Annonce
Rejser

På SUP i sundet

Stand up paddling i Svendborg Sund med instruktør Nina Brandt Jacobsen fra Nicus Nature. Indehaverens hund er også glad for vandsporten. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Stand up paddling er balancegangens kunst, men når først man har fundet den, er det også udsigtens velsignelse - i Svendborg Sund til Christiansminde, Vindebyøre og Svendborg Havn med frit udsyn til fisk og krabber under boardet. Nicus Natures SUP-instruktør Nina Brandt Jacobsen tog os med på vandet. Hunden Kato hoppede med.
Annonce

Under neopren-skoene, der sørger for at holde ens fødder varme, vipper et stort, blåt SUP-board i takt med Svendborg Sunds bølgeskvulp. Dem er der heldigvis ikke så mange af denne formiddag i maj, hvor SUP-instruktør Nina Brandt Jacobsen fra Nicus Nature har sagt ja til at vise os Svendborg Sund fra vandsiden.

Et løfte, hun til fulde indfrier, men først efter at balancen er på plads, og ens øjne kan tillade sig at løsrive sig fra boardet for at blive oversvømmet af badestrande, havn, grønne trækroner og skibe fra alle sider. Sådan føles det i hvert fald.

Svendborg Sund adskiller øen Tåsinge fra Fyn. At det ikke er et åbent hav, er med til at gøre stedet ideelt til stand up paddling langs med kysten. Det er ikke ensbetydende med, at man ikke skal være opmærksom på vind og vejr, for strømmen kan være stærk, og sejlrenden er inden for kort rækkevidde.

- Kun en tåbe frygter ikke havet, pointerer Nina.

Det er vindretningen, der afgør, hvilken tur hun tager sine kursister med på. I dag blæser der en vind fra nord. Ikke det mest optimale, men det går an.

Nicus Nature

Nicus Nature tilbyder udlejning og kurser i havkajak, stand up paddling (SUP) og undervandsjagt med snorkel og harpun.

Pris for et introkursus i SUP er 375 kroner og er inklusive leje af board, paddel og vest. Det varer to timer. Kurset kræver ingen forkundskaber.

Lær & Lej er navnet på en times introduktion og en times leje af SUP. Prisen er 525 kroner.

Det er også muligt at leje udstyr. En time for 150 kroner og en dag for 250 kroner.

Nicus Nature ligger i Vindebyøre på Tåsinge ud til Svendborg Sund.

Indehaver er Nicolai Ilcus.

Adressen er Vindebyørevej 31B, Tåsinge, 5700 Svendborg, hvor man også finder en butik med vandsportsudstyr.

Læs mere og find kursusdatoer på www.nicusnature.com.

Annonce

Mod Troense eller Vindeby

Nicus Nature har base ved Vindebyøre, som meget belejligt ligger i midten af sundet. Nina overvejer at tage os mod Troense Havn og et smut ind i hejrebugten, hvor der er læ og en lille å mellem et sivområde, som de lokaler kalder Mississippi, men i stedet padler vi med vinden i ryggen langs med Skansen, som er en græsklædt odde, der strækker sig mod Svendborg Havn.

- Så kan Kato også følge med os inde på stranden, siger hun - mest henvendt til Kato, som er indehaveren af Nicus Natures hund.

Den nikker ikke, men må have forstået hende, for med logrende hale sætter den i selskab med avisens fotograf efter os til lands, mens vi padler af sted til vands.

Der har været nattefrost, så vinden bider lidt i kinderne, og vandet er endnu ikke varmet op af solen, men Nina har sørget for, at vores krop er pakket forsvarligt ind i en tætsiddende våddragt, vindjakke og redningsvest. Og ved at padle sig fremad holder man varmen i kroppen i cirkulation.

En praktisk medvind gør dog mere eller mindre arbejdet for os og giver os overskud til at småsludre. Det er bare en af fordelene ved den efterhånden populære vandsport, hvis man spørger Nina. Hun har windsurfet, siden hun var teenager og har set folk på SUP-board rundtomkring i verden - på tyske floder og søer i Sverige. Det inspirerede hende til selv at lære det, og nu har hun stået på SUP i omkring tre år.

For et års tid siden blev hun uddannet SUP-instruktør ved Dansk Surf & Rafting Forbund. Hun har mange gode ting at sige om vandsporten.

- SUP er lettilgængeligt, alle kan være med, du bruger hele kroppen og oplever naturen. Det er mentalt afstressende, fortæller Nina, som sidste sommer stod for de fleste SUP-kurser ved Nicus Nature.

Annonce

For alle og enhver

Derfor er hun heller ikke i tvivl, når hun siger, at vandsporten er for alle og enhver. Således har hun haft en mormor med sit barnebarn med på tur, familiefødselsdage og venindegrupper.

Der er selvfølgelig forskel på folks niveau, og særligt spørgsmålet om balance kan drille. Der har også været kursister, som har været vandskræk, men er endt med at få en god oplevelse, for man padler for det meste på lavt vand, og det er ikke så slemt at falde i vandet, som nogle tror.

Faktisk plejer Nina, sammen med kursisterne, gerne at hoppe i undervejs. I koldt vejr må det gerne ske på slutningen af turen. Men det med at falde i står ikke altid i ens egen magt. Det kan denne kursist godt mærke, da bølgerne tager til. Som en anden nikkedukke vipper overkroppen først frem og så tilbage, for til sidst - heldigvis - at stabilisere sig nogenlunde lodret igen. Pyha. Jeg griner, og Nina griner også lidt - på en flink og tålmodig instruktørfacon.

Ud over SUP-instruktør er hun vandreguide og arbejder som konsulent inden for turisme, men en hjernerystelse fra et fald fra en hest resulterede i, at arbejde foran computerskærmen på fuld tid blev for meget. Sådan kom SUP ind i hendes liv, og arbejdet som SUP-instruktør er nu en sidebeskæftigelse for Nina.

Til sommer er det hendes plan at tage et kursus i yoga på SUP, så det bliver en mulighed at prøve ved Nicus Nature. Hun er desuden i gang med at stifte en SUP-forening i Svendborg her til sommer.

Instruktør Nina Brandt Jacobsen fører an på et SUP-board for øvede, men avisens reporter følger efter på et begynderboard. Sådan et koster omkring 7000 kroner. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce

En vandhund

Ved vandkanten står hunden Kato og tripper. Det ser ud til, at Nina tolker hans hundesprog rigtigt. For da hun padler tippen af sit board ind på sandet, hopper Kato med på hendes SUP-board.

Det har han prøvet før. Han står helt stille, mens vi begiver os rundt om Skansen og får udsigt til Vindeby.

Inden for de seneste par år har Svendborg Sund fået en ny og efterhånden kendt beboer: Et øresvin, der har fået det flatterende navn Delle. Vi bliver hængende et stykke tid, for Nina har før spottet det ved sejlrendens bøjer. Men det ser ud til, at Delle har andre planer denne formiddag end at vise sig for os. Så vi vender om og padler retur til Vindebyøre.

Den vind, der før skubbede os af sted, holder os nu tilbage. Nu skal der lægges kræfter i at padle sig fremad. Da vi atter er på land, kan man godt mærke, at hele kroppen har været i gang. Det er god motion, bekræfter Nina. Selv tager hun ofte på SUP-tur med sine børn i Svendborg Sund. Det kan sagtens være en lille tur. Længden er ikke altid det vigtigste. Hyggen har også høj prioritet.

- Pak en god madpakke, hold ind og spis en ispind ved Troense Havn, og så har man bare de bedste minder fra Danmark, anbefaler hun.

Iført våddragt og redningsvest er vi klar til vandet. Foto: Frederik Steen Nordhagen
SUP-instruktør Nina Brandt Jacobsen med Svendborg Havn i baggrunden. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Våddragt, vindjakke og redningsvest er nødvendigt udstyr, da vi padler ud på Svendborg Sund i midten af maj. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Nicus Nature ligger i Vindebyøre med kort afstand til vandet og udsigt til Christiansminde. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Med udsigt til Svendborgsundbroen. SUP-instruktør Nina Brandt Jacobsen (t.v.) med hunden Kato og journalisten (t.h.). Foto: Frederik Steen Nordhagen
SUP i Svendborg Sund. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Stand Up Paddle med instruktør Nina Brandt Jacobsen hos Nicus Nature. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Efter endt tur skyller vi board og våddragter for saltvand. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Nina Brandt Jacobsen er SUP-instruktør ved Nicus Nature. Foto: Frederik Steen Nordhagen
SUP-instruktør Nina Brandt Jacobsen (t.h.) med hunden Kato og journalisten (t.v.) med Svendborgsundbroen i baggrunden. Foto: Frederik Steen Nordhagen
SUP med instruktør Nina Brandt Jacobsen hos Nicus Nature. Foto: Frederik Steen Nordhagen
SUP-instruktør Nina Brandt Jacobsen (t.v.) med hunden Kato og journalisten (t.h.) med Svendborgsundbroen i baggrunden. Foto: Frederik Steen Nordhagen
SUP-begynderboard. Foto: Frederik Steen Nordhagen
SUP med instruktør Nina Brandt Jacobsen ved Nicus Nature. I baggrunden ses stien til Christiansminde. Foto: Frederik Steen Nordhagen
SUP med instruktør Nina Brandt Jacobsen hos Nicus Nature. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Ceres Park godkendt til tilskuere efter nye corona-regler: Billetsalget til FCK-kampen er i gang

Aarhus For abonnenter

Havneforening med nødråb: Spær p-pladser af for gæster på Aarhus Ø:

Aarhus

Har du oplevet ballade, hærværk eller bilræs?: Borgermøde om problemerne på Aarhus Ø

Annonce