Annonce
Debat

På et år blev jeg fem år ældre: Der er kommet en anden alvor med om middagsbordet

"Covid-19 har lært os, at vi ikke kan regne med, at det, vi planlægger, bliver til noget. Vi har vænnet os til at leve med skuffelser over ferier, der skulle været gået til Grækenland, men endte i Grenaa. Fester, hvor vi skulle have været 80, men endte med bare at være de nærmeste otte. Julefrokoster, teaterforestillinger og koncerter, der har lyst som små stjerner i kalenderen, men endte med at blive slukket i sidste øjeblik", skriver Hanne Jul Jakobsen. Arkivfoto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Hvert eneste år mister vi nogen og noget, der har betydning for vores liv. Mennesker, vi holder af, muligheder, drømme og evner.

Indimellem bliver det tydeligt, at der er meget, vi ikke har kontrol over. Vi skal pludselig lære at stå på ét ben eller navigere i et landskab, vi slet ikke havde forestillet os eller ønsket.

I 2021 blev jeg et år ældre. Ligesom alle de foregående år. Men da jeg var barn, blev jeg højere, stærkere og udvidede mit ordforråd hvert eneste år. Da jeg var ung, blev jeg klogere og dygtigere og fik mere og mere ansvar.

Annonce

Hvert eneste år, de første mange år af mit liv, gik det primært bare fremad med evner og kapacitet og ikke mindst med troen på, at jeg kunne alt, hvad jeg satte mig for.

De seneste år er jeg blevet opmærksom på mine begrænsninger. Nu i en alder af 46 år må jeg konstatere, at jeg har mistet en del af min spændstighed, og uanset, hvor meget jeg træner (som om…), så får jeg ikke min unge krop tilbage.

I år har jeg det, som om jeg er blevet fem år ældre. Mindst.

Men måske bliver vi bedre til at leve med, at livet ikke altid enkelt og sorgløst. Måske bliver vi mere opmærksomme på og taknemmelige for det, vi har, og det, vi kan. Vi får ikke alt det tabte tilbage, men måske giver vores tab os tilbage til livet, på en ny måde.

Folk omkring mig får stress og kræft og depressioner og hjerneblødninger. Selv bankede jeg hovedet op i en køkkenlåge og har kæmpet et år med at komme tilbage som mig selv.

Der er kommet en anden alvor med om bordet, når vi samles til middagsselskaber med venner og familie. Vi sidder med erfaringen af, at vi ikke kan alt, hvad vi vil, at der er opgaver, der er for omfattende, og karrieretog, der for længst er kørt. Vi sidder med skårene af bristede forhold, børn, der mistrives, forældre, der bliver gamle og dør.

Vi har mistet troen på, at alting kan fikses, hvis vi bare tager os sammen.

Vi får ikke ungdommens fremskridtstro og alle muligheders supermarked tilbage, og det er ok. Det er i hvert fald sådan, det er, og det må vi lære at leve med. Livet kan blive godt på en anden måde. Bedre måske. I hvert fald dybere eller rigere.

"Nåden er, når alt er tabt at få alt tilbage", sådan digter Johannes Møllehave i den fine salme "Nåden er din dagligdag" og det er smukt sagt, men måske ikke helt rigtigt, tænker jeg. I hvert fald får vi ikke alt tilbage, som vi kender det.

Der er meget af det, vi taber eller mister, som vi ikke får tilbage. Johannes Møllehave selv, for eksempel. Ham mistede vi i 2021, og ham får vi ikke tilbage, men han har ladet nogle fine ting blive tilbage: Digte, sange, fortællinger, prædikener, bøger i stakkevis har han efterladt sig.

På den måde kan vi blive ved med at hente ham frem fra reolen og glæde os over hans ord. Men selv dukker han ikke længere op i avisen eller på skærmen. Og det kommer vi til at savne.

Jeg har selv mistet min far i 2021. Ham får jeg heller ikke tilbage, og jeg savner ham helt utroligt.

Der er selvfølgelig meget, jeg ikke har mistet, selvom jeg har mistet min far. Alle minderne, alt det, han har lært mig og givet mig af kærlighed og opmærksomhed i årenes løb, alle oplevelserne, alt det, jeg kan genkende fra ham i mine søskende, mine børn og også hos mig selv.

Der er meget af ham tilbage i mit liv, som jeg kan blive ved med at hente frem og være taknemmelig for og glæde mig over, men det ændrer ikke ved, at jeg ikke får ham tilbage. Det ændrer heller ikke ved, at jeg savner ham. Det er ok. Det er i hvert fald sådan, det er, og jeg er taknemmelig for at have haft ham.

Covid-19 har lært os, at vi ikke kan regne med, at det, vi planlægger, bliver til noget. Vi har vænnet os til at leve med skuffelser over ferier, der skulle været gået til Grækenland, men endte i Grenaa. Fester, hvor vi skulle have været 80, men endte med bare at være de nærmeste otte. Julefrokoster, teaterforestillinger og koncerter, der har lyst som små stjerner i kalenderen, men endte med at blive slukket i sidste øjeblik.

Vi har mistet så mange oplevelser de sidste par år. Begravelser, konfirmationer og runde fødselsdage, der ikke blev, som vi gerne ville. Der er meget, der er gået tabt, og som vi ikke får tilbage.

Vi kan ikke gøre hverken 2020 eller 2021 om. Meget er tabt. Der er meget, vi ærgrer os over, og meget, vi savner. Det har vi nok egentlig lært at leve med. Det er i hvert fald sådan, det er. Livet kan være godt alligevel. Ikke bedre.

Men måske bliver vi bedre til at leve med, at livet ikke altid enkelt og sorgløst. Måske bliver vi mere opmærksomme på og taknemmelige for det, vi har, og det, vi kan. Vi får ikke alt det tabte tilbage, men måske giver vores tab os tilbage til livet, på en ny måde.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Hængt ud som psykopat: Rasmus følte sig forfulgt af chikane, da han forlod kendt Aarhus-café

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Læser undrer sig over træer med tøj på: - Det er grimt og garanteret ikke sundt for træerne

Erhverv For abonnenter

Julefrokost kulminerede i opsigelser på stribe: Nu rejses der grov kritik af ikonisk Aarhus-café

Debat

Jeg er ikke bange for at spå: Det nye stadion ender som et økonomisk problem

AGF For abonnenter

Transfervinduet lukker snart: Her er fem AGF-spørgsmål, vi endnu ikke har fået svar på

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Aarhus

DMI opjusterer stormvarsel: Voldsomt vejr rammer også Aarhus

AGF For abonnenter

Kom med bagom AGFs nye angriber: De spurgte, om han var den nye Kasper Dolberg, men Eskild Dall er gået helt i stå

Debat

Skal vi bruge penge på AGF's stadion eller på alt det andet: Valget burde ikke være så svært

Aarhus

Blev sat til salg for 38 millioner kroner: Nu er Aarhus-legendes pragtpalæ solgt

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Alarm 112

Efterlysning gav pote: Rema-røver fængslet efter straksdom

Byudvikling For abonnenter

Nabohuset blev bygget 40 cm for tæt på Mogens´ grund: Nu er der faldet en klar afgørelse

Aarhus

Dagens corona-tal: To rekorder og igen over 3.000 nye smittede i Aarhus

Annonce