Annonce
Aarhus

På Mols vælger borgmesteren selv de indhegnede områder i Mols Bjerge fra

Lågen er åben, og man må godt gå ind, hvis man tør. På Mols "passes" flere og flere arealer af løsgående heste og kvæg. Foto: Jens Thaysen
I Aarhus inddrages borgerne i beslutningsprocessen omkring, hvordan vi bruger naturen. På Mols mener Syddjurs-borgmester Ole Bollesen, at den grundlæggende snak mangler.

MOLS BJERGE: Den såkaldte "rewilding", hvor store græssende dyr passer sig selv og naturen, medfører øget biodiversitet, men der er en pris at betale. På Mols bliver der nemlig færre og færre arealer, hvor man kan færdes uden at støde på heste eller kvæg.

Det er store arealer, der er hegnet ind, hvad nu, hvis man er bange for heste?

- Det er ikke uproblematisk at gå ind til vilde køer. Jeg kan sagtens forstå, hvis folk ikke tør gå gennem de områder. Jeg skrev et læserbrev for en del år siden, hvor jeg gjorde opmærksom på problemet. De lokale landmænd svarede dengang, at man skal tænke sig grundigt om, når man går ind til kvæg, siger Ole Bollesen (S), borgmester i Syddjurs Kommune.

Han bor selv lige midt i Nationalparken.

- Jeg er nødt til at sige, at jeg selv går uden om indhegningerne, siger han.

Jeg er nødt til at sige, at jeg selv går uden om indhegningerne

Ole Bollesen (S), borgmester Syddjurs Kommune

Annonce

Hvordan bruger vi området?

I Aarhus har byrådet i forbindelse med en mulig omlægning af Marselisborgskovene til urørt skov, haft en omfattende borgerindragelse. Der har været afholdt workshop med forskellige interessenter, og møder i skoven for også at indrage almindelige skovgæster. Undersøgelsen viser, at mange ser indhegninger med store dyr som en udfordring med negative konsekvenser for friluftslivet.

- Det (borgerindragelse, red) er en god idé. Her i Syddjurs mangler vi måske at have en grundlæggende snak mellem brugerne, borgerne og dem, der står bag udsættelsen af kvæg og heste, siger Ole Bollesen.

Naturbørnehaven Mols Bjerge føler sig fortrængt fra de områder, de plejer at færdes på i foråret. Hvad siger du til det?

- Man må lære at tage hensyn til hinanden. Min bøn er, at der bliver en større dialog omkring, hvordan vi bruger området, det må være løsningen for børnehaven, siger borgmesteren.

Er det noget, du vil tage initiativ til?

- Jeg mener allerede, der er plads til begge dele (kvæg og mennesker, red), men det kræver noget koordination. Det kan godt være udvalget for Natur, Teknik og Miljø skal tage initiativ til det. Jeg vil også tale med Nationalparken om, at vi sammen skal opfordre til øget dialog, siger han.

Der går kvæg på store dele (de mørkegrønne områder) af de offentlige arealer i Mols Bjerge. De skraverede områder er uden kvæg, de hvide områder er privatejede. Illustration: Tilgængelig Natur
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Udeservering eller ej? Blandede holdninger hos århusianske restauratører

AGF For abonnenter

Er Stig Inge Bjørnebye den rigtige for AGF? Det vigtigste lige nu er, at klubben igen har fået en sportschef

Annonce