Annonce
Aarhus

På toppen af AARhus: 9 ud af 10 lejligheder er allerede solgt

Den lille mand og det store hus. Byudvikler Rune Kilden næsten på toppen af sit AARhus-byggeri ved Bassin 7 på Aarhus Ø.Foto: Axel Schütt

Markant byggeri tegnet af Bjarke Ingels er nået helt til tops på Aarhus Ø. Snart er der rejsegilde og mulighed for en tur til toppen af bygningen, der rummer flere end 250 boliger. Selv om der er et års tid til indflytning, er ni ud af 10 lejligheder allerede solgt. Den dyreste med en prislap på 25 mio. kr. er stadig tilbage.

Annonce

AARHUS: Byggekranerne er nået 70 meter op og helt til tops på det store boligprojekt, AARhus, på Aarhus Ø, der er tegnet af stjernearkitekten Bjarke Ingels.

Byggeriet af den usædvanlige boligkarré, der trapper helt ned på midten, er nu så langt, at det er tid til rejsegilde. Og der bliver der mulighed for en tur med elevatoren helt til tops for at nyde udsigten i alle retninger.

12. april kl. 15 er der rejsegilde på byggepladsen på Irma Pedersens Gade, og efter talerne kører elevatoren i pendulfart med interesserede.

Avisen tog turen forleden. Nær toppen af den høje spids kiggede vi fra terrassen ned på resten af Aarhus Ø, ind over byen, ud over vandet og ud mod havnen.

Det er imponerende at se det hele heroppefra, hvor Bestseller ved Nørreport næsten syner så lille, som var den bygget i Lego.

Den specielle karrés facon tegner sig nu tydeligt. Fra begge sider trapper den helt ned på midten. Det giver mulighed for masser af terrasser, lys i gården og sol gennem de sydvendte vinduer i bygningens nordside.Foto: Axel Schütt

AARhus


  • Boligprojektet AARhus på Aarhus Ø rummer 255 boliger i meget varierende størrelser - fra 2-værelses til 2,5 mio. kr. til en kæmpe lejlighed i flere plan og med en mega terrasse til 25 mio. kr.
  • AARhus er tegnet af Bjarke Ingels og hans firma, BIG. Bag projektet står Kilden & Hindby sammen med Michael Mortensen fra Casa i Horsens. Entreprenør er M.T. Højgaard.
  • Efter planen skulle byggeriet have været færdigt til jul, men det er blevet forsinket og ventes nu klar til indflytning i første halvår af 2019.
  • Der er rejsegilde på byggeriet 12. april kl. 15, hvor interesserede også får mulighed for at komme op på toppen og nyde udsigten.
Annonce

Forsinket indflytning

De 255 lejligheder i AARhus skulle efter planen have været klar til indflytning til jul.

- Det når vi ikke. Især fordi vejret har drillet os en del, siger byudvikler Rune Kilden, der sammen med Michael Mortensen fra Casa i Horsens står bag projektet.

Han tør endnu ikke love boligkøberne en præcis indflytningsdato.

- Det bliver på et tidspunkt mellem nytår og sommer 2019, siger han, mens vi bevæger os rundt på byggepladsen.

AARhus er et studie i nedtrapning.Foto: Axel Schütt
Annonce

Tæt på udsolgt

Interessen for at komme til at bo i Bjarke Ingels-byggeriet har været meget stor lige siden de første gravemaskiner gik i jorden her yderst langs kanten af Bassin 7.

Til dato er der solgt boliger i AARhus for 1,2 mia kr. Og der er stadig ikke helt udsolgt.

- Vi har 28 lejligheder tilbage. Langt de fleste er 2-værelses til priser mellem 2,5 og 2,9 mio. kr. Derudover er der fire større terrasselejligheder i den dyrere ende - til priser mellem otte og 12 mio. kr. tilbage, fortæller Rune Kilden.

Endelig har der endnu ikke meldt sig en køber til toppen af kransekagen: En lejlighed på 17 etage på 177 kvadratmeter og med 200 kvadratmeter terrasse og eget orangeri helt på toppen. Pris: 25 mio. kr.

Til dato er 19 mio. kr. rekorden for en lejlighed i AARhus.

Et af de små indbyggede aktivitetshuse i dobbelt højde, der omkranser det meste af AARhus. Bagest er badeværelset ved at blive forberedt. Der er mulighed for at lægge et dæk ind, så huset bliver i to plan. Foto: Axel Schütt
Annonce

Nedtrapning giver lys

Vel nede igen - og ude i gårdrummet - forstår man, at idéen med at trappe bygningen helt ned fra begge sider ikke kun er, at det åbner for terrasser på alle etager. Det giver også meget mere lys inde i gården og mulighed for som en del af gårdrummet at gå ud at sætte sig på en bænk og kigge ud over vandet i Bassin 7.

Endelig betyder den terrasserede facon, at mange af boligerne på karréens nordside også får meget lys ind ad de sydvendte vinduer.

AARhus hviler på tre parkeringsdæk. Et under og to over jorden. De to over jorden er for en stor del omkranset af små, indbyggede aktivitetshuse. Dem er der omkring 50 af. Små huse i dobbelt højde og med mulighed for at indskyde et ekstra dæk.

Derudover er der omkring 20 fritliggende aktivitetshuse, der som badehuse bliver placeret omkring bygningen. Kravet til dem, der køber et af de fritliggende, er, at der skal afholdes mindst 10 offentlige arrangementer i huset om året.

Annonce

Kirken på Aarhus Ø

- Domkirken har købt to aktivitetshuse, som den nu er ved at finde ud af, hvordan den præcis vil bruge. Og Scandic - som jo skal drive det kommende hotel- og kongrescenter længere inde mod Bernhardt Jensens Boulevard, har købt to. Meningen er, at det ene skal bruges til overnatning - så man kan bestille overnatning i aktivitetshuset. Det andet skal bruges som mødelokale, fortæller Rune Kilden.

Af de i alt omkring 70 aktivitetshuse er langt de flest solgt. Der er kun fem-seks stykker tilbage.

I bunden af AARhus er der også blevet plads til et fælleshus med køkken for beboerne.

- Vi har lavet det som en andelsforening. Foreløbig har omkring 50 familier købt andele. Vi skulle gerne op på 100, siger Rune Kilden, inden vi bevæger os mod en mindre bygning, der er ved at blive opført lige ved siden af AARhus.

Her kommer der et lille stræde mellem teaterbygningen og AARhus. Begge bygninger får små indbyggede aktivitetshuse mod strædet. Foto: Axel Schütt
Annonce

Teater og restaurant

Det en selvstændig teaterbygning, der indgår som en del af AARhus-projektet. Her er betonelementerne ved at blive rejst. Bygningen bliver hjemsted for teateret Gruppe 38, der får blandt andet administration, værksteder og en sal med scene her på kanten af Bassin 7.

Derudover kommer bygningen også til at rumme en 500 kvadratmeter stor restaurant.

- Vi skal nu til at finde ud af, hvem der skal drive den, siger Rune Kilden.

Annonce

Næste step: Boliger og hotel

På den anden side af teaterbygningen er der i dag oplagsplads til byggepladsen, men snart er det område også forvandlet til en byggeplads. Her går arbejdet med at bygge to lavere karréer og et tårn i gang formentlig i løbet af sommeren.

Samlet løber det projekt op i 300-400 boliger, hvoraf omkring 90 bliver almene boliger, som Boligkontoret Aarhus skal opføre. Det er Bjarke Ingels - BIG - og det århusianske arkitektfirma Sleth, der har tegnet det projekt.

Det bliver ud for boligerne her, at havnebadet kommer til at ligge, når det efter planen er bugseret på plads og åbner 1. juni i år.

På den sidste byggegrund langs Bassin 7 - helt op imod Bernhardt Jensens Boulevard - starter indenfor det kommende års tid byggeriet af endnu et projekt tegnet af Bjarke Ingels: Et hotel med små 500 værelser og konferencefaciliteter til 2.000 gæster. Det skal drives af Scandic-kæden, og bag projektet står Rune Kilden og Bestseller-ejer Anders Holch Poulsen.

Efter planen skal hotel og kongrescenter står klar til at modtage de første gæster i 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Tyve stjal pengeskab fra skole

AGF

AGF-medaljer solgt for formue - og så smed sælger lige en spillertrøje oven i handlen

Aarhus For abonnenter

Forråelse i ældreplejen: - Det er aldrig et spørgsmål om, at nogen er onde

AGF

Ingen Benjamin længere: Hvidt har taget store skridt i AGF

Annonce