Annonce
Indland

Pårørende på plejeorlov tvinges på arbejde

Hospiceleder efterspørger lovændring, så pårørende på plejeorlov ikke skal tvinges tilbage på arbejde, når en døende bliver indlagt på hospice.

Pårørende på plejeorlov skal tilbage på arbejde, når den døende bliver indlagt på hospice. Så gælder plejeorloven nemlig ikke længere, Men det skal der laves om på, mener både en hospice-leder og Kræftens Bekæmpelse, skriver Jyllands-Posten.

Annonce

Dagen inden John Henriksens hustru døde på Hospice Djursland, blev han ringet op af kommunen, der sagde, at han straks skulle møde på arbejde. John Henriksen havde eller taget plejeorlov for at tage sig af, og være sammen med, sin kone, der var døende af kræft. Men hun blev indlagt på hospice i den sidste tid, og så ophører plejeorloven.

»Da vi kom, antydede personalet meget omsorgsfuldt, at der kunne blive problemer med min plejeorlov, men det var så svær en tid, at jeg valgte mere eller mindre at overhøre det. Jeg havde jo ligesom vigtigere ting om ørerne,« siger han til Jyllands-Posten.

Men John Henriksen blev altså ringet op af Aarhus Kommune, der bad ham om straks at vende tilbage til sit arbejde. I hans tilfælde gik en forstående chef med til en sygemelding indtil efter begravelsen var overstået.

Lederen af Hospice Djursland, Dorit Simonsen, kender udmærket til problematikken, som flere gange har været oppe i en gruppe med andre hospiceledere.

»Jeg taler på vegne af alle 18 hospicer i Danmark, når jeg angriber den fuldstændigt utilstedelige behandling af de pårørende. Plejeorlov er jo bevilget - ikke for at agere hjemmehjælpere, men for støtte nærvær og omsorg, og det har man altså behov for også i de sidste døgn,« siger hun til Jyllands-Posten.

Kræftens Bekæmpelse mener, at kommunerne administrerer loven alt for restriktivt, og at lovgivningen i det hele taget ikke tager højde for, at flere og flere danskere ender deres dage på et hospice.

Socialminister Manu Sareen vil ikke kommentere den konkrete sag, men i et skriftligt svar til Jyllands-Posten skriver han, at han gerne vil se på om der kan gøres mere for dem, der står i samme ulykkelige situation som John Henriksen.

»Jeg har bedt mit ministerium om at se på, om reglerne opfylder de behov, som familierne har, og samtidig tage en snak med Kommunernes Landsforening om, hvordan de oplever reglerne«.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce