange af os har set grufulde udsendelser med grædende, forpinte og ydmygede ældre og læst artikler om topstresset personale, som føler sig utilstrækkeligt. Men sådan er det ikke på Dagmarsminde. Her behandles beboerne værdigt og med ro og nærvær, og det er tåre-smukt at følge bestræbelserne på at skabe et lykkeligt "nu".

Velværet og hjertevarmen breder sig, og ikke mindst en god portion lettelse, for det er vidunderligt at blive forvisset om, at det kan lade sig gøre at blive gammel og dement og stadig leve et værdigt liv.

Uddrag af klummen

Personalet er langmodigt, forstående, anerkendende og kærligt. Det trøster, holder om, griner med, samtaler og kysser godnat samtidig med, at beboerne trappes ud af den beroligende og pacificerende medicin, mange af dem er fyldt med, når de flytter ind.

May Bjerre Eiby, som er uddannet sygeplejerske og har en kandidatgrad i sygepleje fra Aarhus Universitet, har selv udviklet stedets særlige omsorgsmetode, der går ud på, at omsorg er bedre end medicin. Det har hun også skrevet bøger om.

Konkret handler det blandt andet om øjenkontakt, berøringer og stabile døgnrytmer og hvile, så den ramte hjerne kan fungere bedst muligt i sine vågne timer.

Her er daglig nybagt kage, hyggehund, kælekat og egne høns og god udendørsplads - med naturlig ret til at gå aftenture i mørket for sig selv. Her er masser af blomster ude og inde, og her er hjemligt, for Dagmarsminde er beboernes fælles hjem.

I dokumentarfilmen møder vi blandt andre Torkild på 88 år, da han og fruen, Vibeke, flytter ind. Parret har været apotekere. Vibeke er dement og har mistet sit sprog, og også Torkild er dement. Det ved han blot ikke - han tror, han er på Dagmarsminde for at hjælpe Vibeke. Torkild har temperament, skælder ud og er indimellem voldsomt irriteret på Vibeke, men udsat for nærvær og humor falder han til ro i fællesskabet og går syngende rundt.

May Bjerre Eiby fortæller, at Dagmarsminde drives som et friplejehjem. At plejen bliver betalt af det offentlige ligesom på de kommunale plejehjem, og det betyder, at såkaldt almindelige folkepensionister kan bo der. Antallet af ansatte på Dagmarsminde er det samme som på øvrige plejehjem.

Der virker til at være så rart på Dagmarsminde, at en tanke om, at det næsten er for godt til at være sandt, begynder at forstyrre. Men det vil næsten ikke være til at bære, hvis der er sprækker i glasuren, for vi trænger til en løsning, som holder. En, vi kan vælge politikere på, en der kan inspirere og sætte nye, værdige standarder.

Før vi får set os om, er det dig eller mig, "dine" eller "mine", som er ramt. Demens er i dag den femtehyppigste dødsårsag i Damark. I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at være vokset til mellem 120.000 og 146.000.

"Det er ikke slut endnu" er en dokumentarfilm af Louise Detlefsen. Filmen havde premiere i biograferne 21. september. Et forkortet version på 40 minutter vises 23. september klokken 20 på TV2 og kan streames fra TV2/Play. 

Natur og frisk luft er en del af behandlingen. Her er Grethe ved at kramme et træ sammen med grundlæggeren af Dagmarsminde, May Bjerre Eiby. Foto: Per Fredrik Skiöld
Annonce
Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

AGF For abonnenter

Bagkanten: Vi bliver nødt til at tale lidt om Frederik Brandhof

Sport

Anton, Magnus og Mads er på vej igennem et snævert nåleøje: - Mens vi står i det, kan det være svært at se, hvor stort det her egentlig er

Debat

Jeg har fået en fiks idé: Send stadion ud til motorvejen - med mindre Salling og Lind nedlægger veto

Aarhus

Gratis hvidvin, hummersuppe og torsk: Århusiansk fiskehandler begraver Østersøtorsken

Navne For abonnenter

Folketingspolitiker Camilla Fabricius fylder 50: - Magten, jeg har fået til del af århusianerne, er til låns. Den er vitterligt ikke min

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Showtime af Sabroe

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Peter er sæsonkortholder i AGF - men blev afvist i døren, da gratister havde fyldt stadion op

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

AGF

AGF svarer på billetkritik: Det var rigtigt at sælge flere billetter end pladser

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

Erhverv

Aarhus er trækplaster for udenlandske IT-specialister: Ramon har taget turen fra Brasilien

Annonce