Annonce
Debat

På vej mod målet: Et efterår i klimaets tegn

DEBAT: Efteråret står i klimaets tegn. Med verdens mest ambitiøse klimalov er Danmark gået forrest. Og vi er allerede godt på vej mod målet.

Siden regeringsskiftet er der truffet beslutninger, der til sammen kan løfte os en fjerdedel af vejen mod aftalen om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030. I verdens vindhovedstad, smilets by, er det en rigtig god nyhed.

Vi har travlt. Men mens andre partier primært har skruet op for retorikken, har regeringen skruet op for de konkrete forslag. Så sent som i sidste uge har vi foreslået at afsætte yderligere 10 milliarder kroner til den grønne omstilling frem mod 2025.

Annonce
"På områderne, hvor der stadig kræves nye svar, eller hvor de gode løsninger skal omsættes til praksis, skal der investeres. Derfor bruger vi historisk mange penge på den grønne forskning", skriver Jens Joel. PR-foto: Steen Brogaard

De næste fem år skal vi investere to milliarder kroner årligt, og det kommer både til at gavne klimaet og genstarte økonomien grønt. De første 25 procent af løsningen er fundet på områder for industri-, affalds- og energisektor. Det er vigtigt, men vi ved også, at der venter store opgaver på transport, landbrug, offentlige indkøb og en grøn skattereform, hvor vi belønner dem, der sikrer fremtidens løsninger.

På områderne, hvor der stadig kræves nye svar, eller hvor de gode løsninger skal omsættes til praksis, skal der investeres. Derfor bruger vi historisk mange penge på den grønne forskning. I år lægger vi 750 grønne millioner kroner oven i forskningsreserven, så vi kan bygge videre på den 1,5 milliarder kroner store grønne satsning fra sidste år.


Corona er fortsat en alvorlig trussel. Men det betyder ikke, at der skal være slinger i kursen mod klimamålet i 2030. Vi skal, og vi kan, nå målet. Også på en måde, der sikrer velfærd og lighed fremover.


Til sammenligning startede Løkkes regering med at halvere energiforskningen. Det var ikke så visionært, sagt på jysk, når man ved, de nye svar gør den grønne omstilling billigere og sikrer flere arbejdspladser.

Klimakrisen kender ikke nationale grænser. Derfor er det også afgørende, at vi er et foregangsland for resten af verden. Statsministeren har netop indgået et strategisk partnerskab med Indien, så danske løsninger kan sætte turbo på klimaindsatsen i verdens største demokrati. Det er klart, at Danmark ikke kan løse klimakrisen alene. Men det viser, at vi kan påvirke resten af verden ved at gå forrest. Samtidig med, at vi øger eksporten og skaber nye arbejdspladser.

Corona er fortsat en alvorlig trussel. Men det betyder ikke, at der skal være slinger i kursen mod klimamålet i 2030. Vi skal, og vi kan, nå målet. Også på en måde, der sikrer velfærd og lighed fremover.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Annonce