Annonce
Aarhus

På vej i Aarhus: Sådan lavede vi reb i de gode, gamle dage - det skal vi igen

Arkitekt Niels Meyer fra Den Gamle By med et stykke håndlavet reb på det sted, hvor reberbanen bliver opført.  Foto: Flemming Krogh
En fynsk reberbane fra 1875 bliver bygget op i Den Gamle By - endnu en gang.

AARHUS: Engang blev reb lavet i hånden og af hamp. Den tid er ovre. Nu er reb ofte lavet på maskine og undertiden af kunstige materialer. Men snart kan vi opleve, hvordan det blev gjort dengang, det var håndværk, og vi kan endda få lov at prøve selv.

Købstadmuseet Den Gamle By i Aarhus er på vej med en reberbane. Det vil sige en lang bygning, hvor rebslagere engang lavede tovværk af naturproduktet hamp, og mange byer i Danmark havde en reberbane.

Faktisk har bygningen engang stået i Den Gamle By, endda helt siden 1933. Men den var ikke lavet af de bedste materialer og forfaldt, og for syv-otte år siden blev den taget ned netop med tanke på, at den skulle renoveres og bygges op igen.

Annonce

Halvandet års arbejde

Træet var hentet i skoven, det var gammelt og en del af træværket var råddent, så der har været brug for en overhaling og nyt træ. Huset var simpelt, bygget af nåletræ, der var skovet og afbarket, så det var både skævt og rundt.

Om halvandet års tid kan vi se resultatet. Der er både for lavt til loftet til, at man kan arbejde derinde, og det gamle maskineri i sig selv er for skrøbeligt til at blive brugt dagligt, men museet har tænkt sig at lave et tilsvarende, mindre rebslageri ved siden af, så gæster - og især børn - kan lave deres eget reb.

Fire kraftige tråde af hamp snoes ind i hinanden, og så har vi et reb.  Foto: Flemming Krogh

- Måske kan de gå hen i træværkstedet og få lavet håndtag til et sjippetov, siger Den Gamle Bys arkitekt Niels Meyer, som har ansvaret for byggeriet.

Indtil videre er alt det kun tanker. Hvad det bliver til, finder museet ud af undervejs.

Under alle omstændigheder vil den 41 meter lange og 2,3 meter brede bygning kunne ses om cirka halvandet år. Også her sørger coronatiden for en lille forsinkelse.

Bygningen vil kunne opleves i nærheden af det nye byggeri Gæstgiveriet og danne en lang side på en udendørs gård, hvor der bliver plads til hygge med bænke, stole, borde, en dyrehave (uden levende dyr) og den kendte pavillon fra traktørstedet Simonsens Have.

Annonce

Hentet i Hjulby

Bygningen er en gammel svend, opført omkring 1875 i Hjulby på Fyn tæt på Nyborg. Med sine cirka 41 meter er det den længste bygning  i Den Gamle By.

- Men den er ikke lang i sammenligning med, hvad der tidligere fandtes i mange kystbyer. Her kunne reberbanerne være op til 400 meter lange, siger Niels Meyer og tilføjer:

- De kun 2,3 meters bredde indvendigt var kun lige, hvad der var nødvendigt til at huse rebslageriet og et lille ’heglekammer’ i den fjerne ende. Her blev hampen heglet, det vil sige redt ud i fibre.

Annonce

Grunden bliver lagt

I de her dage bliver fundamentet lavet af Laurits Ravn Nielsen og Frank Tønning fra entreprenørfirmaet Torben Svendsen, Herskind, der har vundet licitationen. Deres arbejde giver et tydeligt indtryk af, hvordan den lange, smalle bygning vil tage sig ud.

De skal drible uden om en kæmpesten, som står på stedet og får lov at blive stående, fordi den vejer 19 ton og er halvanden meter høj og bred. Den bliver en del af byggeriet.

På stykket til venstre og hen til det hvide hus af bindingsværk bliver reberbanen opført. Håndværkerne Laurits Ravn Nielsen (forrest) og Frank Tønning (i førerhuset) klarer den første del af byggeriet. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Begyndte i 1600-tallet

At lave reb var håndarbejde helt indtil 1930'erne, da maskiner tog over. Helt fra 1600-tallet og indtil da blev der dyrket hamp som råvare for rebene.


Det er sjovt at holde et uddøende fag ved lige, og hvis vi en dag står og mangler reb, kan vi selv lave det.

Niels Meyer


Fire stykker snor blev snoet ind i hinanden og blev til reb ved, at der blev trukket et redskab hen over dem, så det til sidst var et fast element.

Annonce

Lærlinge med

Undervejs vil mange håndværkere kunne få glæde af byggeriet. Da der både skal laves bindingsværk, mures, laves tag og lerstampede gulve, kan der være god lærdom at hente for kommende håndværkere. Derfor har Den Gamle By kontaktet teknisk skole for at give murer- og tømrerlærlinge mulighed for at deltage.

- Det er sjovt at holde et uddøende fag ved lige, og hvis vi en dag står og mangler reb, kan vi selv lave det, siger Niels Meyer.

Han siger, at der for museets gæster bliver meget at se på under byggeriet, så det gør ikke noget, at det tager tid.

Halvdelen bliver lavet i år, blandt andet muren, som vender over mod restauranten i gården.

- I 2022 har vi håndværkertema året igennem, så der kan vi både lave udstilling og aktiviteter ved reberbanen, siger Niels Meyer.

Sådan så reberbanen ud i 1933 i Den Gamle By. Foto: Den Gamle By
Reberbanen indvendig i 1933. Foto: Den Gamle By

Reberbanen

  • Reberbanen er fra Hjulby nær Nyborg på Fyn og fra cirka 1875. Den blev opført i Den Gamle By i 1933.
  • For syv-otte år siden blev den taget ned med henblik på at blive bygget op igen. Det sker nu.
  • Den skal stå klar om halvandet år.
  • Den bliver 41 meter lang og 2,3 meter bred indvendig.
Reberbanen fra Hjulby havde reklameskilte for Odense Pilsner på muren. Nu genopføres den i Den Gamle By - igen. Uden reklameskiltene. Foto: Den Gamle By
Også gavlen blev brugt til reklameskilte i Hjulby. Foto: Den Gamle By
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce