Annonce
Aarhus

På date med Iris Bakker

En date med Iris Bakker. Foto: Kim Haugaard

170 gæster på Aros har haft et to minutters møde med kunstner, der har tegnet dem på en glasvæg. Onsdag lærte hun otte kunstnerspirer at skabe kunst.

AARHUS: De går med drømmen om at arbejde med kunst, og onsdag fik de lov at prøve noget af den. Otte kunstnerspirer var inviteret på kunstmuseet Aros for at arbejde sammen med kunstneren Iris Bakker.

I Aros Public skulle de igennem processen med at skabe et fælles kunstværk og arbejde sammen om det.

Til hjælp hentede de to anonyme museumsgæster, der hjalp dem med at vælge et af to projekter, de havde udtænkt. Og klokken 19 kunne de holde fernisering på det fælles værk.

Iris Bakker opholder sig hele oktober i et åbent værksted i Aros Public, hvor gæsterne kan komme ind, og hvor hun gerne går i tale med dem. Faktisk har hun malet glasvæggene ind til atelieret med figurer, der har besøgt museet. Hun beder dem stille sig på den ene side af glasset, og på den anden side tegner hun dem. Det ser besnærende ud, når hun på to minutter kan tegne en person. Og det giver atelieret karakter af et kunstnerisk værksted. Men figurerne får nok ikke lov at blive på glasset til evig tid. Det skal jo også pudses, og så går de af. 170 har hun nået at tegne, og der er ikke plads til mange flere på den lange væg.

- Jeg føler mig inkluderet, sagde en gæst, Iris Bakker tegnede onsdag. Det var en ung nordmand, Jens Andersen, som for tiden går på Vrå Højskole.

Imens arbejdede de otte kunstnerspirer med deres projekt, som havde taget en begyndelse en uge tidligere - på en enkelt dag.

De havde blindtegnet hinanden og lavet forskellige øvelser, og onsdag skulle de så øve sig i at arbejde sammen om et projekt.

I to grupper lagde de op til, hvad hver gruppe ville lave. Og så var det, de to unge, kvindelige gæster blev hevet ind for at afgøre, hvilken idé, der skulle vinde.

Annonce
 

Le Corbusier

Le Corbusier var schweizer og levede 1887-1965. Han var arkitekt, byplanlægger, møbeldesigner, forfatter, skulptør og kunstmaler. En central figur i Modernismen.

Iris Bakker tegner Jens Andersen på to minutter. Foto: Kim Haugaard

Eventyrlige tanker

Deltagerne kom fra forskellige uddannelser, Århus Kunstakademi, Byhøjskolen, Aarhus Kunst og Designskole og så videre.

Thomas Brodersen, 22 år, læser kunsthistorie og ville egentlig godt have været på arkitektskolen, men det glippede i første omgang. Nu går han på kunstkursus.

- Det kunne være herligt at ende som Le Corbusier, siger han med et smil og roser arrangementet.

- Det er dejligt at lære nye mennesker at kende og skabe noget i fællesskab. Mange tanker er kommet frem, fantasifuldt og eventyrligt, siger han, der er kommet til Aarhus fra Ringkøbing for et år siden.

Cecilie Marie Ploug er 17 år og læser HF i kunst og design på VUC.

- Det er spændende at arbejde sammen og høre, hvad de andre forestiller sig. Vi har haft gode diskussioner og tænkt over fællesskaber - dem man er påtvunget og dem, man selv vælger - som var emnet for det samlede værk, siger hun.

Thomas Brodersen præsenterer den ene gruppes forslag om fælleskab. Foto: Kim Haugaard

Husk de nye

Iris Bakker, 26 år, underviser på Skolen for Kunst og Design i Klosterport og har en bachelor i kommunikativ design fra Designskolen i Kolding.

- Som barn brugte jeg tegning til at isolere mig i min egen verden. Det er jeg for længst ovre, og nu bruger jeg kunsten til at udtrykke mig med, siger hun, der har været glad for samarbejdet med de otte.

Arrangementet var skabt af Off Track 2017, Aarhus Kulturhovedstad 2017 og Aros.

- Selv om Aros er en stor kunstinstitution, skal vi ikke glemme den kommende kreative generation. Uden ny energi på den kreative scene, er der ingenfornyelse eller forandring, siger Lisbeth Bruhn, der er programplanlægger hos Aros Public.

Det kunne være dejligt at ende som Le Corbusier, mener Thomas Brodersen. Foto: Kim Haugaard
Gruppearbejdet i gang. Hvordan illustrerer vi "fællesskab" bedst? Foto: Kim Haugaard
Ideerne vælter frem. Foto: Kim Haugaard
Hele gruppen med Iris Bakker stående til højre. Foto: Kim Haugaard
Væggen til atelieret er prydet med 170 personer. Foto: Kim Haugaard
Iris Bakker tegner Jens Andersen. Foto: Kim Haugaard
Iris Bakker i atelieret. Foto: Kim Haugaard
Hele personen skal med. Foto: Kim Haugaard
Væggen til atelieret er prydet med 170 personer. Foto: Kim Haugaard
Væggen til atelieret er prydet med 170 personer. Foto: Kim Haugaard
Væggen til atelieret er prydet med 170 personer. Foto: Kim Haugaard
Væggen til atelieret er prydet med 170 personer. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Danmark For abonnenter

Offer for mishandling i sms: 'Hey, far! Jeg har brug for din hjælp nu'

Annonce