Annonce
Aarhus

»På tide med fuldtidspolitikere«

Eks-POLITIKER. For Bjørn Kristensen viste byrådsarbejdet sig at sluge så meget tid, at han ikke kunne kombinere det med en karriere i erhvervslivet. Så efter halvandet år i politik sagde den tidligere professionelle fodboldspiller farvel til byrådet. Foto: Helene Bagger

århus: Med frisk mod gik den tidligere professionelle fodboldspiller Bjørn Kristensen i 2005 ind i arbejdet i Århus Byråd.

Halvandet år senere sagde han farvel. Frustreret, fordi han ikke var i stand til at kombinere det politiske arbejde med erhvervskarrieren.

»Jeg arbejdede 55-60 timer om ugen. Det er fint nok at gøre det, men derudover skulle jeg stadig bruge tid på at læse dagsordener, skrive taler og den slags. Med tiden følte jeg, at jeg blev nødt til at sortere noget fra. Det blev mere og mere politikken, jeg valgte fra. Jeg følte ikke, at det var godt nok, og så stoppede jeg,« siger Bjørn Kristensen.

Han mener, at der kun er én vej for en kommune så stor som Århus:

»Man er nødt til at indføre fuldtidspolitikere. Ellers er det kun dem i offentlige stillinger og de studerende, der kan få tid til at være politikere. Jeg kan i hvert fald godt se, hvorfor folk fra det private erhvervsliv ikke vil,« siger Bjørn Kristensen, der til gengæld ikke kan se, hvorfor der lige skal være 31 politikere i Århus Byråd.

Fingeren på pulsen
»Måske skal der kun være 17 politikere. Måske skulle man gentænke hele styre­formen,« siger Bjørn Kristensen.

Men fuldtidspolitikere har vel ikke fingeren på pulsen i samme grad som folk fra det private erhvervsliv?

»Det er rigtigt nok, men de har i det mindste mulighed for at sætte sig ind i sagerne. Det havde jeg svært ved i min sidste tid som byrådsmedlem,« siger Bjørn Kristensen.

Han husker tydeligt, hvordan politikken og arbejdet i headhunterfirmaet, SAM Headhunting, havde det med at gribe forstyrrende ind i hinanden.

»Politik sker hele tiden. Du bliver ringet op, du får en mail. Du skal koordinere møder. Det er forstyrrende, når man sidder på sin arbejdsplads, og tankerne pludselig flyder hen på politiske spørgsmål,« siger Bjørn Kristensen, der også husker, hvordan han kun kunne ringe til embedsmænd på rådhuset i sin egen arbejdstid.

»De arbejder jo fra 08.00 til 16.00, så dem kan man kun træffe, mens man selv er på arbejde,« siger Bjørn Kristensen.

Dråben, der fik det politiske bæger til at flyde over, kom, da Bjørn Kristensen blev partner i SAM Headhunting og indså, at han ikke længere kunne kombinere politik og karriere og samtidig have tid til sine børn.

plads til forbedring

Et udvalg med Jacob Bundsgaard Johansen (S) og Bünyamin Simsek (V) i spidsen anbefaler byrådet at sige ja til fem forslag, der kan forbedre byrådsmedlemmernes arbejdsvilkår:

Båndafskrift fra byrådsmøder af sager, henvist fra udvalg: 60.000 kr.

Forbedrede kontor- og mødefaciliteter: 100.000 kr.

Ansættelse af kommunikationsmedarbejder, der blandt andet skal holde byrådsmedlemmer ajour med nyheder fra lokale og landsdækkende medier: 600.000 kr.

Kurser i medietræning, der forbereder politikerne på »den stressende situation, det ofte er at stå foran et tv-kamera og i øvrigt agere i forhold til pressen«: 100.000 kr.

Personlig sekretær til hvert byrådsmedlem i 1/3 stilling: 4,9 millioner kr.

Udgifter i alt: 5,7 millioner kr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce