Annonce
Danmark

På opfordring: Minister vil tage en snak med Sundhedsstyrelsen om afsløringer i børnekræft-sag

Hele forløbet omkring Sundhedsstyrelsens håndtering af fremtidens behandling af kræftramte børn går ud over tilliden til myndighederne. Det mener sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Efter Avisen Danmarks historier om et kritisabelt forløb i sagen om fremtidens behandling af kræftramte børn vil sundhedsminister Magnus Heunicke nu tage en diskussion med Sundhedsstyrelsen. Det sker på opfordring fra Radikale Venstre.

Centralisering: Han har indtil nu ikke villet stille op til interview om historien. Men onsdag eftermiddag blev sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), nødt til at forholde sig til Avisen Danmarks og DR’s afsløringer af, at en overlæge fra Rigshospitalet længe før den officielle henvendelse havde både møder, sms- og mailkorrespondance med Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, omhandlende en centralisering af behandlingen af kræftramte børn.

De radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, havde taget historien med til Folketingets spørgetime, og selvom ministeren ikke just brugte store dele af sin svartid på at forholde sig til artiklen, så stod det dog klart, at sundhedsministeren havde fået læst Avisen Danmark.

- Lad mig starte med at sige ligeud: Jeg forstår godt, at den artikel giver indtryk af, at der er tale om aftalt spil eller en stor centraliseringsplan. Ingen af delene kan vi acceptere, indledte Magnus Heunicke.

Annonce

Derefter vendte Sundhedsministeren tilbage til de samme svar, som han gav på et samråd i januar måned: Nemlig at det ene og alene er Sundhedsstyrelsen, der har ansvaret for, hvor danskerne kan få de forskellige former for behandling. Det kan og må han ikke blande sig i, lød det fra ministeren.

”Ikke alt kan skrives i en mail”

Den 14. januar kunne Avisen Danmark og DR fortælle, hvordan en overlæge på Rigshospitalet og Søren Brostrøm i løbet af 2018 havde holdt møder og sendt mails og sms’er omkring en centralisering af området. En dialog som overlægen helst ikke så, at de andre sygehuse i Odense, Aarhus og Aalborg fik kendskab til.


- Det er med til at skabe et billede, som ikke er godt, og som ikke giver den tillid, som er så afgørende at hele vores samfund har til vores myndigheder.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)


”Vi arbejder meget for at fastholde et godt samarbejde mellem de fire afdelinger. Derfor er det heller ikke alt, der skrives i en mail. Måske skulle vi tage en snak en dag - telefon eller fysisk møde. Jeg kommer gerne ind”, skrev overlægen.

Sagen kort

  1. I november kom det frem, at Sundhedsstyrelsen har planer om en vidtgående samling af al børnekræft-behandling.
  2. Det ville i realiteten betyde, at langt størstedelen af de kræftramte børn skal til Rigshospitalet i København - selv om der ikke er noget fagligt at udsætte på behandlingen i Odense, Aarhus og Aalborg.
  3. Det officielle arbejde, der ledte op til Sundhedsstyrelsens anbefaling, begyndte i 2019.
  4. Men aktindsigter, at Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet allerede et år tidligere indledte en ”uformel dialog” om Rigshospitalets ønske om at samle behandlingen i hovedstaden.
  5. Arbejdet med en ny organisering af behandlingen af kræftramte børn er udsat indtil efter påske.

Herefter mødtes de to, men møderne er ikke ført til referat.

Først i 2019 år sendte overlægen en officiel henvendelse til Sundhedsstyrelsen om at tage børnekræftområdet op til genovervejelse. Og selv om både Region Syddanmark, Region Midtjylland, Region Nordjylland og foreningen for danske børnelæger, Dansk Pædiatrisk Selskab, var tilfredse med den nuværende organisering af området, blev arbejdet sat i gang.

Sundhedsstyrelsen forklarede, at det var helt normalt med uformelle samtaler med overlæger, men politikere fra både kommuner, regioner og Christiansborg rasede over forløbet og krævede hele arbejdet droppet.


Det ser ikke godt ud, at det her er sat i gang på nogle møder ude i byen, hvor der ikke er referat og hvor det ser ud til, at det ikke foregår på den saglige og nøgterne måde, som det skal.

Andreas Steenberg, politisk ordfører, Radikale Venstre


Annonce

Går ud over tilliden

Historien har også vakt vrede hos de radikales Andreas Steenberg, som selv har en fortid som politiker i Region Midtjylland. I folketingssalen kom han derfor slutteligt med en opfordring til sundhedsministeren om tage en snak med Sundhedsstyrelsen om dét forløb, som Avisen Danmark og DR afdækkede.

- For det ser ikke godt ud, at det her er sat i gang på nogle møder ude i byen, hvor der ikke er referat og hvor det ser ud til, at det ikke foregår på den saglige og nøgterne måde, som det skal, lød det fra Steenberg.

Og den opfordring greb Magnus Heunicke.

- Det er med til at skabe et billede, som ikke er godt, og som ikke giver den tillid, som er så afgørende at hele vores samfund har til vores myndigheder. Så den opfordring har jeg taget til mig, sluttede Heunicke.

Avisen Danmark forsøger torsdag at få et interview med Sundhedsministeren for at få uddybet, hvad han helt konkret vil foretage sig i sagen.

Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Danmark

Se Danmark: Livredderne holder stranden sikker

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Annonce