Annonce
Livsstil

På Lisbjerg Bakke er en lille skov af moderne træhuse vokset frem

Træhusene på Lisbjerg Bakke nord for Aarhus er hovedsageligt bygget i træ. Byggeriet blev kåret som "Årets Byggeri 2018". PR-foto: Vandkunsten / Søren Nielsen

Træhusene på Lisbjerg Bakke i Aarhus Kommune er et alment boligbyggeri, der vandt prisen som Årets byggeri 2018. Husene er inspireret af gamle trægårde i Østrig og Schweiz. For træ som byggemateriale holder også i Danmark og besidder egenskaber, der gavner både miljøet, indeklimaet og fællesskab, hvis man spørger arkitekt Søren Nielsen, der er arkitekt bag projektet.

Annonce

Træ knirker, slår små revner, er varmt, regulerer luftfugtighed og dæmper støj. Det er med andre ord levende. Det er nogle af de egenskaber, som arkitekt Søren Nielsen fremhæver ved at bruge et organisk naturmateriale som træ i et byggeri.

- Jeg vil påstå, at træ har nogle tryghedsskabende egenskaber, fordi det er et levende materiale. Det er din krop også. På den måde opstår der automatisk et fællesskab, hvorimod syntetiske materialer kan virke fremmedgørende, fortæller han.

Det er de samme tanker, der har gødet jorden til det almene boligbyggeri på Lisbjerg Bakke i Aarhus Nord, hvor der er bygget 40 boliger som moderne træhuse, der vandt prisen som Årets byggeri i 2018. Det er tegnestuen Vandkunsten, der står bag projektet. Arkitekt Søren Nielsen er partner i virksomheden, som har fokus på bæredygtigt byggeri og mange års erfaring med at bygge af træ.

Træhusene på Lisbjerg Bakke

Træhusene på Lisbjerg Bakke i Aarhus Kommune stod færdig i sommeren 2018.

Byggeriet består af fire boligtyper, der fordeler sig over seks blokke på tre og fire etager og er det første af sin slags i Danmark. Det er bygget ud fra et system, hvor det er muligt at demontere materialerne til genanvendelse.

Boligerne har 35 lejligheder og fem ungdomsboliger.

Det er et alment byggeri på 4100 kvadratmeter bygget i fire etager af massivtræ og med ubehandlede træfacader.

Beton og stål er anvendt, hvor det giver mening. For eksempel er beton brugt for at opfylde høje lydkrav.

Det er arkitektvirksomheden Vandkunsten, der har tegnet projektet, og boligorganisationen AL2bolig, der står bag byggeriet.

Byggeriet er et DGNB-certificerede projekt på guld-niveau. DGNB er en certificering af bæredygtigt byggeri.

Vandkunsten vandt prisen Årets byggeri 2018 sammen med Campus Bornholm af Cubo Arkitekter. Det er Magasinet Byggeri er vært for kåringen. De nominerede byggerier bedømmes af en dommerkomité af branchedirektører.

Byggearbejdets omkostninger er på 11.000 kroner pr. kvadratmeter eksklusiv moms.

Pris for leje pr. måned for en to-værelses lejlighed på 73 kvadratmeter er 6.340 kroner.

Læs mere på vandkunsten.dk og al2bolig.dk.

Fra træhusene er der udsigt til Aarhus Bugt. PR-foto: Vandkunsten / Helene Høyer Mikkelsen
Annonce

Blakket af patina

Inspirationen til træhusene har Vandkunsten hentet fra gamle trægårde i Østrig og Schweiz, hvor det er helt normalt, at husene har patina. Altså at spor af ælde betragtes som charmerende.

- I Danmark er der en tendens til, at folk synes, at udvendigt træværk skal ligne en karamelstang for altid og derfor males med gift. Dernede (i Østrig og Schweiz) har man en trækultur med gamle huse på landet. De er fuldstændig blakket af patina: helt mørke under tagudhæng, hvidgrå forneden og med skjolder, fortæller han.

Træhusene på Lisbjerg Bakke stod færdige i sommeren 2018, hvor beboerne flyttede ind i det spritnye fire etagers høje træbyggeri. Husene forventes at kunne holde i hundredvis af år, og Søren Nielsen ser frem til, at tidens tand vil ændre deres udseende

- På den måde fremhæver vi tiden, der i virkeligheden er en dimension i byggeriet, som giver ekstra historisk dybde, når man kan se, hvor gammelt det er. Husene behøver ikke se ud som om de er nye. Den kultur vil vi gerne rykke ved i Danmark. Når den historiske dimension mangler, gør den os i virkeligheden fattigere. Det svarer til at fylde kroppen med silikone, fordi vi er blevet 40 år. Det er utåleligt i længden. Det er bedre at have en kultur, hvor man værdsætter tidens tand som en dimension i hverdagen, fortæller Søren Nielsen og understreger, at patinering ikke er et tegn på at træet er ved at rådne.

Lisbjerg - en ny bydel

Træhusene på Lisbjerg Bakker er en del af udviklingsprojektet Den nye by i Lisbjerg, som blev sat i værk af Aarhus Kommune i starten af nullerne og rækker 60 år ud i fremtiden.

Planen skal sikre fremtidig udvikling og kapacitet for boliger og erhverv nord for Aarhus.

Visionen for Lisbjerg er at bygge en tæt og urban by med en levende bymidte, intime byrum, tætte boligbebyggelser og detailhandel. Derudover også attraktive områder for erhverv, kultur- og fritidsaktiviteter.

Lisbjerg bliver en bydel med plads til 8000 indbyggere i 2026 og over 25.000 over de kommende årtier.

Det samlede areal for boligområdet er cirka en million kvadratmeter.

Læs mere på nylisbjerg.dk.

Husene er bygget ud fra søjlebjælkesystemet, Wood Stock, der betyder, at det i fremtiden er muligt at demontere byggematerialer til genbrug. PR-foto: Vandkunsten / Helene Høyer Mikkelsen
Annonce

En mytedræber

Det er boligorganisationen AL2Bolig, der har været bygherre, Hustømrerne A/S har stået for byggeriet, mens Vandkunsten har stået for arkitekttegningerne. Husene er opført i et system, der kaldes Wood Stock, som er et søjlebjælkesystem i limtræ. Det er udviklet af ingeniørvirksomheden Moe i samarbejde med Vandkunsten. I Danmark er der ikke tradition for at bygge huse af træ blandt andet på grund af frygten for, at det fugtige klima gør det umuligt at holde træværket tørt.

- Det er en myte, men det er rigtigt, at der har været en masse problemer med træ i byggeri. Det har været fordi, det er blevet brugt forkert, fortæller Søren Nielsen og tilføjer:

- Der har i øvrigt også været masser af problemer med beton, hvilket ikke afholder os fra at anvende det rutinemæssigt.

Han nævner energisparertiderne i 70'erne som et eksempel på, at man havde store problemer med skimmelsvamp og fugt i indvendigt træ. Det var særligt efter, man indførte dampspærren (bruges som membran, der skal forhindre fugtig luft i at trænge gennem tage og vægge, red.). På Lisbjerg Bakke er der ingen dampspærrer i byggeriet, og husene er sat op på en måde, så det endda kan holde uden overfladebehandling. Den udvendige del er af rødgran, som er beskyttet af tavleudhæng og gesimser som sikrer, at træfacaden ikke bliver udsat for vedvarende fugt, men kan tørre ud.

Træhusene på Lisbjerg Bakke var klar til indflytning i sommeren 2018. Husene er et resultat af den åbne konkurrence "Fremtidens bæredygtige almene bolig", som tegnestuen Vandkunsten vandt. PR-foto: Vandkunsten / Helene Høyer Mikkelsen
Annonce

Et CO2-depot

Selv om materialet hovedsageligt er træ, består en del af byggeriet også af beton, som er støbt på oversiden af trædækket for blandt andet at sikre stabilisering af bygningen og på grund af brandsikring. Træhusene på Lisbjerg Bakke er et resultat af en åben konkurrence med titlen "Fremtidens bæredygtige almene bolig", der blev udskrevet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter i 2014. Den vandt Vandkunsten blandt andet på grund af materialevalg. Træ er ikke ligeså belastende for klimaet, som produktionen af for eksempel beton.

- Den mest fremhævede fordel ved at bygge i træ er, at det er et CO2-depot, så længe man ikke brænder det eller komposterer det, men man skal som sådan ikke hype træ som et bæredygtigt materiale. For det er på betingelse af, at man for eksempel genplanter skoven, fortæller Søren Nielsen.

Træet, som er brugt til træhusene i Lisbjerg Bakke, er FCS-certificeret (FSC er en international non-profit ordning til træ og papir, red.)

- Træ har i modsætning til beton også den egenskab, at det kan samles med mekaniske samlinger, pointerer Søren Nielsen.

I Lisbjerg er der brugt boltsamlinger. På den måde er træbyggeri altid sikret til genbrug i fremtiden.

- Det betyder, du vil kunne skille huset ad og bygge det baglæns.

Derudover har træ også den indlysende fordel, at det er den eneste ressource, der altid vil eksistere.

- Der er allerede snak om, at jorden er ved at løbe tør for sand og metaller, men vi kommer aldrig til at løbe tør for træer. Det er dejligt at tænke på, mener Søren Nielsen.

Søren Nielsen, arkitekt og partner i tegnestuen Vandkunsten. PR-foto: Vandkunsten
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Positiv eller negativ: Alt for mange borgere forstår ikke forskellen

Annonce