Annonce
Østjylland

Pårørende: Min mor forsvandt to gange, uden nogen opdagede det

Janni Nielsen bor tæt på Huset Nyvang, hvor hendes stærkt demente mor bor under forhold, hun finder stærkt kritisable. Foto: Anne Myrup Frost
Jannie Nielsen kritiserer Huset Nyvang for svigtende omsorg af hendes stærkt demente mor, der har været beboer på plejehjemmet siden åbningen i 2018.

Randers: Jannie Nielsen har flere gange stået frem i medierne for at gøre opmærksom på problemerne på demensplejehjemmet Huset Nyvang.

En undersøgelse, som Randers Kommune har foretaget for nylig, konkluderede, at Huset Nyvang er godt på vej i den rigtige retning, men med plads til forbedring på visse områder. Det billede kan Jannie Nielsen ikke genkende.

Tværtimod mener hun, at hendes mor Birthe, som har været beboer på demensplejehjemmet siden indvielsen i 2018, stadig langt fra modtager den pleje, hun har behov for. For eksempel bliver hun ikke ordentligt soigneret. Samtidig har familien allerede to gange i år oplevet, at den stærkt demente mor er forsvundet fra plejehjemmet, uden at det blev opdaget.

Annonce

Lappeløsninger

- Nogle af de ansatte er kompetente, men de får ikke den fornødne hjælp, de skal bruge. I stedet vælger man at lave lappeløsninger og gentagne gange hive uerfarne vikarer ind, som ikke kender beboerne. Og der sker rigtig mange fejl, siger Jannie Nielsen til avisen.

- Vi kan ikke redde min mor. Hun kommer til at dø af sin sygdom her, men jeg kan gøre alt, hvad jeg kan for at andre ikke skal stå i vores situation, for det kan jeg ikke acceptere. Det er svært at forholde sig til, før man selv står i en situation, hvor man har dybt behov for hjælp, siger Jannie Nielsen.

Annonce

Forslået og forkommen

Første gang, moderen forsvandt fra sin bolig på Huset Nyvang, var i januar, hvor familien måtte hente moderen på sygehuset. Ifølge Jannie Nielsen var hun havnet der, fordi hverken dag- eller aftenholdet havde slået alarm.


Vi kan ikke redde min mor. Hun kommer til at dø af sin sygdom her, men jeg kan gøre alt, hvad jeg kan for at andre ikke skal stå i vores situation, for det kan jeg ikke acceptere.

Jannie Nielsen, datter til dement


- Det var først klokken fem om eftermiddagen, at vi blev ringet op og spurgt, om vi ville hente hende på sygehuset. Hun var forslået og forkommen, efter at hun var gået mellem de mest befærdede kryds. Lægen mente, at hun var faldet mange gange. Hun lå og rodede på Dronningborg Boulevard. Der var der heldigvis nogen, der havde fået fat i en ambulance. Eneste konsekvens var, at nu skulle de ansatte lære at tracke en gps, fortæller Jannie Nielsen.

Annonce

Der går mormor

Anden gang, moderen forsvandt fra Huset Nyvang, uden at det blev opdaget, var under coronaen, hvor dørene til plejehjemmet var låst. 28. marts skulle Jannies svigerforældre holde guldbryllup. Familien satte sig ind i bilen, og skæbnen ville, at de kørte en anden vej til svigerforældrene, end de plejer at gøre.

- Så siger min datter, der sidder på bagsædet, at der går mormor. Jeg svarer: Nej, hun er på plejehjemmet, hvor hun ligger med lungebetændelse og er på penicillin. Men det var min mor, i badetøfler, uden briller og morgenkold, fortæller Jannie Nielsen, der samlede moderen op, kørte tilbage ringede på ringeklokken på plejehjemmet.

Annonce

Meget oprevet

- Igen var der ingen, der havde opdaget, at hun var væk.  Jeg husker, jeg var meget oprevet. Jeg siger til plejeren, du kan godt slippe hende, jeg forlader ikke denne matrikel mere. Jeg bliver hos min mor. Jeg siger, hun kunne være død. Hun trækker bare på skulderen, fortæller Jannie Nielsen.

Hun ville gerne finde ud af, hvad der var sket, og fik en forklaring om, at det var ambulancefolk, der havde lukket hende ud ved et uheld.

- Det troede jeg ikke på. Jeg snakkede med nogle derovre, der godt ved, hvad der skete. Her fik jeg at vide, at en plejer ikke havde aktiveret min mors alarm på hendes telefon, siger Jannie Nielsen.

Annonce

Ikke sjovt

Sammen med sin datter har hun set dokumentaren på TV2.

- Men der blev nedlagt fogedforbud, så vi kunne ikke sige noget. Alligevel kom vi der og tænkte den tanke "nå, skal han eller hende ind og røre ved min mor". Det har ikke været sjovt, vel, spørger Jannie Nielsen.

Hun fortæller, at hendes mor i dag knap har noget sprog, og hun sover det meste af tiden.

- Der er ikke andet at lave. Hvis hun bliver taget op af sengen, så går hun rundt og rundt om bygningen, hun bor i, men ikke ledsaget, for det er der ikke ressourcer til, siger Jannie Nielsen.

Annonce

Ramt af svamp

Hun viser billeder fra sin mobiltelefon af morens hovedbund, der er ramt af svamp.

- Hun bliver ikke soigneret. Det kommer an på, hvem der er der. Det smerter mig, for hun er min smukke mor. Hun får ikke mad og drikke, fordi hun ikke selv kan sige, at hun er tørstig, fortæller Jannie Nielsen og tilføjer, at familien også har oplevet, at der var afføring på morens stol og seng.

- Det basale skulle jo have været i orden fra starten. Der snakker jeg om bleskift. Får du nok at drikke, får du nok mad, får du et klap på kinden? Aktiviteter er kun for dem, der ytrer deres mening, Hvad med dem, der ikke kan sige noget? Og som ikke har nogle pårørende. De kan ikke sige deres mening, siger Jannie Nielsen, der har sit bud på, hvad der skal til for at forbedre forholdene:

- Flere penge, flere ressourcer, flere hænder og bedre uddannelse af personalet på demensområdet.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

AGF For abonnenter

Se listen: Her er de verdensberømte arkitekter, der står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Alarm 112

Tæt på at blive kørt ned: Parkeringsvagt angrebet af mand med palleløfter

Aarhus

I en villa i Risskov har unge hjemløse lært at bo selv: Nu skal villaen rives ned

Ny undersøgelse: Pfizer-vaccine giver delvis beskyttelse mod Omikron

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Østjylland

Nøj, det' for børn: Længe ventet børnehave er på vej

Alarm 112

Østjyllands Politi beder byens borgere og butikker om hjælp i efterforskningen af 29-årige Peter

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Alarm 112

Se video: Voldsom bilbrand i Aarhus V natten til tirsdag

Erhverv For abonnenter

Aarhus-virksomheder har fået næsten tre milliarder i coronakompensation: Se hvem, der har fået mest

AGF

Ung AGF-spiller solgt til Horsens

Annonce