Annonce
Aarhus

På eventyr i Dronningens Have

Skulpturen Superæg af Piet Hein gav inspiration til novellen 'Tomhed eller skatkammer'.

Århusianske Patricia C. York har skrevet bogen Dronningens Have, med inspiration fra sine gåture i den smukke skulpturpark ved Marselisborg Slot

Aarhus: Åkander, piletræer med hængende grene og finurlige skulpturer.

Der dufter nærmest af eventyr i haven bag Marselisborg Slot. Selv på grå hverdag, mærker man den ganske særlige stemning her.

For Patricia C. York er stedet blevet et åndehul, som hun ofte vender tilbage til. Da hun bor i Højbjerg, kan hun nemt gå en tur i Dronningens Have.

- Jeg nyder stilheden her. Der er hyggeligt og smukt i haven. Uanset vejret. Ofte har jeg nærmest haven for mig selv, så det er et godt sted at tænke egne tanker, siger den århusianske forfatter, som er blevet inspireret til at skrive en samling historier, der hver tager udgangspunkt i en af skulpturerne her.

De syv fortællinger er letlæste og ganske underholdende. De kan læses af voksne, som bagefter kan gå en tur her, på opdagelse efter hvilken skulptur, der gav inspiration til den enkelte fortælling. Men fortællingerne, som nærmest har karakter af at være moderne eventyr, om dronninger, konger og slotte, som passer fint til i haven her, kan også læses op for børn.

Annonce
Den århusianske forfatter Patricia C. York nyder stilheden i skulpturparken ved Marselisborg Slot. Især en skulpturen Grand Passeurer af Nicolas Lavarenne tiltaler hende.

Alvorlige emner

I en af fortællingerne er hovedpersonen pigen Kira på syv år, som går tur i haven med sin mor. Imens moderen forsøger at være en nærværende mor, taler hun i mobiltelefon med sin chef. På den måde bliver fortællingen 'Findes der alfer i Dronningens Have' en kommentar til nutidens fortravlede familier.

I eventyret møder Kira en gammel kone med skinnende hvidt hår.

Den gamle kone møder Kira ved skulpturen 'Et sted mellem drøm og virkelighed' (Lavet af kunstneren Jens Flemming Sørensen i 1978 red.). Her får Kira fortalt historien om alferne i haven, som ikke klarer sig ret godt. Måske kan Kira hjælpe dem? Det skal ikke afsløres her, hvad fortællngen ender med, men kombinationen af at se skulpturen med de eventyr-agtige alfelignende ansigter, og at have bogen med fortællingerne i håden, passer fint sammen.

Går man en rundtur i haven med den århusianske forfatter får man øjene op for de fine skulpturer som står i parken.

I en lille sø midt i parken står en figur på pæle midt i vandet. Omkranset af åkander og hængende grene. 'Grand Passeurer' hedder figuren der er skabt af kunstneren Nicolas Laverenne i 1997.

- Den er en af mine favoritter her i skupturparken. Figuren er udgangspunkt for fortællingen 'Livets Nøgle', som handler om kærlighed men også om selviskhed, fortæller Patricia C. York.

Fortælligen tager sit udgangspunkt i et fyrstedømme i en eventyrverden. Her hersker lykke og idyl indtil dronningen, som længe har ønsket sig et barn, trodser en forbandelse og ikke overholder sit ord om at hendes søn skulle 'ofres' til Søkongen som 18-årig. Sønnen ændrer karakter, fra at være en glad og positiv person, til at udvikler sig til en grisk tyran, som overtager styringen i fyrstedømmet. På den måde kan sønnens nye, uheldige egenskaber tolkes som en parralel til nogle af de egenskaber, man kan se i vores moderne verden.

- Mine fortællinger ender ikke nødvendigvis godt. Tilværelsen er ikke bare lykkelig. Men jeg vil ikke afsløre for meget af indholdet fra de syv fortællinger. Det må man læse sig til i Dronningens Have, lyder det fra forfatteren.

Skulpturen 'Et sted mellem drøm og virkelighed' gav Patricia C. York inspiration til historien 'Findes der alfer i Dronningens Have'.

Ros fra dronning Margrethe

På vej tilbage gennem parken passerer vi slottet, hvor Patricia C. York for nyligt afleverede et eksemplar af bogen til dronning Margrethe.

- Jeg fik ikke lov til at overrække bogen personligt. Desværre. Det var en portvagt, som modtog bogen. Men jeg ved, at dronningen har læst min bog, og at hun syntes godt om fortællingerne, da jeg har modtaget et brev med kongekrone udenpå, som indholdt et kort brev med rosende ord om min bog, siger forfatteren, som har fået indrammet brevet og hængt det op derhjemme.

Nu er Patricia C. York spændt på, hvordan læselystne århusianere modtager bogen.

- Jeg håber, mange vil købe den og bruge den som inspiration for at komme herud i parken. Det er et af de skønneste steder jeg kender.

Prins Henriks skulptur 'De elskende' er også en af den århusianske forfatters favoritter.
Patricia C. York nyder at vandre rundt imellem skulpturerne i parken. Nu har hun skrevet en bog med noveller, der tager udgangspunkt i flere af skulpturerne. Hun håber på at publikum på et tidspunkt kan hente historier fra bogen på en app, så man kan nyde historierne imens man vandrer rundt i det grønne ved slottet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce