Annonce
Aarhus

På et fabriksgulv i Hørning går de langt for at genanvende: Det giver både arbejdsglæde og bedre bundlinje

Hos virksomheden Venti gør Muhammed Ali og hans kolleger meget ud af at genbruge rester fra produktionen af især ventilationsanlæg. Foto: Flemming Krogh
Fabrikken Venti i Hørning producerer moderne ventilationsanlæg. Galvaniserede stålplader i metervis ruller dagligt gennem fabrikken, som er begyndt at sætte fokus på at genbruge resterne fra produktionen. Et samarbejde mellem fabrikken og eventmager Sofie Randel skaber nye metal-indsatser til moderne affaldsløsninger.

HØRNING: Fabrikshallen hos firmaet Venti genlyder af skæremaskiner og bankende hammere. Der er travlhed i den 45 mands store virksomhed, der producerer ventilationsanlæg i stor stil til byggebranchen.

Indimellem leverer man mindre løsninger i galvaniseret stålplade til andre brancher. Et eksempel på fleksibiliteten hos Venti er et parti med beholdere til en fitness-kæde, der skulle bruge nogle pæne beholdere i metal til sortering af brugte håndklæder.

Fabrikken tænker gerne grønt og miljøvenligt.

Annonce

- Vi har fokus på at genanvende galvaniseret stål, som er det materiale, vi bruger i stor stil. Større rester placeres i 'plakat-holdere', så man nemt kan bladre sig frem til et passende stykke, hvis man ikke har behov for en stor, ny plade til et nyt produkt, forklarer fabrikschef Anne Balleby, som har fået besøg af den århusianske eventmager Sofie Randel.

Fabrikschef Anne Balleby (tv) har eventmager Sofie Randel på besøg. Foto: Flemming Krogh

Sammen er de to parter ved at tænke nye ideer til, hvordan resterne fra fabrikkens produktion, som man ikke selv kan anvende, kan bruges til nye produkter. Uden at skulle smeltes om - hvilket i sig selv giver et stort CO2-aftryk.

Erfaring med affaldssortering fra store events

For Sofie Randel er resterne af tynde metalplader, som står rundt om i fabrikshallen, nærmest en guldgrube. Med stor erfaring indenfor håndtering af affald til danske musikfestivaler som Northside og Tinderbox, ved den århusianske eventmager, hvordan man kan håndtere affald i større mængder, når der mange mennesker samlet på ét sted. Og det kræver løsninger som gerne er miljøvenlige.

Hos virksomheden Venti gør man meget ud af bæredygtighed og genanvendelse. Grønne tanker er et vigtigt tema, og i selve produktionen har man udsmykket et arbejdsområde med billeder af skoven ved Skanderborg, som ligger i nærheden. Foto: Flemming Krogh

- Jeg har udviklet et sorteringssystem til AGF, hvor man deler sit affald op i fire 'fraktioner'. Selve affaldsbeholderen er en standard model, men 'kraven' (låget, red.) skal tilpasses til den enkelte fraktion, så plastickrus, papbakker og madrester kan sorteres. Kraverne, som skal monteres i toppen, skal bestå af restmaterialer i metal fra Ventis produktion, forklarer Sofie Randel, som har udviklet systemet sammen med renovationsselskabet Johannes Sørensen og Sønner.

Venti AS

Venti AS er østjysk ventilationsvirksomhed beliggende i Hørning. Virksomheden har desuden salgskontor og lager i Hvidovre.

Sofie Randel har flere beviser på, at hun har fat i noget rigtigt.

En bæredygtighedspris til Danish Music Award - for sit arbejde med affaldssortering til musikfestivaler - er én af de mere særprægede beviser på hendes opfindsomhed.

Annonce

Venti henter selv rester

Den færdige, detaljerede tegning har Sofie Randel folk til at lave. Hun tænker i de mere overordnede baner og nyder at arbejde på tværs med forskellige virksomheder i netværket The Upcycl, hvor hun fik kontakten til Anne Balleby hos Venti.


Indimellem belønner jeg mine ansatte med friskbagte pandekager eller andet godt, når vi kan se, at mængden af affald bliver mindre.

Anne Balleby, fabrikschef i Venti


For virksomheden i Hørning åbner samarbejdet nye muligheder.

- Vi kan se fordele ved at levere rester til Sofie Randels projekter. Men vi får også selv noget retur ved at være en del af The Upcycl. Vi har lavet en aftale med et andet firma, hvor vi aftager skumgummi-rester, som vi bruger til nogle brandskabe, der også indgår i vores produktion, siger fabrikschefen, som oplever, at hendes ansatte gerne bruger tid og energi på at udnytte rester.

Normalt ligger firmaet på at kunne udnytte omkring 80 procent af de nye materialer. Men det tal er stigende.

Anne Balleby (tv) og Sofie Randel udtænker nye idéer med udgangspunkt i restmaterialer. Foto: Flemming Krogh

- Indimellem belønner jeg mine ansatte med friskbagte pandekager eller andet godt, når vi kan se, at mængden af affald bliver mindre, siger Anne Balleby, som på den måde også sparer penge ved at skulle bortskaffe sig affald.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce