Annonce
Debat

På den flade jord

Marianne Philipsen, historiker og arkivar, Aarhus Teater 

Man når ikke engang ind ad døren på Aarhus Teater, før man bliver konfronteret med Ludvig Holberg. En scene fra hans "Maskerade" pryder bygningens facade, lige lukt under djævlens fødder. Intet respektabelt dansk teater uden dansk komedies fader i front.

Det var også Holbergs "Erasmus Montanus", der som den første forestilling åbnede teateret i september 1900. På 117 år har Aarhus Teater spillet 23 stykker af Holberg fordelt på 57 produktioner. Næsten 1000 forestillinger er det foreløbigt blevet til.

I disse dage står Monsør Montanus igen på Aarhus Teaters Store Scene, hvor han slynger om sig med latinske gloser og forvandler folk til sten og haner. Lyslevende som sikkert ingensinde før! En utålelig opblæst akademikersnude.

Holberg var selv universitets-lærd, skrev digre historiske værker og besad flere professorater. Men i modsætning til Montanus var han pragmatiker og foragtede luftig akademisk lirum-larum.

Da jeg læste historie på universitetet lærte jeg mange ting. Men den vigtigste visdom jeg fik, var nok hvor uhyre lidt, jeg i virkeligheden ved. Og hvor meget benarbejde det kræver at tilegne sig virkelig viden.

I det første årti af det 21. århundrede, 250 år efter Holbergs død, havde Danmark en statsminister, der fortalte os, at eksperter skulle man ikke lytte til. Akademikersnuderne skulle ikke tro, at de var noget - og slet ikke, at de vidste noget. Lidt af et klask i klokkeværket til al saglighed og faglighed. Og til den danske selvforståelses til enhver tid højt besungne ambition om uddannelse.

For hvem er de egentlig, de der lumsk mistænkelige eksperter? Jeg kunne ikke drømme om at belære en snedker, en salgschef, en landmand eller en sosu-assistent på deres ekspert-områder. Til gengæld har jeg hårdt brug for deres - og tusind andre eksperters - ekspertise på alle de områder, jeg ikke forstår mig på.

Men som akademiker er jeg ofte blevet bedt om at lukke ægget i diskussioner, der vedrører mit (begrænsede) fagområde. For "selvom du har læst på universitetet, har andre lov til at ha´ deres meninger". Så er jorden ikke længere rund, og min viden preller af på andres mening. Man kan få lyst til bare at lukke ned. For man vil for alt i verden ikke sammenlignes med den fremmedordsmasturberende latinerrøv Montanus.

Fornuft baseret på oplysning og fakta! Det var idealet for Holberg, der ikke havde meget tilovers for ham Erasmus Montanus. Det er ham mod landsbyen og folket mod den såkaldte elite. Landsbyboerne gider ikke høre på ham, fordi han ikke gider høre på dem.

Montanus bryster sig af sit abstrakte ordkløveri og de andre med deres over- og mistro. Og lige i skudlinjen bliver vi ramt af alternative fakta anno 1700-hvidkål. Montanus tvinges til at holde kæft og anerkende, at jorden er flad for at overleve og få sin Lisbed og hendes gode medgift. Og en plads i fællesskabet.

I virkeligheden er det dér, man svigter fællesskabet: Når man opgiver diskussionen og bare klapper i og samtykker. Men det kan være op ad bjerget, når det er blevet god latin at lade meninger gælde for viden. På den flade postfaktuelle jord.

I virkeligheden er det dér, man svigter fællesskabet: Når man opgiver diskussionen og bare klapper i og samtykker.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Alarm 112

Ledende rockermedlem i Aarhus dømt for omfattende hashhandel

Aarhus

Dagens corona-tal: Aarhus nærmer sig nyt rundt tal

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Debat

Ergoterapeuterne opfordrer: Hold op med at tænke i sygeplejersker, tænk i patienter

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Alarm 112

Indbrud i smykkebutik i Bruuns Galleri: Truede centervagt med kniv

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Erhverv

Farvel til jobbet: Så mange århusianere har søgt Arne-pension

Annonce