Annonce
Aarhus

På Mols vælger borgmesteren selv de indhegnede områder i Mols Bjerge fra

Lågen er åben, og man må godt gå ind, hvis man tør. På Mols "passes" flere og flere arealer af løsgående heste og kvæg. Foto: Jens Thaysen
I Aarhus inddrages borgerne i beslutningsprocessen omkring, hvordan vi bruger naturen. På Mols mener Syddjurs-borgmester Ole Bollesen, at den grundlæggende snak mangler.

MOLS BJERGE: Den såkaldte "rewilding", hvor store græssende dyr passer sig selv og naturen, medfører øget biodiversitet, men der er en pris at betale. På Mols bliver der nemlig færre og færre arealer, hvor man kan færdes uden at støde på heste eller kvæg.

Det er store arealer, der er hegnet ind, hvad nu, hvis man er bange for heste?

- Det er ikke uproblematisk at gå ind til vilde køer. Jeg kan sagtens forstå, hvis folk ikke tør gå gennem de områder. Jeg skrev et læserbrev for en del år siden, hvor jeg gjorde opmærksom på problemet. De lokale landmænd svarede dengang, at man skal tænke sig grundigt om, når man går ind til kvæg, siger Ole Bollesen (S), borgmester i Syddjurs Kommune.

Han bor selv lige midt i Nationalparken.

- Jeg er nødt til at sige, at jeg selv går uden om indhegningerne, siger han.

Annonce
Jeg er nødt til at sige, at jeg selv går uden om indhegningerne

Ole Bollesen (S), borgmester Syddjurs Kommune

Hvordan bruger vi området?

I Aarhus har byrådet i forbindelse med en mulig omlægning af Marselisborgskovene til urørt skov, haft en omfattende borgerindragelse. Der har været afholdt workshop med forskellige interessenter, og møder i skoven for også at indrage almindelige skovgæster. Undersøgelsen viser, at mange ser indhegninger med store dyr som en udfordring med negative konsekvenser for friluftslivet.

- Det (borgerindragelse, red) er en god idé. Her i Syddjurs mangler vi måske at have en grundlæggende snak mellem brugerne, borgerne og dem, der står bag udsættelsen af kvæg og heste, siger Ole Bollesen.

Naturbørnehaven Mols Bjerge føler sig fortrængt fra de områder, de plejer at færdes på i foråret. Hvad siger du til det?

- Man må lære at tage hensyn til hinanden. Min bøn er, at der bliver en større dialog omkring, hvordan vi bruger området, det må være løsningen for børnehaven, siger borgmesteren.

Er det noget, du vil tage initiativ til?

- Jeg mener allerede, der er plads til begge dele (kvæg og mennesker, red), men det kræver noget koordination. Det kan godt være udvalget for Natur, Teknik og Miljø skal tage initiativ til det. Jeg vil også tale med Nationalparken om, at vi sammen skal opfordre til øget dialog, siger han.

Der går kvæg på store dele (de mørkegrønne områder) af de offentlige arealer i Mols Bjerge. De skraverede områder er uden kvæg, de hvide områder er privatejede. Illustration: Tilgængelig Natur
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Jada giver ekstrakoncert på Train

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce