Annonce
Debat

På trods af udfordringer og kuldskærhed: Letbanen er fremtiden

"Jeg er stærkt uenig med flere borgerlige byrådspolitikere, som gerne vil stoppe snakken om letbaner. Selvfølgelig skal vi ikke stoppe med at snakke letbaner. Tværtimod: Snakken er kun lige begyndt, for letbaner er fremtiden i Aarhus", skriver Lars Ljungqvist. Arkivfoto: Kim Haugaard

DEBAT: Jeg er stærkt uenig med flere borgerlige byrådspolitikere, som gerne vil stoppe snakken om letbaner. Selvfølgelig skal vi ikke stoppe med at snakke letbaner. Tværtimod: Snakken er kun lige begyndt, for letbaner er fremtiden i Aarhus.

Når I siger, at I kæmper for flere elbusser, så lyder det da sympatisk. Bare husk at fortælle, at I sparker en åben dør ind. Alle går ind for elbusser frem for dieselbusser, så den forbedring kommer helt af sig selv, når bybusserne efterhånden bliver udskiftet. Elbusser og letbaner er ikke et ”enten-eller”, men et ”både-og”.

Der har været problemer med trafikken til og fra især Grenaa, og det er til stor gene for passagerne på den strækning. Modsat den indre strækning er der langt mellem togene. I fremtiden kommer der halvtimesdrift, men det er ikke i orden for de trafikanter, som stoler på, at letbanen kommer. Men letbanen ligger stadig med en pålidelighed højere end S-togstrafikken i København samlet set.

Annonce

Nørreport-krydset er en udfordring, der kan løses. Der er helt sikkert udfordringer med trafikpropper ved Nørreport/Kystvejen. Nu er trafikken fra Molslinjen væk, men ja mere letbane vil give yderligere udfordringer. Det er modstanderne af letbanen rigtigt dygtige til at påpege.


Alt i alt: Letbanen lever, og den skal nok komme sig over sin ”vinterforkølelse”.


Hvad de ikke er så dygtige til at påpege er, at det heller ikke er problemfrit med flere og større busser til Aarhus Ø. Hvis man f.eks. vil lave en BRT-løsning til Brabrand frem for en letbane, så bliver der ingen BRT til Aarhus Ø. Der er ikke plads langs havnen, så busserne skal vendes ved rutebilstationen.

Løsningen er simpel og findes i forvejen i krydset. Der er en underføring ved Nørreport-krydset for cyklister. Laver man tilsvarende underføringer med samme lave højde kun til personbiler, kan krydset afvikle mere trafik uden, at letbanen får skylden for, at der er for mange biler på for lidt plads.

Alternativt kan man under- eller overføre letbanen i krydset. I Østberlin er der masser af store letbanekryds med krydsning i niveau uden, at det giver problemer, så det kan også lade sig gøre i Aarhus.

Letbanen er fremtiden. Alt i alt: Letbanen lever, og den skal nok komme sig over sin ”vinterforkølelse”. BRT er sikkert en god løsning på Ringvejen, men BRT kan ikke afvikle så meget trafik som en letbane og slet ikke med samme komfort. En letbane giver skinneeffekt og bidrager positivt til bymiljøet.

Folk vil gerne bo tæt ved letbanen helt modsat steder med stor biltrafik, og erhvervslivet vil gerne investere i byudvikling tæt ved letbanestop. Heldigvis er der et flertal af visionære byrødder, som går ind for letbane frem for BRT til Brabrand.

Annonce
AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Skovfest på trods: Småfest er Smukfests coronavenlige lillesøster

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Sport

Lørdagens OL-program: I nat kan Sara Slott løbe sit sidste professionelle løb

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Meningsmager og mor til autist: Autist er noget, man er

AGF

Europa-exit får konsekvenser i AGF: Her er fem bud på hvilke

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aarhus

Overvældende modtagelse: Nyt surdejsbageri blæst bagover på Frederiksbjerg

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Alarm 112

El-løbehjul i sammenstød med lastbil: Kvinde hentet i ambulance

Annonce