Annonce
Byudvikling

På vej mod tvivlsom hæder: Er Aarhus dårligst til bybevaring?

Hjørnet af Nørrebrogade/Knudrisgade er nu jævnet med jorden. Fremover skal Knudrisrækkerne – med omkring 90 boliger i varierende størrelser, ligge på grunden. Arkivfoto: Axel Schütt
Foreningen 'Arkitekturoprøret Danmark' kårer 2020's dårligste by, når det handler om bybevaring. Aarhus er ifølge foreningens formand Jep Loft storfavorit til den titel.

AARHUS: Aarhus vokser med rasende fart i disse år. Hver år skal der findes plads til i omegnen af 5.000 nye århusianere og mange af de nye boliger bygges flere steder i midtbyen.

Enhver der interesserer sig for byudviklingen i Aarhus, og som følger med i debatten den afstedkommer, er ikke i tvivl om, at det bestemt ikke er alle, der synes, at Aarhus i de senere år har udviklet sig i den rigtige retning.

Nye tiltag og projekter bliver ofte mødt med vrede og hovedrysten. I nogle tilfælde fordi mange bare ikke bryder sig om ændringer - andre gange skyldes modstanden mod det nye og anderledes en bekymring for, om udviklingen i Aarhus ender med at ødelægge for mange af de smukke gamle og bevaringsværdige ejendomme, som trods alt stadig findes rundt i byen.

Annonce

I en nyoprettet afstemning kæmper Aarhus sammen med Odense, Silkeborg, København og Horsens om den tvivlsomme ære, det er, at blive kåret som den kommune, der i 2020 var dårligst til bybevaring.

Knap var afstemningen åbnet, før Aarhus tog føringen, og selvom der endnu er afgivet forholdsvis få stemmer, har Aarhus fået mere end dobbelt så mange stemmer som de fire andre byer tilsammen.

Hvad har I gang i?

Arkitekturoprøret Danmark, der beskriver sig selv som en forening, der "kæmper imod de mange trusler mod vores gamle bykerner", står bag afstemningen.

Begrundelsen for at Aarhus er med i afstemningen lyder blandt andet således:

"Der nedrives gamle og bevaringsværdige huse overalt i byen. Ingen anden kommune synes at have en så omfattende nedrivningsaktivitet. Bevaring af kulturarven synes ikke at være en prioritet for kommunalpolitikerne."

Af 'fejltagelserne', der er begået i Aarhus, nævnes husrækken på hjørnet af Nørrebrogade/Knudrisgade, der er revet ned og en ældre ejendom på hjørnet af Nørre Allé og Grønnegade, der er erstattet af noget højt og firkantet byggeri. Forude venter flere ældre ejendomme, der må lade livet til fordel for noget højt og tæt.

Annonce

I ender som Odense

Formand for Arkitekturoprøret Danmark Jep Loft er da heller ikke bange for at udnævne Aarhus som hans klare favorit blandt de fem kommuner.

- Hvad er det, I har gang i derovre, spørger han, men har selv svaret.

- Byen synes at have en ’fortætningspolitik’, som kan begrunde nedrivning af alle mindre huse, når blot de erstattes af større.

Den politik og kurs har Jep Loft ikke meget til overs for.

- Det lyder jo meget fint, men med den kan man jo rive alt, der er småt, ned, og så bygge noget der er større. Men er det vejen at gå, spørger formanden for Arkitekturoprøret Danmark

- Med den logik kan man jo rive hele byen ned, og så kan I få lov til at ligne Odense, hvis det er det, I gerne vil.

Jomsborgs dage er talte, og det er et stort skridt i den forkerte retning, mener 'Arkitektoprøret Danmark'. Foto: Kim Haugaard

Odense er også med i afstemningen, men kan indtil videre ikke følge med Aarhus, når det handler om stemmer. Hvorfor det forholder sig sådan har Jep Loft et bud på.

- Nu handler afstemningen ikke om fortiden - men om 2020 - for ellers skulle Odense nok vinde. Odense er den værste by, siger han uden tøven og henviser til 'Arkitekturoprøret Danmarks' opgørelse over de danske byer.


Nu går det stærkt. Nogen må have tabt sutten i det byråd. Hele havnen er bygget til med skyskrabere, man behøver da ikke ødelægger mere i Aarhus

Jep Loft. formand for Arkitektoprøret Danmark


I opgørelsen ligger Aarhus sådan set meget pænt.

- Men nu handler det om 2020, hvor man er gået i gang med at rive ned, rive ned og rive ned.

Der er også tidligere begået fejltagelser i Aarhus, mener Jep Loft.

- Men nu går det stærkt. Nogen må have tabt sutten i det byråd. Hele havnen er bygget til med skyskrabere, man behøver da ikke ødelægger mere i Aarhus, siger han.

Annonce

Aarhus er værst

Jep Loft har ved flere lejligheder blandet sig i debatten om byplanlægning i Aarhus. Blandt andet i november 2020 i et åbent brev til byens nye stadsarkitekt.

"Aarhus er nok lige for tiden den værste by i Danmark, hvad nedrivninger angår. Sagen om ejendommen Jomsborg er bare den seneste af en længere række. For få uger siden var det en husrække i Nørre Allé, der forsvandt," skrev han blandt andet i den forbindelse.

- Jeg synes, det er så graverende, hvad der sker i Aarhus, og det er mærkeligt, at stadsarkitekten ikke har svaret på et åbent brev i 'Byens Avis', siger Jep Loft.

Du kan finde afstemningen på Arkitekturoprøret Danmarks Facebook-side.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3.000-4.000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Stor donation skal hjælpe atleter til OL: - Det giver mulighed for en mere professionel tilværelse

AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor gør Mustapha Bundu AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Se video og billeder: Så flot er havnens nye slæbebåd

Alarm 112

Dyr skudt med pil i Dyrehaven: - Det kunne godt ligne en 'mørkets gerning'

Byudvikling

Der skal mere gang i de mindre byer: Rådmand vil have endnu mere byliv i oplandsbyerne

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Erhverv

600 elever på én adresse: Erhvervsfolk vil styrke byens internationale skole med markant ombygning

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Aflyst, forsinket, tom og alt for dyr: Letbanen sætter sindene i kog, men er påstandene korrekte?

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

AGF

Efter voldsom ulykke i træningscenter: Spillerforening forventer, at AGF strammer op på sikkerheden

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Aarhus

TV 2 taber i Højesteret: Forbud mod skjulte optagelser på plejehjem var ok

Annonce