Annonce
Mærk Aarhus

På kosmisk rejse hos Steno Museet

Foto: Mærk Aarhus
I år handler TV2’s familiejulekalender ’Kometernes jul’ om universet, og hvad giver derfor bedre mening end at besøge Steno Museet i Aarhus som optakt? Det var netop, hvad 0. klasserne på Malling Skole gjorde, da de blandt andet så på stjernebilleder i museets store planetarium

En dobbeltdækkerbus triller ind på Steno Museets parkeringsplads, og ud kommer tre 0. klasser fra Malling Skole. I dag skal de opleve museets planetarium og på rundvisning i udstillingerne, så de kan blive klogere på planeter, måner og stjerner.

- Ja, så samler vi os lige på en række to og to i hånd, guider en af lærerne. Børnene finder hurtigt sammen og bevæger sig interesserede hen til et pendul hængende ned fra loftet, som viser jordens egen rotation. Den første klasse går op ad trapperne til det store planetarium. Her følger Julie Thiim Gadeberg elever og lærere ind til de bløde sæder. Hun er uddannet astronom og formidlingsmedarbejder på Steno Museet, og i dag skal hun fortælle om planeterne i vores solsystem og de mange stjernebilleder på nattehimlen.

- Og ved I hvad denne planet hedder? spørger Julie Thiim Gadeberg, mens hun viser en planet med en stor ring på lærredet, der fylder hele loftet i rummet. Næsten inden sætningen er afsluttet, råber flere af børnene: Saturn!

På Steno Museet forsøger man at gøre naturvidenskabens store emner levende, så alle får nye perspektiver med hjem.

- Det er rigtig sjovt at være med til at formidle for børn, og for mig er der samtidig en masse læring i at lære fra mig. Når jeg formidler for børn i de mindste klasser, prøver jeg hele tiden at engagere dem ved løbende at inddrage dem, siger Julie Thiim Gadeberg, som lader børnene komme helt tæt på scenen, mens hun viser små fysiske udgaver af forskellige planeter.

- Mennesket er nysgerrigt af natur. Det er vigtigt at få en forståelse af, hvad der er omkring os, og hvordan alt hænger sammen. Det er fascinerende og spændende, siger Julie Thiim Gadeberg.

Nysgerrighed i højsædet

I ugerne op til 0. klassernes besøg hos Steno Museet har de på Malling Skole haft forløb om universet, og det mærker man tydeligt i børnenes engagement og viden, mens de overværer forestillingen i planetariet.

- Vores tanke er, at børnene har en god alder til at lære om universet, fordi de er nysgerrige på, hvad der er udover vores egen jordklode, siger Anne Charlotte Mors Jakobsen, som er børnehaveklasseleder på Malling Skole.

Det kan være en vanskelig opgave at gøre noget abstrakt simpelt for børn i seksårsalderen, men netop den udfordring er et besøg på Steno Museet med til at løse.

- Man kan vise meget på skærmen i klasselokalet, men her på museet bliver det selvfølgelig noget andet, fordi vi kan opleve det hele meget konkret, siger Anne Charlotte Mors Jakobsen.

Hun fremhæver, at det samtidig er godt for fællesskabet blandt eleverne at komme på udflugt, fordi de kommer ud fra klasselokalet og oplever hinanden i nye rammer. I dag er Anne Charlotte Mors Jakobsen ifølge hende selv også mere guide frem for underviser, mens Steno Museets udstillinger og de ansatte står for at videreformidle viden.

Vigtigt fokus på naturvidenskaben

Det er ikke kun på Steno Museet og i klasselokalerne på Malling Skole, at planeter, stjerner og måner har fået fokus. Årets familiejulekalender på TV2

’Kometernes jul’ har nemlig universet som tema, og det bliver startskuddet på det nationale videnskabsår 2022. I julekalenderen følger man fire børn, der deltager i en Astro Camp, som sender dem ud på en eventyrlig og kosmisk rejse.

At årets familiejulekalender på TV2 har universet og naturvidenskaben som omdrejningspunkt betyder naturligvis meget for Steno Museet. Museet får tilmed besøg af TV2, som sender live fra en af udstillingerne som optakt til visningen af et af afsnittene i december.

- Jeg oplever ofte, at folk slet ikke interesserer sig for videnskab. Mange lukker af med det samme, fordi de tror, at det er for svært. Så jeg synes, det er godt, at julekalenderen i år er videnskabsfokuseret. Kan man vise, at videnskaben er sjov at høre om, tror jeg, at både børn og forældre generelt bliver mere interesseret, siger Julie Thiim Gadeberg,” siger Julie Thiim Gadeberg.

Samme overbevisning har Anne Charlotte Mors Jakobsen, der ser frem til årets julekalender:

- Jeg tænker, det er godt, at årets julekalender handler om naturvidenskab, for så kan det nemmere komme ind hos børnene. Det er en god måde at fange deres interesse på.

Efter forestillingen i planetariet bevæger børnene sig ud i de forskellige udstillinger i Steno Museet, hvor de kommer tæt på teleskoper, acceleratortunneller og rumkapsler. I december kan børnenes nysgerrighed på universet få lov til at leve videre, når ’Kometernes jul’ vises i 24 afsnit frem mod juleaften.

Mød eleverne

Josefine, 6 år, 0. klasse på Malling Skole

I år skal jeg se julekalender, men jeg vidste ikke, at julekalenderen kommer til at handle om planeter. Det har været godt at være på udflugt i dag, fordi vi har været inde at se stjerner. Jeg kan godt lide stjerner og planeter, og min yndlingsplanet er Saturn. Engang var min familie og jeg på aftentur i Malling, hvor vi så en masse stjerner og et stjernebillede. Jeg syntes, det var spændende, da vi så stjernebilleder her på museet. Vi har også alle et stjernetegn. Det ved jeg, fordi min mor har tegnet det for mig.


Otto, 6 år, 0. klasse på Malling Skole

Jeg synes normalt ikke, at planeter er så spændende. Jeg kan bedre lide dyr. Men det var sjovt at opleve stjernehimlen, fordi der var et stjernebillede af en stor bjørn med et trekantet hoved. Der var også en ørn og en svane som stjernebilleder. Det var også sjovt at se det store billede af Saturn med ringen, fordi det er min yndlingsplanet. I skolen har vi lært, at man kan farve planeterne. Jeg plejer ikke rigtig at se julekalender i tv, men det kan godt være, at jeg skal se det i år, når det handler om planeter.


Esther, 6 år, 0. klasse på Malling Skole

Jeg synes, at stjerner og planeter er lidt spændende. Vi har lært lidt om det i skolen, hvor vi har set en film med et rumvæsen, som flyver i en lille tallerken op til Mars. Det var lidt mærkeligt at opleve stjernerne og månerne i den store sal. Jeg blev også lidt svimmel, fordi det hele kørte rundt. Jeg er ikke selv vant til at være udenfor om aftenen for at se stjernerne. Jeg plejer at være i seng, inden det bliver mørkt. Jeg plejer ikke rigtig at se julekalender i fjernsynet. Jeg glæder mig mest til at få min chokoladejulekalender


Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet