Annonce
Aarhus

På flugt fra en hemmelighed i Trumps land

Brian Dan Christensen er tilbage i Aarhus for at tale om sin nye roman, "Vejen til Alberta". Foto Michael Svenningsen

Brian Dan Christensen udgiver sin femte bog, sin første gennemførte litterære roman, og er hjemme fra USA for at give den gode ord med på vejen.

AARHUS: Det her er min første 100 procent litterære roman, mere helstøbt litterært end tidligere og ikke satire, siger Brian Dan Christensen.

Egentlig har den 47-årige århusianer med bopæl i USA udgivet fire bøger tidligere, to digtsamlinger og to romaner. Den seneste fra 2011, "Øen med de ni broer", var satire og med det danske kongehus i centrum for den tidligere garders skriverier.

"Vejen til Alberta" er titlen på den seneste, og Brian Dan Christensen er hjemme fra USA og i Aarhus efter at have lavet en lydudgave for forlaget Lindhardt og Ringhof i København. De århusianske rødder fornægter sig ikke, og undervejs i samtalen slår en tidligere studiekammerat vejen forbi Café Stiften på Banegårdspladsen, hvor vi sidder.

Han har ganske vist boet i USA i en del år nu og været væk i cirka ti år, heraf de første tre i San Francisco, men kontakten til familien med de seks søskende og faderen er der stadig. Lige nu har han og hustruen købt et hus - et håndværkertilbud, som han siger - et par timers togrejse fra New York med fred og ro til at skrive. Han er god til håndværk, så huset sætter han selv i stand.

Romanen

Brian Dan Christensen, "Vejen til Alberta". Forlaget Lindhardt og Ringhof. 336 sider 300 kr. Udkommer 21. februar.Brian Dan Christensen er vokset op i Aarhus, bor i New York og har skrevet fire bøger, blandt andet "Øen med de ni broer". Han spiller også musik.

Annonce

Forudså Trump

"Vejen til Alberta" handler om Vietnam-veteranen Howard Walker, der kører tværs over Amerika på flugt fra en mørk hemmelighed. Undervejs fortæller han sin livshistorie om at gå i hundene og om sit mangeårige arbejde som håndlanger og bodyguard for protestsangeren og verdensstjernen Philip Boothman i New York - det var ham, der samlede Walker op, da han lå i rendestenen.

Det er en historie om kærlighed og utroskab, venskab og loyalitet, kunst og kynisme, og den udkommer 21. februar.

Brian Dan Christensen har efter de mange år i staterne et godt kendskab til amerikanerne, og han forudså valget af Donald Trump i stedet for Hillary Clinton - hvad de færreste gjorde. Han troede så meget på det, at han sagde det offentligt i tv. Og nu undrer han sig noget over, hvad der sker i staterne, hvor det efterhånden er ved at gå op for befolkningen, at de har taget den forkerte. Han vil ikke undre sig, hvis Trump finder en lejlighed til at slippe væk fra embedet.

Annonce

Til maskebal

Brian Dan Christensen er i USA, fordi han mødte en amerikansk kvinde på visit i Aarhus. Dana, som hustruen hedder, er dokumentarfotograf og var på kursus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus. Han var på Raadhuus Kafeen med sin far og to brødre, og da de tog derfra, skulle brødrene til maskebal i Fredensgade.

- Jeg havde sminke og masker med, og der mødte jeg Dana, forklarer han om tilfældighedernes spil.

i Aarhus er han vokset op i en boligblok på Nordre Ringgade på Trøjborg, indtil familien flyttede til Lystrup, hvor han tilbragte årene i folkeskolen.

- Jeg har sådan en lyst til at vende tilbage til kvarteret på Trøjborg, men har kun én gang gået ind i den opgang, hvor vi boede. Da jeg mærkede duften, kom det hele frem. 40 år til forskel. Det var hårdt, rart og frygteligt at fornemme lyden, terrazzogulvet, teaktræsdørene og håndtaget til skakten, som vi smed affaldet i, forklarer han.

Forældrene havde mødt hinanden først i 1960erne i Sjællandsgade. Moren, der nu er død, var gift to gange og fik fire børn med den første mand og tre med den næste, som er Brian Dan Christensens far. Han arbejdede på en plasticfabrik.

Annonce

Tog til USA og skrev

Brian Dan Christensen blev matematisk-fysisk student på Risskov Gymnasium, og efter tiden i Livgarden læste han på Aarhus Universitet, først teologi et år, så blev han optaget på klassisk filologi, men endte som blev cand.phil. i litteraturhistorie.

- Jeg skrev speciale om digteren Henrik Nordbrandt, og nu er han en god bekendt, siger Brian Dan Christensen.

I Aarhus blev han venner med den amerikanske forfatter, humorist og radiostjerne Garrison Keillor, som han også mødte tilfældigt, fordi Keillor var kæreste med naboen i Trepkasgade. Han inviterede danskeren til sin bjælkehytte ved en flod i Wisconsin, hvor han sad og skrev i et år, og det var fra ham, forslaget kom om at skrive den satiriske roman om kongehuset.

- Han blev min ven og mentor, siger Brian Dan Christensen, der kan lide at optræde og deltager i radioshows i USA. Og i øvrigt kan spille på flere instrumenter: guitar, violin og klaver.

Og nu er han spændt på, hvordan danskerne tager mod "Vejen til Alberta".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lup på køkken, jordvarme og ridebane: Dan Jord involveret i stor svindelsag i boligforening

Annonce